Σιακόλας vs ETEK για την επέκταση του mall

Η αίτηση για τη μικρή επέκταση του Mall έγινε σύμφωνα και με βάση την κείμενη νομοθεσία, αναφέρει ο Όμιλος Σιακόλα με ανακοίνωση σχολιάζοντας τη νέα ανακοίνωση του ΕΤΕΚ με τίτλο “ΕΤΕΚ κατά Κυβέρνησης σχετικά με το Mall”.

Ο Όμιλος αναφέρει ότι “αν και στην ανακοίνωση του ΕΤΕΚ αναφέρεται ότι αυτή δεν στρέφεται κατά του Εμπορικού Πάρκου Σιακόλα, εντούτοις οι αιχμές που περιέχονται στην ανακοίνωση είναι έκδηλες με πολλές ανακρίβειες".

Ο Όμιλος Σιακόλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “επιθυμεί να δηλώσει κατηγορηματικά ότι η αίτηση για τη μικρή επέκταση του Mall έγινε σύμφωνα και με βάση την κείμενη νομοθεσία, με την υποβολή, όπως απαιτείται από το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας, Τεκμηριωμένης Μελέτης Εμπορικών Επιπτώσεων, Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και Μελέτης Κυκλοφορικών Επιπτώσεων, οι όποιες αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν από τα καθ΄ύλην αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα του Κράτους”.

“Ιδιαίτερα, όσον αφορά τη Μελέτη Εμπορικών Επιπτώσεων, αυτή έχει αξιολογηθεί τρεις συνολικά φορές από το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο και έχει γνωμοδοτήσει «ότι η προτεινόμενη επέκταση του Mall δεν επιφέρει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του Κέντρου της Λευκωσίας, ή σε άλλες εμπορικές περιοχές της πόλης».  Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός του ETEK ότι η παρέκκλιση που χορηγήθηκε “καταστρατηγεί την κείμενη νομοθεσία και επιταχύνει το μαρασμό του αστικού κέντρου”, είναι ανακριβής”, προστίθεται.

Όσον αφορά την θέση του ΕΤΕΚ ότι η παρέκκλιση που χορηγήθηκε καταστρατηγεί τη Γενική Στρατηγική του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο Όμιλος Σιακόλας τονίζει ότι “ αυτό δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα.  Η μικρή επέκταση του Mall κατά 7.790 τ.μ. (και όχι 10.000 τ. μ. όπως λανθασμένα ισχυρίζεται το ΕΤΕΚ), ικανοποιεί πλήρως τα Κριτήρια 19(1)(δ) και 19(1)(η) του Κανονισμού των Παρεκκλίσεων που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων το 1999, ενώ το καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στη σχετική έκθεσή του αναφέρει ότι η ανάπτυξη δεν επηρεάζει ουσιωδώς τη Γενική Στρατηγική του ισχύοντος Σχεδίου Ανάπτυξης”. 

Εξάλλου, προστίθεται, “αυτό τεκμηριώνεται και με βάση τα πορίσματα της Μελέτης Εμπορικών Επιπτώσεων που αναφέρεται πιο πάνω, και από το γεγονός ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο του Τοπικού Σχεδίου, η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των δυνατοτήτων εμπορικής ανάπτυξης και δραστηριοτήτων στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής του Τοπικού Σχεδίου, καθώς επίσης και η προώθηση ίσων ευκαιριών οικονομικής ανάπτυξης για όλες τις περιοχές (Πολιτική 14.4 (γ) του Τοπικού Σχεδίου)”.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ανακοίνωση, “διερωτόμαστε γιατί αυτές οι υπερβολικές αντιδράσεις του ΕΤΕΚ για τη μικρή επέκταση του Mall, όταν το ίδιο το ΕΤΕΚ έχει συστήσει μόλις το 2010 την ανέγερση στην περιφέρεια της Λευκωσίας ενός πολύ μεγάλου νέου Mall, συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ. χωρίς τότε να τίθεται θέμα παραβίασης της Γενικής Στρατηγικής του Τοπικού Σχεδίου; Αυτό δεν αποτελεί μία μεγάλη αντίφαση;”

O Όμιλος αναφέρει ότι “ο ισχυρισμός του ΕΤΕΚ ότι δήθεν το Mall έχει `προικοδοτηθεί` με πολλαπλάσιο συντελεστή δόμησης αποτελεί ακόμα μία ανακρίβεια.  Ο Συντελεστής δόμησης που εφαρμόστηκε για το Mall είναι το 70% του ισχύοντος σήμερα στην περιοχή με βάση τα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για όλες τις αναπτύξεις, υφιστάμενες και προτεινόμενες, με σκοπό την αναζωογόνηση της οικοδομικής βιομηχανίας και της ανάπτυξης”. 

“Τα κίνητρα αυτά ισχύουν παγκύπρια για όλες ανεξαίρετα τις αναπτύξεις (υφιστάμενες και νέες) και η επιμονή του ΕΤΕΚ να εξαιρέσει με διάφορους δογματισμούς το Mall της Κύπρου  είναι ακατανόητη.  Ο Όμιλος Σιακόλα επαναλαμβάνει δήλωσή του ότι δεν έχει επωφεληθεί οποιοδήποτε επιπρόσθετο ποσό ένεκα του δικαιώματος που έχει η ιδιοκτήτρια Εταιρεία για τη μικρή επέκταση του Mall”, προστίθεται.

“Πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός να σταματήσουν οι υπερβολικές αντιδράσεις  για τη δημιουργία χρήσιμων έργων, που βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου, δημιουργούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και προσελκύουν επενδύσεις στον τόπο μας, που είναι τόσο απαραίτητες σήμερα. Τέτοιες αντιδράσεις αποτελούν τροχοπέδη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας που πολύ καλά η Κυβέρνηση μεριμνά, σκέφτεται και προγραμματίζει”, καταλήγει ο Όμιλος στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας