Ανοδική η πορεία του κλάδου των ακινήτων

Την δυναμική ανάκαμψη του τομέα ανάπτυξης γης και κατ’ επέκταση της κατασκευαστικής βιομηχανίας αποδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Τμήμα Κτηματολογίου για τις πωλήσεις ακινήτων μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, προστίθεται, οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων κατά τον Οκτώβριο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 23% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014, ενώ το πρώτο δεκάμηνο καταγράφεται αύξηση 8%. Εάν η σύγκριση γίνει με το 2013, η αύξηση του πρώτου δεκαμήνου του 2015 αγγίζει το 33%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του Οκτωβρίου είναι περισσότερες από εκείνες του αντίστοιχου μήνα του 2012, πριν δηλαδή τις αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνεται.

"Στην αύξηση των πωλήσεων φαίνεται ότι συμβάλλουν ήδη και τα κίνητρα που εφαρμόστηκαν πρόσφατα τα οποία αφορούν, αφενός τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50% για αγορές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2016 και αφετέρου την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από πώληση ακινήτου το οποίο θα αποκτηθεί κατά την ίδια περίοδο".
 
Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι την δυναμική τάση ανάκαμψης επιβεβαιώνουν και μια σειρά από άλλες σημαντικές θετικές εξελίξεις και δεδομένα, όπως το ότι η συνολική αξία των νέων αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν μέχρι τον Ιούλιο, αυξήθηκε κατά 24,6% και ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που θα ανεγερθούν κατά 21,8%, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής.

Επίσης, η αύξηση των πωλήσεων ακινήτων αφορά τόσο εγχώριους αγοραστές όσο και ξένους, "επιβεβαιώνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η χώρα μας". Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αναφέρεται, οι τιμές ακινήτων στην Κύπρο αυξήθηκαν το β’ τρίμηνο του 2015 κατά 7,45%.

Η ανεργία στην κατασκευαστική βιομηχανία καταγράφει σαφώς μεγαλύτερη μείωση από την αντίστοιχη άλλων κλάδων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση της γενικής ανεργίας, παρατηρεί ο Σύνδεσμος. Συγκεκριμένα, "ενώ η συνολική ανεργία μειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες κατά 10,4%, η ανεργία στις κατασκευές μειώθηκε κατά 18,2%". 

Όλα αυτά, αναφέρεται, καταδεικνύουν τη δυναμική επαναδραστηριοποίηση του κλάδου και τη βαρύτητα που συνεχίζει να έχει στο σύνολο της οικονομίας του τόπου. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που κατέγραψε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 η κυπριακή οικονομία, αλλά και η συνεχής βελτίωση του οικονομικού κλίματος που παρατηρείται, οφείλονται σε σημαντικό βαθμό και στην ανάκαμψη του τομέα ανάπτυξης γης, καταλήγει ο  Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας