Προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου με κίνητρα πέραν της φορολογίας

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου δεν έχει υποστεί δραματικές αλλαγές κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο εξακολουθεί να προσελκύει εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, όπως λέχθηκε ενώπιον του 5ου Professional Services Forum. Πως όμως η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στον τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών;

Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του κλάδου επαγγελματικών υπηρεσιών επικεντρώνεται στη λειτουργία holding companies, ανέφερε ο Πιερής Μάρκου partner της Deloitte, επισημαίνοντας πως η διεθνής φορολόγηση βρίσκεται ψηλά της πολιτικής. Πέραν του φορολογικού κινήτρου, τόνισε, θα πρέπει να εξευρεθούν κι άλλα κίνητρα για φυσική παρουσία των εταιρειών στην Κύπρο. Με βάση τους νέους κανονισμούς, είπε, θα υπάρχει μεγάλη εποπτεία και έλεγχος για τους λόγους που μια εταιρεία επιλέγει να δραστηριοποιείται στην Κύπρο. Πρέπει να προσφέρουμε ένα μοντέλο για μεταφορά εταιρειών στην Κύπρο το οποίο δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη φορολογία. 

Οι αλλαγές που επέβαλε ο ΟΟΣΑ έχει επηρεάσει σημαντικά το περιβάλλον όπου ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών δραστηριοποιείται, ανέφερε ο Φίλιππος Ραπτόπουλος partner της ΕΥ, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι επαρκής η παρουσία 3 ατόμων σε μια επιχείρηση αλλά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για το ποιος είναι ο πραγματικός δικαιούχος μιας επιχείρησης. Πρόσθεσε, πως η νέα εποπτεία για τις holding companies αποτελεί ευκαιρία για την Κύπρο για να προτάξει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει έναντι άλλων ευρωπαϊκών δικαιοδοσιών για εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Κάνοντας αυτοκριτική του επαγγέλματος ο Μάριος Ανδρέους partner της PwC ανέφερε ότι δεν έγιναν τα σωστά βήματα όταν γίνονταν οι αλλαγές, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το πως θα υιοθετηθούν οι αλλαγές. Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε την εικόνα μας σε ό,τι αφορά για την ποιότητα και όχι ποσότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η κυβέρνηση είπε έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό. Αναφερόμενος στις αλλαγές του επιχειρηματικού μοντέλου, ο κ. Ανδρέου υπογράμμισε ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε δικαιοδοσία όπου μπορούν να εγγράφονται επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές. Έχουμε ήδη αργήσει, είπε, σε αυτόν τον τομέα και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας, αλλά, όπως υπογράμμισε, χρειάζεται η παρουσία ξένων τραπεζών και custodians στην Κύπρο.

Οι τεχνολογικές αλλαγές που καταγράφονται είναι σημαντικές και για τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών ανέφερε ο Δημήτρης Βάκης μέλος του ΔΣ της KPMG, υπογραμμίζοντας πως δεν απαιτείται νέο μοντέλο για τον τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών αλλά προσαρμογή του στα νέα δεδομένα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τεχνολογία. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να προσφέρουμε αξία πέραν του φορολογικού κινήτρου που γινόταν στο παρελθόν, ενώ θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά μας. Υπογράμμισε πως θέλουμε τους επενδυτές να επενδύσουν χρόνο στην Κύπρο και όχι μόνο τα λεφτά τους. 

Το ερώτημα είναι κατά πόσον προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις αλλαγές που σημειώνονται ανέφερε ο Μάριος Κλείτου ceo της Βaker Tilly, επισημαίνοντας πως η υλοποίηση της εποπτείας αποτελεί πρόκληση για τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών. Θα πρέπει, είπε, να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση των επαγγελματιών στον τομέα της εποπτείας, περισσότερη υποστήριξη και συντονισμό. Για την ανάπτυξη του τομέα στο μέλλον, είπε, θα πρέπει με σύνεση να αξιοποιήσουμε το υλικό που διαθέτουμε.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation