Ακίνητα: -10.7% τα διαμερίσματα -7.8% τα σπίτια

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και το Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ), κατέγραψε σημαντικές μειώσεις παγκύπρια, σε όλες τις κατηγορίες με τη σημαντική πτώση να παρατηρείται σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Η Λευκωσία, σημειώνεται, αισθάνεται σαφώς τις επιπτώσεις από τον κυβερνητικό και τραπεζικό τομέα (οι δύο τομείς που κυριαρχούν στην τοπική αγορά εργασίας), ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες πόλεις την πτωτική τάση. «Παγκύπρια, οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση της τάξης του 1.4% και 2.6% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην Αμμόχωστο (4.0% για τα σπίτια και 9.3% για τα διαμερίσματα). Παγκύπρια, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1.7%, των γραφείων κατά 1.4% και των αποθηκών κατά 0.9%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2013, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 10.7%, των σπιτιών κατά 7.8%, των καταστημάτων κατά 14.8%, των γραφείων 10.4% και των αποθηκών κατά 11.4%».

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία πτώση 1.4% στα διαμερίσματα, 1.6% στα σπίτια, στα καταστήματα 1.3%, στις αποθήκες 3.1% και στα γραφεία 1.2%. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2013, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 11.3% για τα διαμερίσματα, 12.6% για σπίτια, 23.3% για καταστήματα, 15.3% για γραφεία και 14.0% για αποθήκες. Όλες οι κατηγορίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές εξακολουθούν να επηρεάζονται, με αυτές που κατέγραψαν πρώτες τη μεγαλύτερη πτώση στον τομέα των ακινήτων, τώρα να έχουν το χαμηλότερο ρυθμό μείωσης.

O κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, MRICS, εκ μέρους του ΣΕΕΑΚ, δήλωσε: «Η πτωτική πορεία στις τιμές των ακινήτων συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του 2014. Το θετικό που παρατηρείται ένα χρόνο μετά τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup είναι η αυξημένη εμπορευσιμότητα. Φαίνεται ότι το 2013 οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πιάσει «πάτο» και είναι ξεκάθαρο ότι το 2014 θα κινηθεί ανοδικά η κτηματαγορά όσον αφορά τις πωλήσεις ακινήτων. Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων το 2014 αναμένεται να συνεχισθεί η πτωτική πορεία τουλάχιστο κατά το πρώτο εξάμηνο με εξαίρεση συγκεκριμένων τύπων ακινήτων όπως για παράδειγμα εισοδηματικά ακίνητα σε πολύ καλές (κεντρικές) περιοχές ή εξειδικευμένα projects (Landmark projects) κυρίως επί της παραλίας. Η περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά και τα υψηλά επιτόκια παρουσιάζονται ως τροχοπέδη για την σταθεροποίηση της αγοράς των ακινήτων.»

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας