Σιακόλας: Καμία επίπτωση από την επέκταση του Mall

Τις θέσεις του Ομίλου Σιακόλα για την επέκταση στο The Mall of Cyprus δημοσιοποιεί ο Όμιλος σε μια μακροσκελή ανακοίνωση. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ITTL Trade Tourist and Leisure Park Plc τοποθετείται στις αντιδράσεις του ΕΤΕΚ, το οποίο Επιμελητήριο προειδοποιούσε για τις "αρνητικές επιπτώσεις που υφίσταται η πρωτεύουσα και άλλες περιοχές λόγω της διάσπαρτης, αποσπασματικής και ανορθόδοξης ανάπτυξης που συντελείται κατά παράβαση ορθολογικών σχεδιασμών και πολεοδομικών ρυθμίσεων".
 
Όπως αναφέρεται, η Εταιρεία έχει τεκμηριώσει πλήρως, μέσα από μελέτες που έχει ετοιμάσει, ότι η προτεινόμενη μικρή, βοηθητική επέκταση του Mall τηρεί όλες τις βασικές προϋποθέσεις που καθορίζονται στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας, αλλά και τα σχετικά Κριτήρια του Κανονισμού 19(1) των περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Παρεκκλίσεις) Κανονισμών του 1999. «Η Μελέτη Εμπορικών Επιπτώσεων η οποία έχει ετοιμαστεί, έγινε από ανεξάρτητους επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα αυτό και έχει ελεγχθεί συνολικά τρεις φορές από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το οποίο έχει συμπεράνει ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των εμπορικών αναπτύξεων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του Αστικού Κέντρου Λευκωσίας, και την έχει εγκρίνει και υποστηρίζει την επέκταση. Μάλιστα προκλήθηκε τρεις φορές να το επιβεβαιώσει, πράγμα το οποίο και έπραξε», σημειώνεται. 

Πέραν της πιο πάνω μελέτης, η Εταιρεία έχει και η ίδια προβεί σε εκτεταμένη επιτόπια έρευνα, τόσο μέσα στην παλιά πόλη, όσο και εκτός, προκειμένου να διερευνήσει την υφιστάμενη εμπορική πραγματικότητα. «Από την έρευνα έχει προκύψει ότι η παλιά πόλη σφύζει από ζωή, τα δε τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτή 300 νέα υποστατικά. Όσον αφορά την εκτός των τειχών πόλη, αυτή τα τελευταία δυο χρόνια άρχισε να αναζωογονείται και να αναπτύσσεται με νέα υποστατικά και τούτο είναι εμφανές σε όλους τους κύριους δρόμους, όπως τη Θεμιστοκλή Δέρβη, τη Στασικράτους, τη Λεωφόρο Στασίνου και τη Λεωφόρο Μακαρίου», επισημαίνεται.

Με βάση τα πιο πάνω, τονίζει η Εταιρεία, καταδεικνύεται ότι απολύτως καμιά επίπτωση δεν έχει δημιουργηθεί στο αστικό κέντρο από τη λειτουργία του Mall και καμιά τέτοια επίπτωση δεν αναμένεται, με βάση τη Μελέτη Εμπορικών Επιπτώσεων που έχει ετοιμαστεί και εγκριθεί. «Στα ίδια ευρήματα όσον αφορά το αστικό κέντρο της Λευκωσίας έχει καταλήξει και έρευνα της RAI Consultants, η οποία ετοιμάστηκε για άλλο Φορέα και συμπληρώθηκε το 2014». αναφέρεται.

«Πέραν των πιο πάνω, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η προτεινόμενη μικρή, βοηθητική επέκταση ικανοποιεί τα κριτήρια του Κανονισμού για τις Παρεκκλίσεις και κατά συνέπεια εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ανάπτυξη ικανοποιεί το κριτήριο 19(1)(δ) γιατί με την ανάπτυξη που προτείνεται θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας, πράγμα το οποίο διευρύνει την περιφερειακή οικονομική βάση της περιοχής όπου βρίσκεται η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα αυτή θα συμβάλει και στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για μείωση της ανεργίας», σημειώνεται. 

Τονίζεται ότι, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, θα απασχοληθούν για πάνω από ένα χρόνο 500 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ θα επενδυθούν πέραν των €25 εκατ. μέχρι να κατασκευαστεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ανάπτυξη. «Επομένως, το όλο έργο θα συμβάλει στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, ιδιαίτερα σε έναν τομέα, τον οικοδομικό, ο οποίος αυτή τη στιγμή υποφέρει ιδιαίτερα». 

Η εταιρεία επισημαίνει επίσης ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη ικανοποιεί επίσης το Κριτήριο 19(1)(η) των Παρεκκλίσεων «γιατί επιτυγχάνεται ο ποιοτικός εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, πράγμα το οποίο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και χώρος ψυχαγωγίας για τα παιδιά, καθώς και μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. Γι’ αυτό είναι βοηθητική και συμπληρωματική η ανάπτυξη αυτή».

Κατόπιν γνωμάτευσης από έμπειρους επιστήμονες πολεοδόμους και νομικής γνωμάτευσης που η Εταιρεία έχει εξασφαλίσει, η προτεινόμενη ανάπτυξη δεν επηρεάζει καθόλου τη γενική στρατηγική και φιλοσοφία του Τοπικού Σχεδίου. «Αυτό εξάλλου είναι και η θέση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η οποία έχει εκφραστεί θετικά στη σχετική έκθεσή της», αναφέρει η εταιρεία.

Τέλος, η εταιρεία επισημαίνει ότι το Mall of Cyprus είναι το μικρότερο σε μέγεθος Mall από όλα τα υπόλοιπα που έχουν ανεγερθεί μέχρι τώρα ή εγκριθεί στην Κύπρο. «Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μεγάλο Mall που έχει εγκριθεί το 2010 και ανεγείρεται στην περιοχή της Λακατάμιας, έχει συνολικό μικτό εμβαδόν πάνω από 56.000 τ.μ. και είναι κατά 70% περίπου μεγαλύτερο του υφιστάμενου Mall of Cyprus. Για το πολύ μεγάλο αυτό νέο Mall που ανεγείρεται στη Λακατάμια, το ΕΤΕΚ δεν εξέφρασε κατά τη Δημόσια Ακρόαση που έγινε ή και μεταγενέστερα, οποιαδήποτε ένσταση», τονίζει η εταιρεία. 

Τι θα περιλαμβάνει η επέκταση

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εταιρεία, η συνολική μικρή επέκταση στο The Mall of Cyprus, που είναι και βοηθητική, περιλαμβάνει περίπου 4.000 τ.μ. εμπορικούς χώρους καταστημάτων, 365 τ.μ. αίθουσα για πολιτιστικά, 2.200 τ.μ. για χώρους ψυχαγωγίας και καφεστιατόρια, και 600 τ.μ. παιχνιδότοπους για παιδιά και εξυπηρετήσεις για τις μητέρες. Αυτή η μικρή επέκταση θα καλύψει επίσης περί τους 320 χώρους στάθμευσης, που τώρα είναι εκτεθειμένοι, και θα δημιουργήσει μεσοπάτωμα που θα καλύψει άλλους 245 καλυμμένους χώρους στάθμευσης.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας