ΚΣΙΑ: Στρεβλωτική η επιβολή ΦΠΑ σε συναλλαγές γης

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) χαιρετίζει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση στο συντελεστή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την επιβολή ΦΠΑ στις εμπορικές συναλλαγές γης ως προβληματική και ελπίζει ότι το νομοσχέδιο θα απορριφθεί από τη Βουλή.

«Στο βαθμό που οι εξαγγελίες απλοποιούν και μειώνουν τον αριθμό των φορολογιών ως επίσης και το ύψος του ποσού των φορολογιών, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι σύμφωνος και εργάζεται μαζί με τις Αρχές προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ Γιώργος Μουσκίδης.

Χαρακτηρίζει όμως την εξαγγελία για επιβολή ΦΠΑ σε πωλήσεις γης προς ανάπτυξη ως «άκαιρη, προβληματική και με ψηλές πιθανότητες να δημιουργήσει στρεβλώσεις» διότι δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ σε πώληση οικοπέδων από ιδιώτες, ενώ στις αντίστοιχες πωλήσεις από επιχειρήσεις διαχωρισμού οικοπέδων θα υπάρχει ΦΠΑ.

Εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι τα νομοσχέδια θα εγκριθούν από τη Βουλή «εκτός της πρότασης για επιβολή ΦΠΑ στα οικόπεδα».


Ικανοποίηση εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης 
Ικανοποίηση για τη μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας στον ενιαίο συντελεστή 0,5‰ και παράλληλα να καταργήσει το δημοτικό και κοινοτικό τέλος που επιβαλλόταν επί αυτής.

“Ο εξορθολογισμός, η απλοποίηση και η επαναφορά του συγκεκριμένου φόρου σε αισθητά πιο χαμηλά επίπεδα, ήταν πάγιο αίτημα του Συνδέσμου τα τελευταία δύο χρόνια” ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παντελής Λεπτός, προσθέτοντας ότι η μείωση του φορολογικού βάρους για ιδιώτες και επιχειρήσεις αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αναθέρμανση του τομέα.

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος εκφράζει προβληματισμό για την απόφαση επιβολής ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες εμπορεύσιμων οικοπέδων. Εκ πρώτης όψεως ο Σύνδεσμος τη θεωρεί πρόωρη, καθότι τόσο η οικονομία όσο και ο κατασκευαστικός τομέας δεν έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας