Η πολιτογράφηση σώζει τον κλάδο των ακινήτων

Aισιόδοξοι εμφανίζονται οι εμπλεκόμενοι στην κτηματαγορά καθώς βλέπουν ότι μετά από χρόνια ύφεσης και το σοκ του κουρέματος, αρχίζει η αγορά να κινείται. Άραβες, Ισραηλίτες, Ρώσοι και Ασιάτες κρατούν τα ηνία του κλάδου καθώς προτιμούν την Κύπρο για επένδυση στο real estate λόγω των δημογραφικών κινήτρων και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι Κύπριοι άρχισαν δειλά- δειλά να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και να κάνουν έρευνα αγοράς για την κυπριακή κτηματαγορά. «Eίναι στη νοοτροπία του Κυπρίου η αγορά οικοπέδων και διαμερισμάτων αντί της αποταμίευσης», επεσήμανε στο InBusinessNews o πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου Κίκης Αθηνοδώρου, ο οποίος τόνισε ότι η δανειοδότηση από τις τράπεζες οδηγεί τους Κύπριους στην αγορά ακινήτου. Σημείωσε ότι η αγορά κινείται σταθεροποιητικά και ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων αυξάνεται. «Εντούτοις είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε την τάση για πιο μεγάλη περίοδο».

Αύξηση στις αγορές λόγω πολιτογράφησης
Τα πωλητήρια έγγραφα αφορούν μικρά ακίνητα, οικόπεδα και διαμερίσματα, ωστόσο οι πωλήσεις ακριβότερων ακινήτων γίνονται στη Λεμεσό και στην Πάφο. Ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και Διευθυντής της Imperio Γιάννης Μισιρλής σημείωσε ότι οι αγορές ακινήτων που γίνονται στη Λεμεσό αφορούν ακίνητα πάνω από 500 χιλ. ευρώ. «Οι ξένοι είναι κυρίως αυτοί που αγοράζουν λόγω των κινήτρων πολιτογράφησης. Το 40% από αυτούς είναι Ρώσοι, γεγονός το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα καθώς διατηρείται η αυξητική τους τάση παρόλη την πτώση του ρουβλιού και των κυρώσεων. Ακολουθούν οι Άραβες και οι Ισραηλίτες οι οποίοι επωφελούνται της νομοθεσίας του non domicile. Η άφιξη των Λιβανέζων στην Κύπρο είναι σταθερή, ενώ ενδιαφέρον για την Κύπρο επιδεικνύουν και Σύροι. Οι Ασιάτες αποτελούν το 30% αυτών που ενδιαφέρονται και αγοράζουν υψηλότερης αξίας ακίνητα».

Οι τίτλοι ιδιοκτησίας αυξάνουν τα διαθέσιμα διαμερίσματα
O Πρόεδρος των Κτηματομεσιτών και του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου βλέπει να υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου από τους ξένους στο παραλιακό μέτωπο, ενώ παρατηρεί ότι υπάρχει μερίδα ξένων που ενδιαφέρονται για χαμηλότερης αξίας ακίνητα στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, προσθέτει ότι οι Άραβες στρέφονται περισσότερο στη Λάρνακα καθώς εκεί πιστεύουν ότι βρίσκουν πιο ελκυστικές τιμές. Παράλληλα, ο κ. Κυναιγείρου προσθέτει ότι πλέον ακίνητα με προβληματικούς τίτλους που ήταν στο περιθώριο, θα βγουν στην αγορά. 

Η δανειοδότηση οδηγεί σε αυξημένο ενδιαφέρον για αγορές
Από την πλευρά του, ο κ. Αθηνοδώρου επισημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην κτηματαγορά και οι Κύπριοι δείχνουν εμπιστοσύνη στην κτηματαγορά καθώς υπάρχει πλέον η ευκαιρία για δανειοδότηση. «Μειώθηκαν τα μεταβιβαστικά και η Κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να τονώσει τον κλάδο. Αυτά συνηγορούν στην κινητικότητα του κλάδου του real estate», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες