Shell companies: Βολές από ΗΠΑ αλλά και Ρωσία

Πιέσεις δέχεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ρωσία το business των shell companies στην Κύπρο, ενώ η πρόσφατη εξαγγελία από την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αναθεώρηση της οδηγίας για την Παρεμπόδιση του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας ζητώντας από τα πιστωτικά ιδρύματα να αποφεύγουν οποιεσδήποτε εμπορικές σχέσεις με «shell companies», ενδέχεται να οδηγήσει στην φυγή ξένων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο με συνεπακόλουθες συνέπειες για τον τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις  συνέπειες από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί ψήφισε πακέτο νομοθεσιών το οποίο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για ρωσικές offshore εταιρείες. Θέλοντας να προσελκύσει τον επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων, η Ρωσία θα προκαθορίσει συγκεκριμένες περιοχές όπου οι ρωσικές offshore εταιρείες μπορούν να επαναπατριστούν διατηρώντας το καθεστώς των offshore εταιρειών. Δηλαδή, θα εγγραφούν στην Ρωσία αλλά θα δραστηριοποιούνται υπό το καθεστώς ξένων εταιρειών και θα καταβάλλουν μειωμένες φορολογίες.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ασκούν εμμέσως πιέσεις για συμμόρφωση της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μιας δέσμευσης εκ μέρους της ΕΕ για κοινή κατεύθυνση στο θέμα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Μπορεί μεν η πολιτική των ΗΠΑ να μην δεσμεύει κανένα ευρωπαϊκό κράτος, αλλά όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ιδιωτικοί οργανισμοί και τράπεζες λαμβάνουν μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δευτερογενών κυρώσεων εκ μέρους των αμερικανικών αρχών.
 
Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα στην εγκύκλιο όπου εκφράζει την πρόθεση της για αναθεώρηση της οδηγίας, προτρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα να αποφεύγουν να συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις με shell companies ή ακόμη και να αποφεύγεται τυχόν ανανέωση των επιχειρηματικών σχέσεων. Επίσης, ως τέτοιες εταιρείες θεωρούνται όσες έχουν απλώς παρουσία στην Κύπρο μέσω εκπροσώπου τους που προέρχεται από λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, κάτι το οποίο γίνεται στην Κύπρο στο τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
 
Πάντως, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα πρέπει αν εξευρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της πλήρους συμμόρφωσης της χώρας με τις υποχρεώσεις της ως κράτος από τη μια και της προσαρμογής του τομέα υπηρεσιών στα νέα δεδομένα από την άλλη, ώστε να συνεχιστεί η προοπτική. Δεν θα πρέπει, είπε, η προσπάθεια συμμόρφωσης να γίνεται κατά τρόπο που θα στερήσει από τον τομέα υπηρεσιών της χώρας μας, στέλνοντας αυτές τις εταιρείες σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη