Κώστας Μιχαήλ: Η Κύπρος μπορεί να γίνει «βάση πολυεθνικών εταιρειών»

Η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ‘βάση πολυεθνικών εταιρειών’ στην BEPS εποχή τονίζει ο Κώστας Μιχαήλ, Director, Direct Tax, Scordis & Papapetrou & Co (Corporate Services) Ltd.

Μιλώντας στο InBusinessNews ενόψει του The Cyprus Funds Summit MUMBAI, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στην Ινδία, ο κ. Μιχαήλ εξηγεί ότι με την επαφή επιφανών επαγγελματιών από τις δύο χώρες, επιτυγχάνεται η ενημέρωση του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, της ευρείας χρήσης της Κύπρου ως ‘βάση’ πολυεθνικών εταιρειών.

Ποια σημασία αποκτά το συνέδριο στη Mumbai και ποιες προοπτικές αναμένεται να  έχει στην προώθηση της Κύπρου ως ‘βάση’ για τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικού ομίλου εταιρειών;
Η βαρύτητα αυτού του συνέδριου είναι ουσιώδης αφού θα φέρει σε άμεση επαφή επιφανείς επαγγελματίες από τις δύο χώρες με απώτερο σκοπό να αναδείξει τον τρόπο συνεργασίας  και χρήσης της Κύπρου ως ‘βάση’ πολυεθνικών εταιρειών για υλοποίηση ξένων επενδύσεων σε άλλες χώρες. 

Για να αντιληφθεί κάποιος τα οφέλη από πιθανή υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων μέσω Κύπρου, είναι απαραίτητο να αναλογιστεί τo τεράστιο οικονομικό μέγεθος της Ινδίας, η οποία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στο κόσμο, ενώ το 2017 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ανερχόταν σε $2,6 τρισ.)1. Για το 2019, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να έχει αυξητικούς ρυθμούς της τάξεως του 7,8% 2.

Η Ινδία είναι μέσα στους δέκα μεγαλύτερους επενδυτές στην Αφρικάνικη ήπειρο 3. Η Ινδία επίσης είναι από τους μεγαλύτερούς επενδυτές στην Νότια Ασία, με επενδύσεις που ανέρχονται τα $11 δις 4 . Τέλος να σημειώσω πως οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ινδίας και Ρωσίας δείχνουν να έχουν μεγάλη προοπτική σε τομείς όπως η ενέργεια 5.

Με την προδιαγραφόμενη επαφή επιφανών επαγγελματιών από τις δύο χώρες, επιτυγχάνεται η ενημέρωση του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, της ευρείας χρήσης της Κύπρου ως ‘βάση’ πολυεθνικών εταιρειών, όπως και των χαρακτηριστικών και επιχειρησιακής υποδομής της Κύπρου που υποστηρίζουν την δημιουργία ‘Βάσης’ πολυεθνικών στην Κύπρο.


Ποια τα πλεονεκτήματα και τα βασικά χαρακτηριστικά του Κυπριακού Φορολογικού Συστήματος;
Τα πλεονεκτήματα και βασικά χαρακτηριστικά του Κυπριακού Φορολογικού συστήματος, θα μπορούσαν να μελετηθούν κάτω από 4 άξονες
(α) Ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα του Φορολογικού συστήματος (μερικά στοιχεία παρατίθενται πιο κάτω)

  • Ανταγωνιστικός εταιρικός φορολογικός συντελεστής που ανέρχεται στο 12,5%,
  • Επιβολή εταιρικής φορολογίας σε κέρδη που ανακύπτουν από την διεξαγωγή επιχείρησης (ή συναφή κέρδη), συνεπώς εξαιρούνται κέρδη κεφαλαιουχικής φύσης (εκτός και αν συνδέονται με ακίνητη περιουσία στην Κύπρο),
  • Συγκεκριμένα είδη κερδών αποκλείονται από την εταιρική φορολογική βάση, όπως τα κέρδη από πώληση εταιρικών τίτλων (μετοχές, ομόλογα κτλ)
  • Έξοδα συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική βάση μειώνοντας τα φορολογικά κέρδη (περιλαμβανομένων εξόδων που σχετίζονται με την επιχείρηση, εκπτώσεις για ετήσια φθορά, νοητή έκπτωση σε νέα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση κτλ),


(β) Συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα και υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών 
Οι ευρωπαϊκές οδηγίες σε θέματα άμεσης φορολογίας (PSD, IRD, ATAD, DAC) ενσωματώνονται στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου και διέπουν τις σχετικές συναλλαγές.  
(γ) Συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας
Η Κύπρος διατηρεί ένα σημαντικό αριθμό Συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας και πρόθεση είναι η αύξηση αυτού. Συζητήσεις με άλλες χώρες ήδη διεξάγονται.

(δ) Σταθερότητα και βεβαιότητα
Αν και γίνονται αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με σκοπό να υιοθετήσουν ευρωπαϊκές οδηγίες ή να διατηρήσουν την ελκυστικότητα του φορολογικού συστήματος, ο κύριος κορμός αυτού παραμένει ο ίδιος (ουσιώδεις αρχές και νομοθετικό πλαίσιο), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Παράλληλα, για θέματα που δεν είναι ξεκάθαρα, η γνωμάτευση των Φορολογικών Αρχών μπορεί να ζητηθεί και εξασφαλιστεί, συνεπώς να διασφαλιστεί η βεβαιότητα.

Στην μετά BEPS εποχή, θα μπορούσε να συνεχίσει να χρησιμοποιείται η Κύπρος ως βάση για τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών οργανισμών στην Κύπρο;
Με την υπογραφή της πολυμερούς σύμβασης από 89 κράτη και την επικείμενη εφαρμογή της αντικαταχρηστκής πρόνοιας σε πολλαπλές συνθήκες για αποφυγή διπλής φορολογίας (ο αριθμός ανέρχεται στα 1000), αναμένεται πως οι διασυνοριακές συναλλαγές θα εξετάζονται κάτω από το μικροσκόπιο της αντίκαταχρηστικής αυτής πρόνοιας.

Διαβάζοντας αύτη σε συνάρτηση με τις σχετικές επεξηγήσεις του ΟΟΣΑ (OECD commentaries) 6 , ως προς την εφαρμογή της αντίκαταχρηστικής αυτής πρόνοιας, αρκετά παραδείγματα παρατίθενται που αποτρέπουν την εφαρμογή αυτής, παραπέμποντας έτσι σε ‘business reality test’ 7 .

Συγκεκριμένα, το παράδειγμα G 8 των επεξηγήσεων του ΟΟΣΑ ρητά εξαιρεί την εφαρμογή της αντίκαταχρηστικής πρόνοιας διότι  η επιλογή εγκατάστασης των ‘Regional HQ’ στο κράτος Ρ βασίζεται μεταξύ άλλων στην υποδομή και στα χαρακτηριστικά του κράτους Ρ (πολιτική σταθερότητα, επιχειρησιακό κλήμα, αναπτυγμένες υποδομές, άφθονο επαγγελματικό προσωπικό) όπως επίσης το Regional HQ’ διεξάγει αληθινή επιχείρηση, αναλαμβάνοντας σχετικούς κινδύνους και δραστηριότητες.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το παράδειγμα (G) η Κύπρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ‘βάση πολυεθνικών εταιρειών’ στην BEPS εποχή με τρόπο συμβατό με αυτό και τις νέες φορολογικές εξελίξεις και κανονισμούς.

[1] https://www.weforum.org/agenda/2019/01/India-biggest-future-three-challenges-consumption
[2] OECD, https://data.oecd.org/gdp/real-gdp-forecast.htm
[3] World Investment Reports 2018- σελίδα 42
[4] World Investment Reports 2018- σελίδα 49
[5] https://www.orfonline.org/research/india-russia-economic-and-energy-cooperation-the-way-ahead/

[6] Model Tax Convention on income and on Capital 2017 (Full Version)- OECD commentaries article 29 (9)
[7] Robert J Danon ‘ Treaty abuse in the post BEPS World..’
[8] OECD commentaries article 29 (9), page 1464-1465

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη