Οδηγίες για τον φόρο ακινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας:  

Η φορολογία βασίζεται στο σύνολο της αγοραίας αξίας κατά την 1.1.1980 όλων των ακινήτων που κατέχει ο κάθε ιδιοκτήτης. Οι αξίες αυτές αναγράφονται επί του τίτλου ιδιοκτησίας (κοτσιάνια) με αναφορά 1.1.1980. Ενδέχεται όμως οι αξίες αυτές να έχουν αναθεωρηθεί λόγω της εν τω μεταξύ ανέγερσης/κατασκευής επιπρόσθετων υποστατικών που εκτελέστηκαν μετά την ημερομηνία της εκτίμησης της 1.1.1980 από το Κτηματολόγιο. 

Ενδέχεται επίσης η αξία 1.1.1980 να μην αναγράφεται στους τίτλους ιδιοκτησίας ιδιαίτερα σ’ αυτούς που κατέχουν παλιούς τίτλους.

Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων προγραμματίζει να αποστείλει τις σχετικές φορολογίες εντός του μηνός Αυγούστου. Μαζί με τη φορολογία Ακίνητης Ιδιοκτησίας θα επισυνάπτεται και αναλυτική κατάσταση των ακινήτων κάθε ιδιοκτήτη, όπως παρουσιάζεται στο αρχείο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ).

Σε περίπτωση που δε συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατάσταση όλα τα ακίνητα ή που κατέχετε ακίνητα με συνολική αγοραία αξία 1.1.1980 πέραν των €12.500 και δεν έχετε παραλάβει φορολογία, ή σε περίπτωση που διαφωνείτε ότι είστε ιδιοκτήτης κάποιου από τα ακίνητα αυτά, θα πρέπει να προσέλθετε στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Φορολογίας, Κλάδος Ακίνητης Ιδιοκτησίας για διευθέτηση της διαφοράς είτε συμπληρώνοντας το Έντυπο Τ.Φ.

Σημειώνεται ότι; αν ο φόρος που προκύπτει πληρωθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη τελευταία προθεσμία πληρωμής του, δηλαδή πληρωθεί μέχρι τις 31.10.2014, τότε θα παραχωρείται έκπτωση 15% επί του οφειλόμενου φόρου. Σε αντίθετη περίπτωση αν η πληρωμή γίνει μετά τις 30.11.2014, θα υπάρχει πρόσθετη χρηματική επιβάρυνση 10% επί του οφειλόμενου φόρου, συν τους οποιουσδήποτε νενομισμένους τόκους και τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται στη νομοθεσία.

Στις περιπτώσεις αποβιωσάντων των οποίων η μεταβίβαση της περιουσίας τους δεν έχει ολοκληρωθεί, οι νόμιμοι κληρονόμοι έχουν την υποχρέωση να προσέλθουν στο Τμήμα και να φορολογηθούν στο σύνολο της περιουσίας τους συμπεριλαμβανομένου του κληρονομικού μεριδίου.

Σύμφωνα με τον περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Τροποποιητικό) Νόμο Ν.108(Ι)/2014, όσοι ιδιοκτήτες έχουν αναπτύξει τα ακίνητά τους και έχουν διαθέσει αυτά ή μέρος τους με σύμβαση πώλησης, έχουν δικαίωμα μέσα σε 45 ημέρες από τη δημοσίευση του πιο πάνω Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 11.7.2014, ήτοι μέχρι τις 25.8.2014, να υποβάλουν στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Ακίνητης Ιδιοκτησίας όπου βρίσκεται ο φάκελος τους, κατάσταση των ακινήτων που είναι στην κατοχή του αγοραστή, σε έντυπο εγκεκριμένο από τον Έφορο Φορολογίας ((Έντυπο Τ.Φ.317) 2014) με σκοπό να μη φορολογηθούν στο Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας επ’ ονόματι τους, αλλά επ’ ονόματι του αγοραστή.

Παράλληλα, και οι ίδιοι οι αγοραστές πρέπει να προσέλθουν στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Ακίνητης Ιδιοκτησίας για να διευθετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία.
Για όσα ακίνητα δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι στους αγοραστές, εκδοχείς ή δικαιούχους εξ’ υπαιτιότητος του ιδιοκτήτη, δεν ισχύει η πιο πάνω πρόνοια.

Για σκοπούς εφαρμογής της πρόνοιας του Νόμου έχει ετοιμαστεί έντυπο Τ.Φ.317 2014. Για κάθε ανάπτυξη θα πρέπει να υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο. Στο μέρος Α θα σημειώνονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του ακινήτου που έχει αναπτυχθεί ή των ακινήτων που έχουν αναπτυχθεί με ενοποιημένη ανάπτυξη και στο μέρος Β τα στοιχεία του αγοραστή, εκδοχέα ή δικαιούχου ή/και των νέων τίτλων αν έχουν εκδοθεί αλλά δεν έχουν μεταβιβαστεί.

Το εν λόγω έντυπο ((Έντυπο Τ.Φ. 317) 2014) ευρίσκεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος στη διεύθυνση www.mof.gov.cy/ird και πρέπει να συμπληρωθεί ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά και να σταλεί στις εξής διευθύνσεις:
Eπαρχία Λευκωσίας iptnic@ird.mof.gov.cy
Eπαρχία Λεμεσού iptlim@ird.mof.gov.cy
Eπαρχία Λάρνακας iptlca@ ird.mof.gov.cy
Επαρχία Πάφου iptpaph@ ird.mof.gov.cy
Eπαρχία Αμμοχώστου itaxplmni@ ird.mof.gov.cy

Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Είσπραξης Φόρων, παρουσιάζοντας την ειδοποίηση επιβολής φορολογίας. Επίσης σας παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας για το 2014 μέσω της ιστοσελίδας www.jccsmart.com, και των Εγχώριων Τραπεζών. Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να πληρώσουν μέσω της ιστοσελίδας www.jccsmart.com, θα πρέπει να εισάγουν τον Αρ. JCCSmart που αναγράφεται στην Φορολογία της Ακίνητης Ιδιοκτησίας και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα. Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να πληρώσουν στις εγχώριες τράπεζες, θα πρέπει να προσκομίσουν το έντυπο Φορολογίας Ακίνητης Ιδιοκτησίας, το Δελτίο Ταυτότητας και το ποσό φόρου σε μετρητά ή την πιστωτική κάρτα, όπως γίνεται και με τις πληρωμές για την ανανέωση αδειών κυκλοφορίας.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες