eSports: Η νέα τάση στο στοίχημα

Σχεδόν ένας στους πέντε ή το 18% όσων στοιχηματίζουν σε eSports, το κάνουν σε μηνιαία βάση, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία τους στοιχηματίζει σε eSports λιγότερο συχνά. 

Όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για τα eSports, τα οποία αποτελούν τη νέα μορφή στοιχήματος, περισσότεροι από επτά στους δέκα Κύπριους ηλικίας 18-40 ετών έχουν ακούσει για τα τουρνουά eSports. Τα υψηλότερα ποσοστά που φτάνουν το 75% σημειώνονται στους άντρες ηλικίας 26-35 ετών.

Κάθε μήνα το 20%
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που ένας στους πέντε στοιχηματίζει κάθε μήνα, εντούτοις ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 10% δηλώνουν ότι στοιχηματίζουν σε eSports περισσότερες από μια φορά την εβδομάδα. Ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 5% ανέφεραν ότι στοιχηματίζουν σε τέτοια τουρνουά μία φορά την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι γύρω στο 25% που δεν στοιχηματίζουν σε eSports ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν για τη αυτή τη δυνατότητα στοιχηματισμού, το 32% δεν το βρίσκουν ενδιαφέρον, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε ή το 19% φοβούνται ότι αυτά τα τουρνουά είναι στημένα.

Εξάλλου, το 17% παρακολουθούν τέτοιου είδους τουρνουά μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 12% περισσότερες από μία φορά τον μήνα, ενώ το 46% το κάνει λιγότερο συχνά.

Μέχρι €20 τον μήνα
Όσον αφορά τα ποσά που δαπανούν οι Κύπριοι στα τουρνουά eSports, αξίζει να αναφερθεί ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για μικροποσά.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία του 86% που στοιχηματίζουν σε eSports αρκούνται σε ποσά που φτάνουν τα €20 μηνιαίως. Παράλληλα, σχεδόν ένας στους δέκα ή 9% ποντάρουν από €20,01 έως €50 ευρώ κάθε μήνα, ενώ μόλις το 5% στοιχηματίζουν στα τουρνουά eSports από €50,01 μέχρι €100.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι παρακολουθούν τα eSports θεωρούν ότι το αποτέλεσμα ενός τουρνουά eSports είναι μάλλον προβλέψιμο, αν και ο βαθμός εμπιστοσύνης τους για την πρόβλεψη του αποτελέσματος κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. 

Προτιμούν LoL
Ταυτόχρονα, το ποσοστό όσων στοιχηματίζουν σε eSports ανέρχεται μόνο στο 13%, με τους νεαρούς άντρες να αποτελούν την πλειοψηφία. 

Το δημοφιλέστερο παιχνίδι στο οποίο ποντάρουν οι Κύπριοι είναι το “League of Legends (LoL)”, με ποσοστό 41%. 

Ακολουθούν το Dota 2 και το Call of Duty με 23% και 18% αντίστοιχα, την ώρα που το 14% στοιχηματίζουν στο CS:GO και ένα ποσοστό 4% προτιμούν κάποιο άλλο παιχνίδι. 

Το νομοθετικό πλαίσιο
Υπενθυμίζεται ότι με οδηγία της τον Μάιο του 2017 η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων εξηγούσε ότι η παροχή υπηρεσιών στοιχήματος επί των τουρνουά esports εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου για το στοίχημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους αδειούχους αποδέκτες Κλάσης Α και Β, οι οποίοι επιθυμούσαν να παρέχουν την υπηρεσία στοιχηματισμού σε τουρνουά eSports, να υποβάλουν τους όρους και κανονισμούς με τους οποίους θα διενεργείται η στοιχηματική δραστηριότητα, τη λίστα με τα τουρνουά eSports που θα παρέχονται και την αναλυτική περιγραφή των τουρνουά.

Η ΕΑΣ διευκρίνισε ακόμα ότι τα εν λόγω γεγονότα θα πρέπει να διενεργούνται με παιχνίδια δεξιοτήτων και να μην εξαρτώνται εν μέρει από την τύχη.

Ακολούθως, αφού εξεταστούν και εγκριθούν από την Αρχή, ο αποδέκτης θα δύναται να παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Σημειώνεται επίσης ότι η προσθήκη τουρνουά θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της ΕΑΣ εκ των προτέρων.

Δειτε Επισης

Finvasia: Επιχειρηματικότητα και ενδοεπιχειρηματικότητα
Waste Wisely Cyprus: Οι βραβευθέντες καλύτερης Αφίσας και Φωτογραφίας
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών
Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol