«Απογειώνεται» το ενεργητικό των funds στην Κύπρο

Κερδίζει έδαφος η Κύπρος στα επενδυτικά ταμεία καθώς σύμφωνα και με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας το σύνολο του ενεργητικού των επενδυτικών οργανισμών στην Κύπρο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2008 μέχρι το 2017, με το ύψος τον περασμένο Δεκέμβριο να ανέρχεται στα €3,45 δις, ενώ ο αριθμός των επενδυτικών οργανισμών στα τέλη του 2017 ανήλθε στους 114 σε σχέση με 55 που ήταν το 2008, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων επενδυτικών οργανισμών που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο. Τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν πως η Κύπρος οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση καθώς  εγγράφονται μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία με αυξημένο ενεργητικό, πράγμα αρκούντως θεμιτό.
Η εν λόγω δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί και εντός του τρέχοντος έτους καθώς θα διαφανούν τα αποτελέσματα από την έγκριση και εγγραφή αρκετών επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεις του μέλλοντος η Λευκωσία και η Λεμεσός

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η αυξητική τάση που καταγράφεται δεν είναι μόνο λόγω Brexit αλλά και για διάφορους άλλους λόγους. Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφερε ο αντιπρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, η Κύπρος πλέον διαθέτει νομοθεσία η οποία είναι αρκετά ευέλικτη συγκριτικά με τις άλλες χώρες, το οποίο λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδιαίτερα για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που θέλουν να μεταφέρουν ή να εγγράψουν ένα επενδυτικό ταμείο σε μια δικαιοδοσία. Την ίδια ώρα, το κόστος εγκαθίδρυσης συγκεκριμένης δομής επενδυτικών ταμείων είναι αρκετά χαμηλό από ό,τι να δημιουργήσεις παρόμοιας φύσεως ταμείο στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η Κύπρος διαθέτει αρκετά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που βοηθά και τα επενδυτικά ταμεία και τους διαχειριστές τους να χτίσουν τη δομή τους στην Κύπρο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλει τόσο ο CIFA όσο και ο ιδιωτικός τομέας για προώθηση του εν λόγω κλάδου στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα: Στον όμιλο Vassos Eliades η Μαρία Μασούρα

Σύμφωνα με τα όσα μας λέχθηκε, υπάρχει θερμό ενδιαφέρον από πλευράς Κίνας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες, ενώ 2-3 επενδυτικά ταμεία επέλεξαν την Κύπρο λόγω Brexit. Στόχος, πάντως είναι όπως μέχρι το 2020 η αξία του συνόλου του ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο αυξηθεί στα €10 δις.

Όπως διαφαίνεται, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την τρίτη δικαιοδοσία στην Ευρώπη για επενδυτικά ταμεία πέραν του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας καθώς στις τελευταίες δύο χώρες άρχισε να υπάρχει «υπερπληθυσμός». Η Κύπρος άδραξε την ευκαιρία και υιοθέτησε τη σχετική νομοθεσία, διαθέτει ελκυστικό φορολογικό πακέτο και οι συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για προώθηση της Κύπρου ως δικαιοδοσίας εγγραφής και διαχείρισης επενδυτικών ταμείων.

Επέρχεται μεγαλύτερο «boost»
Μεγαλύτερη ώθηση στον τομέα των επενδυτικών ταμείων θα αποτελέσει η συζήτηση και η ψήφιση των νομοσχεδίων που ενέκρινε τον Ιανουάριο το Υπουργικό Συμβούλιο και έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής. Με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα μπορούν πλέον ανοικτά CIPA και CIFA για προώθηση της Κύπρου ως προορισμός εγγραφής και δραστηριοποίησης γραφείων διαχειριστών επενδυτικών ταμείων. Μάλιστα προς το σκοπό αυτό καταρτίζεται πρόγραμμα με τη βοήθεια συμβούλων με τις κινήσεις του CIFA στο Λονδίνο. 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands