Έργα 95 εκ. ευρώ για την ελεύθερη Αμμόχωστο

Την εκτέλεση έργων υποδομής και ανάπτυξης ύψους 95 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του 2015, αρχές του 2016, εξήγγειλε την Πέμπτη 30 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου.

Η εξαγγελία των έργων έγινε στην παρουσία των Υπουργών  Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, Δικαιοσύνης, Γεωργίας και  Μεταφορών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, βουλευτών, Δημάρχων, Κοινοταρχών και άλλων οργανωμένων φορέων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κύπρος «έχουν ολοκληρωθεί επί της παρούσας διακυβέρνησης, από το 2013 στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου, έργα ύψους 25 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται στην επαρχία Αμμοχώστου έργα συνολικής αξίας 55 εκατομμυρίων, η υλοποίηση των οποίων έχει αρχίσει πριν ή εντός του 2015».

Μεταξύ των έργων που άρχισαν να υλοποιούνται εντός του 2015 είναι «η αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων Λάρνακας - Αμμοχώστου συνολικού κόστους 21.3 εκατομμυρίων ευρώ, η  βελτίωση του κεντρικού δρόμου στην Αυγόρου κόστους 3.9 εκατομμυρίων και ο δρόμος κοινοτικού γηπέδου Φρενάρους - Σωτήρας με κόστος που φτάνει τα 3.5 εκατομμύρια».

Αφού ανέφερε ότι τα εξαγγελθέντα έργα είναι «απολύτως ώριμα με τα ποσά που απαιτούνται για εκτέλεση να είναι στη διάθεσή μας» σημείωσε ότι με τα έργα αυτά «το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 94.9 εκατομμύρια ευρώ, φιλοδοξούμε να αποτελέσουν αιχμή στην ανάπτυξη της περιοχής».

Αφού είπε ότι «αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία σε έργα υποδομής κοινής ωφελείας για όλη την επαρχία» Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως δίνεται προτεραιότητα σε έργα κοινής ωφελείας, με πρώτο την οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της υδροδότησης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με την έναρξη του έργου «Κοκκινόγκρεμμος». Το έργο, ανέφερε, «αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών στην Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα, έργο συνολικού κόστους 17 εκατομμυρίων ευρώ» ενώ δεύτερο έργο κοινής ωφελείας είναι αυτό του προγράμματος «διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Επαρχίας Αμμοχώστου, συνολικού κόστους 6.5 εκατομμυρίων ευρώ».

Συγκεκριμένα για το Δήμο Παραλιμνίου ο Πρόεδρος εξήγγειλε τη «βελτίωση της λεωφόρου Περνέρα, συνολικού κόστους 8 εκατομμυρίων ευρώ, την ανέγερση Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι συνολικού κόστους 4.3 εκατομμυρίων, την κατασκευή τμήματος της λεωφόρου 1ης Απριλίου συνολικού κόστους 1.8 εκατομμυρίων, τη διαμόρφωση παραλιακού πεζοδρόμου (Γ΄φάση) συνολικού κόστους 2.5 εκατομμυρίων και την ανέγερση αίθουσας εκδηλώσεων στην Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου συνολικού κόστους 280 χιλιάδων ευρώ».

Όπως είπε, στο ποσό των 200 χιλιάδων «περιλαμβάνεται και δωρεά ύψους 80 χιλιάδων ευρώ από τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας ΗΛΙΟΣ, τους οποίους βεβαίως και θερμά ευχαριστώ».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, καταβάλλεται προσπάθεια για εξεύρεση πιστώσεων για ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου με συνολικό κόστος 6 εκατομμυρίων ευρώ, έργο που όπως είπε «θα γίνει νοουμένου ότι θα προκύψουν εξοικονομήσεις στον Προϋπολογισμό, με μια πρόβλεψη έναρξης ανέγερσης του έργου εντός του 2016».

Για το Δήμο Αγίας Νάπας, ο Πρόεδρος εξήγγειλε «την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αγίας Νάπας, δηλαδή παραλιακός πεζόδρομος, συνολικού κόστους 6.5 εκατομμυρίων ευρώ, βελτιωτικά έργα επί της λεωφόρου Νησί που αφορούν την αναβάθμιση του ποδηλατοδρόμου 4.5 χιλιομέτρων, συνολικού κόστους 300 χιλιάδων ευρώ, έργο το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο» όπως είπε..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι μετά από απόφαση της κυβέρνησης το 2014 οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας «έχουν χαρακτηριστεί ως αστικά κέντρα και έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν κονδύλια και χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση, συνέχισε, σε συνεννόηση με το Δήμο Παραλιμνίου και το Δήμο Αγίας Νάπας «θα συμβάλει τα μέγιστα, ώστε κατά την αξιολόγηση των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν να συμπεριληφθούν για το Δήμο Παραλιμνίου ανάπλαση του κέντρου Παραλιμνίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λιθόστρωση και υπογειοποίηση υπηρεσιών, δημιουργία χώρων στάθμευσης και  δημιουργία παιδικής λέσχης και παιδικού μουσείου, έργα τα οποία θα έχουν συνολικό κόστος στον προϋπολογισμό και με τη συγχρηματοδότηση ύψους 7,5 εκατομμυρίων περίπου ευρώ.

Για το Δήμο Αγίας Νάπας αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηρίου, βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας και δημιουργία πολυλειτουργικού πάρκου, έργα που θα έχουν συνολικό κόστος 3,5 εκατομμυρίων περίπου ευρώ».

Όσον αφορά το Δήμο Δερύνειας, ο Πρόεδρος είπε πως «ώριμο έργο και προς άμεση εκτέλεση είναι η ανέγερση λέσχης ηλικιωμένων, συνολικού κόστους 900 χιλιάδων ευρώ και η επίστρωση οδοστρώματος σε δρόμους του Δήμου Δερύνειας και της κοινότητας Αυγόρου που επηρεάστηκαν από εργασίες για το αποχετευτικό θα εκτελεστούν φέτος ή του χρόνου, με συνολικό κόστος 500 χιλιάδες ευρώ».

Για το Δήμο Σωτήρας, εξαγγέλθηκε η «αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Σωτήρας, συνολικού κόστους 600 χιλιάδων ευρώ», το κονδύλι «θα δοθεί υπό μορφή χορηγίας από το Υπουργείο Παιδείας και το στάδιο θα κατασκευαστεί υπό την τεχνική καθοδήγηση του ΚΟΑ».

Οσον αφορά το αίτημα του Δήμου Σωτήρας «για εκμίσθωση κρατικής γης για τη δημιουργία υπηρεσιών διευκολύνσεων και έκδοσης πολεοδομικής άδειας για διευκολύνσεις λουομένων στις παραλίες Σειρήνες και Ποσειδώνας, γίνεται αποδεκτό, όμως απαιτείται να ικανοποιηθούν άμεσα κάποιοι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται στα Υπουργεία» αφού η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως NATURA. Η κυβέρνηση έχει επίσης κάνει αποδεκτό το αίτημα του Δήμου Σωτήρας για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου του  Δήμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε επίσης νέα έργα στην ύπαιθρο και τις κοινότητες όπως είναι η μελέτη και κατασκευή του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων Άχνας, με συνολικό κόστος 30.7 εκατομμυρίων ευρώ, έργο που θα αρχίσει να υλοποιείται μόλις εκδοθεί η εκκρεμούσα απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής.

Επίσης έχει εξαγγελθεί η ανάπλαση  του Αλιευτικού  Καταφυγίου Λιοπετρίου, συνολικού κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και ένα έργο που αφορά το Υπουργείο Γεωργίας και «είναι η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για το ορθολογιστική διαχείριση  του αρδευτικού δικτύου Κοκκινοχωρίων, με στόχο την εξοικονόμηση νερού και τη δικαιότερη κατανομή του. Το έργο αυτό θα στοιχίσει ένα εκ. ευρώ».

Αναφορικά με τα αιτήματα της Κοινότητας Αυγόρου για την ανάπλαση της κεντρικής περιοχής της  κοινότητας και την ανέγερση αμφιθεάτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τις Τοπικές Αρχές να επικοινωνήσουν με το «Υπουργείο Εσωτερικών για υλοποίηση των δύο έργων με τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να δοθούν για συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».

Αφού επανέλαβε ότι «σε δυόμιση χρόνια από τον κίνδυνο χρεωκοπίας είμαστε σε θέση να εξαγγέλλουμε έργα ανάπτυξης και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «θα  θέλαμε να είμαστε σε θέση να πραγματοποιηθούν πολύ περισσότερα. Αλλά με βάση τις δυνατότητες του κράτους είναι ανάλογες και οι εξαγγελίες».

Ανέφερε επίσης ότι «τα 94, 95 τόσα εκατομμύρια που θα δαπανηθούν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αντανακλούν και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, ώστε να δοθεί μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής».

Ειδική μνεία έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη μαρίνα Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου αφού όπως εξήγησε «εκτιμούμε πως με την υλοποίηση τους πρόκειται να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση του παρεχόμενου ποιοτικού τουριστικού προϊόντος αλλά και θα δημιουργήσουν σημαντικές θέσεις εργασίας».

Για τη μαρίνα Αγίας Νάπας, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά η όλη διαδικασία, το Μάρτη έχει κατατεθεί και η απαιτούμενη εγγύηση των 25 εκατομμυρίων ευρώ και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αδειοδοτήσεων για να αρχίσει να υλοποιείται το έργο ευελπιστώ εντός του 2015».

Αναφορικά με τη μαρίνα Παραλιμνίου, είπε πως «έχει ήδη προκηρυχθεί στις 16 Ιουνίου διαγωνισμός για την παραχώρηση σε Στρατηγικό Επενδυτή κρατικού χώρου, χερσαίου και θαλάσσιου, για την ανάπτυξη της μαρίνας. Η μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ και η μαρίνα του Παραλιμνίου είναι περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης όπως «τις ανάγκες της αύξησης των συντελεστών δόμησης. Ηδη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση του συντελεστή κατά 20% είτε προς άρση κάποιων παρανομιών είτε προς επέκταση υφιστάμενων οικοδομών».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και «στην έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει διαφοροποιηθεί η σύμβαση, το χαράτσι για τα σύμμεικτα απορρίμματα στο ΧΥΤΥ που ήταν 75 ευρώ και έχουν μειωθεί ύστερα από τη νέα σύμβαση που έχει συναφθεί στα 39.90 τον τόνο, δηλαδή περίπου στο ήμισυ της αρχικής».

Σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής και της συνεισφοράς του κράτους, συνέχισε, «για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περιορίζεται μόλις στα 27 ευρώ τον τόνο, συνεπώς είναι μια σημαντική προσπάθεια που κατεβλήθη με επιτυχία προκειμένου να ελαφρύνουμε τους πολίτες, τους δημότες γενικότερα, από ένα χαράτσι ως αποτέλεσμα μιας κακής κατά την άποψη μου συμφωνίας».


Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «στις 19 Αυγούστου θα υπάρχει και το πρώτο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας σε οριζόντιο τομέα».

Έκανε αναφορά και στη μείωση της ανεργίας, στην εισαγωγή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, της αγροτικής πολιτικής, της πάταξης της διαφθοράς και εκσυγχρονισμού των δομών της δικαιοσύνης με ενίσχυση της εισαγγελικής αρχής και των δικαστικών Αρχών αλλά και τη δημιουργία διοικητικού δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «βήματα θετικά και προς τα εμπρός» την αναπτυξιακή τάση που καταγράφεται στις προβλέψεις της 7ης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας που ενώ αρχικά τον Απρίλη προβλεπόταν «ύφεση της τάξης του 5%, φαίνεται ότι θα παρουσιάσει για το 2015, ανάπτυξη της τάξης του 0,5%».

Θα πρέπει να πω ότι μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε αυτό το κράτος. Δεν είμαι εδώ για να κρίνω ή να επικρίνω, ούτε να παραγνωρίσω το έργο που προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν επιτελέσει, σημείωσε.

Μετά την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας ακολούθησαν τοποθετήσεις των Δημάρχων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς στα θέματα που τέθηκαν.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη ανέφερε ότι «επιτέλους μετά από 41 χρόνια η Επαρχία μας, η ακρωτηριασμένη επαρχία μας, αντιμετωπίζεται ως ισότιμη με τις υπόλοιπες επαρχίες. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα δώρα που μας κόμισε και ελπίζουμε του χρόνου αυτή η συνάντηση να γίνει στην κατεχόμενη Μητρόπολη μας, τη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας