Αναμονή για δυναμικό μπάσιμο προσέλκυσης Fund Managers

Αθόρυβα προσπαθεί στο παρόν στάδιο η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές που δημιουργούνται στον τομέα της διαχείριση επενδυτικών ταμείων και το άνοιγμα γραφείων διαχειριστών στο νησί μας, καθώς με τις διαφαινόμενες διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αρκετά γραφεία θα αναγκαστούν να μεταφερθούν ή να ανοίξουν παραρτήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεδομένου ότι εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις ώστε να μην γίνεται αποδεχτή η διαχείριση του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ταμείων από διαχειριστές που δεν διαθέτουν παρουσία σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ήδη το τελευταίο δεκαήμερο εκφράζονται έντονα οι φόβοι για μετεγκατάσταση γραφείων διαχειριστών επενδυτικών ταμείων από το Λονδίνο ενόψει του Brexit. Συγκεκριμένα σε δύο δημοσιεύματα των Financial Times, γίνεται να αναφορά πως το Λονδίνο θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να απολέσει μεγάλο μέρος του τομέα επενδυτικών ταμείων λόγω του Brexit, η αξία του οποίου σήμερα στο Λονδίνο εκτιμάται γύρω στα οκτώ τρισεκατομμύρια στερλίνες.

Διαβάστε ακόμα: Κρατική έκθεση: Έσοδα €1 εκατ. την τελευταία τριετία

Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα περιουσιακά στοιχεία ενός επενδυτικού ταμείου μπορεί να είναι εγγεγραμμένα και να εποπτεύονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα αλλά η διαχείριση να γίνεται από μια δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή την πρακτική ακολουθούσε κατά κόρο η Βρετανία σε σημείο μάλιστα το 2015 να κατέχει το 36% της διαχείρισης των επενδυτικών ταμείων στην ΕΕ, με την Γαλλία να ακολουθεί με 18%.

Νομοθετήματα σε εκκρεμότητα
Πάντως το InBusinessNews από τον περασμένο Ιούλιο είχε αναφερθεί στα πέντε νομοθετήματα για τα οποία θα απογείωναν το Fund Industry της Κύπρου, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας ενώπιον του 3ου International Funds Summit τον περασμένο Οκτώβριο είχε χαρακτηρίσει ως ανεπίτρεπτη την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ψήφιση των εκκρεμούντων νομοσχεδιών για τα funds.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στη διαδικασία πραγματοποιήθηκε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή (12 Ιανουαρίου) στο Υπουργείο Οικονομικών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και να ενισχυθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου με αυτό που διαθέτουν σήμερα χώρες όπως Ιρλανδία και Λουξεμβούργο που παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι για να προσελκύσουν διαχειριστές ταμείων από το Λονδίνο στη χώρα τους.

Διαβάστε ακόμα: Πέφτουν οι υπογραφές για τη Μαρίνα Παραλιμνίου

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που θα ενισχύουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου, ο πρόεδρος του CIFA Άγγελος Γρηγοριάδης ανέφερε στο InBusinessNews πως γίνεται προσπάθεια ώστε να περάσουν στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες από την Βουλή για να γίνει πιο δυνατό το νομικό πλαίσιο της Κύπρου και αμέσως τόσο ο CIPA όσο και ο CIFA θα πραγματοποιήσουν εκστρατείες στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να προσελκυστούν διαχειριστές ταμείων που ενδεχομένων αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το Λονδίνο. 

Ποια είναι τα νομοσχέδια
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τη νομοθεσία για εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία (Αlternative Investment Fund), στο οποίο έχουν ενσωματωθεί πρόσθετες πρόνοιες ώστε να μπορούν τα επενδυτικά ταμεία να εγγράφονται με σύντομη διαδικασία, εάν η εγγραφή γίνεται από εξουσιοδοτημένους διαχειριστές ταμείων.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, θα βοηθήσει στην διεκπεραίωση εγγραφής που πάντοτε είναι  ένα θέμα το οποίο εξετάζει ένας διαχειριστής σε μια χώρα όπου δραστηριοποιείται, πόσο γρήγορα μπορεί να εγγράψει ένα καινούργιο ταμείο. 

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την ευχέρεια εγγραφής και αδειοδότησης διαχειριστή που τα κεφάλαια του είναι κάτω από τις €100.000. Αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης, δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο και η ψήφιση του θα συμβάλει στη δημιουργία μικρών διαχειριστών, νέων διαχειριστών που εισέρχονται στην αγορά ώστε να μπορούν να λάβουν εξουσιοδότηση από την Κύπρο και από εκεί και πέρα να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από το επενδυτικό κοινό.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και κάποιες πρόσθετες φορολογικές πρόνοιες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Κύπρου στον εν λόγω τομέα.

Με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα μπορούν πλέον ανοικτά CIPA και CIFA για προώθηση της Κύπρου ως προορισμός εγγραφής και δραστηριοποίησης γραφείων διαχειριστών επενδυτικών ταμείων. Μάλιστα προς το σκοπό αυτό καταρτίζεται πρόγραμμα με τη βοήθεια συμβούλων με τις κινήσεις του CIFA στο Λονδίνο. 

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει μερίδιο των fund managers που θα εγκαταλείψουν ή θα μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους από το Λονδίνο.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας