PwC: «Σιωπηρή επανάσταση» στον ασφαλιστικό κλάδο

Νέα έκθεση της PwC διαπιστώνει ανάκαμψη στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο, προβλέποντας αύξηση της στρατηγικής τους σημασίας για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανά το παγκόσμιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, ο όγκος των συναλλαγών δεν αναμένεται να ακολουθήσει την πορεία ανάκαμψης της τελευταίας δεκαετίας. Αντίθετα, τα επόμενα χρόνια θα προκύψει μια σιωπηρή επανάσταση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο παγκοσμίως. Σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η χαμηλή κερδοφορία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εξαγορές και συγχωνεύσεις του κλάδου. Τα χαμηλά ποσοστά κερδοφορίας είναι στενά συνδεδεμένα με χαμηλές επενδυτικές αποδόσεις, οι οποίες ωθούν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στις ώριμες αγορές να επιδιώξουν τη σύναψη εγχώριων συμφωνιών αλλά και να σχεδιάσουν τη διεθνή επέκτασή τους. Επιπλέον, η έκθεση διαπιστώνει ότι η τεχνολογία θα συνεχίσει να ασκεί όλο και μεγαλύτερη επιρροή στις συμφωνίες του κλάδου. Οι πολιτικοί κίνδυνοι, το οικονομικό περιβάλλον και η ρυθμιστική μεταρρύθμιση θα εξακολουθούν να διαμορφώνουν την αγορά, ενώ οι στόχοι στην Ασία και στη Λατινική Αμερική βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των ασφαλιστικών οργανισμών που διαθέτουν τα σχετικά κεφάλαια.

Ο Nick Page, συνέταιρος της PwC στον τομέα συναλλαγών, δήλωσε σχετικά:

«Οι προοπτικές για τον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο βελτιώνονται. Οι ώριμες οικονομίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ακολουθούν πορεία ανάκαμψης ενώ οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Παρόλο που προβλέπεται ανάκαμψη των ασφαλίστρων παγκοσμίως, ο κλάδος δεν θα πρέπει να αναμένει επιστροφή στα παλιά δεδομένα. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί λειτουργούν σε ένα περιβάλλον όπου ο στόχος της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης φαίνεται να απομακρύνεται. Αντ’ αυτού, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από εμπόδια όπως είναι οι χαμηλές επενδυτικές αποδόσεις, η αυστηρότερη ρύθμιση και η υπερπροσφορά σε πολλές αγορές.

Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

•    Η τεχνολογία αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή
•    Τα οικονομικά ζητήματα και η ρύθμιση συνεχίζουν να διαμορφώνουν την αγορά
•    Η έξυπνη τιμολόγηση ενδέχεται να μειώσει το λόγο συνολικών εξόδων προς ασφάλιστρα κατά 2-3%

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο θα συνεχίσουν να παράγουν μια σταθερή ροή συναλλαγών μεσαίου μεγέθους, ενώ περιστασιακά θα καταγράφονται και μεγάλες συμφωνίες. Με την πάροδο του χρόνου, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα διακρίνονται μέσα από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις τριών ομάδων: Μεγάλοι διεθνείς ασφαλιστικοί οργανισμοί με σημαντικούς τεχνικούς και χρηματοοικονομικούς πόρους, τοπικοί και περιφερειακοί οργανισμοί με στρατηγικές που έχουν ως άξονα τη διανομή και οργανισμοί με εξειδίκευση σε ορισμένα προϊόντα ή πελάτες.

Ευρώπη

Γενικός Κλάδος
Στην Ευρώπη, οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς και το αυξανόμενο κόστος συμμόρφωσης αναδεικνύουν την ανάγκη για οικονομίες κλίμακας. Η διάθεση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς θα δημιουργήσει μια σειρά από στόχους εξαγοράς συμπληρωματικών υπηρεσιών, ωστόσο πολλοί οργανισμοί του γενικού κλάδου δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε τέτοιες ευκαιρίες λόγω περιορισμένων κεφαλαίων. Εμπόδιο στις πιο συγκεντρωμένες αγορές αναμένεται να αποτελέσουν και τα θέματα ανταγωνισμού ενώ στις κατακερματισμένες αγορές ενδέχεται να υπάρξουν συγχωνεύσεις μικρότερων οργανισμών σε μια προσπάθεια επίτευξης οικονομιών κλίμακας.

Οι ευκαιρίες για περιφερειακή ανάπτυξη θα καταστούν πιο περιζήτητες, καθώς οι ασφαλιστικοί οργανισμοί του γενικού κλάδου που αντιμετωπίζουν αργή ανάπτυξη στις εγχώριες αγορές θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερο ώριμες αγορές στην περιοχή τους. Ενώ κάποιοι δυτικοευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί οργανισμοί αποσύρονται από την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, άλλοι θα ενισχύσουν την έκθεσή τους στην περιοχή. Η φυσική και πολιτιστική γειτνίαση των περιφερειακών δικτύων διεθνών οργανισμών ενδέχεται να συμβάλει στη μείωση των εξόδων και στην ανάπτυξη.

Κλάδος ζωής
Υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες εισερχόμενες συμφωνίες στη Δυτική Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, οι προσφορές αυτές θα είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, όπου πολλοί ασφαλιστικοί οργανισμοί του κλάδου ζωής στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ως μέσο επέκτασης στην Ευρώπη. Οι επίδοξοι αγοραστές ενδέχεται να αποθαρρυνθούν από τα χαμηλά μερίσματα και την περιπλοκότητα του ευρωπαϊκού κλάδου ζωής. Οι χαμηλές αποτιμήσεις στην Ευρώπη πιθανόν να προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες για τους αγοραστές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στον ευρωπαϊκό κλάδο στη βάση μιας  μακροπρόθεσμης προοπτικής.

Ασφαλιστικοί οργανισμοί από την περιοχή Ασίας Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές θα προβούν σε εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερης τεχνογνωσίας.
 

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη