Developers: Με ποια ευρώ δουλεύει η αγορά;

Εξομάλυνση της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με άρση των περιορισμών και ξεμπλοκάρισμα των καταθέσεων, αλλά και να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος, ώστε να εξυπηρετηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ζητούν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης έχει δώσει οδηγίες στα μέλη του να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Εξομάλυνση της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με άρση των περιορισμών και ξεμπλοκάρισμα των καταθέσεων, αλλά και να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος, ώστε να εξυπηρετηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ζητούν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης έχει δώσει οδηγίες στα μέλη του να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με εκπροσώπους της Τρόικας, που επικεντρώθηκε στην κατάσταση στον τομέα των ακινήτων και κληθείς να σχολιάσει ότι η Τρόικα πιέζει για εξόφληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παντελής Λεπτός είπε ότι “πρώτα θα πρέπει να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Κύπρο. Σήμερα ακόμα έχουμε περιορισμό εξαγωγής συναλλάγματος και μπλοκαρισμένες καταθέσεις και εάν δοθεί ο κατάλληλος χρόνος, κάθε υπόθεση ξεχωριστά, όλα αυτά τα δάνεια θα εξυπηρετηθούν”.

Ο κ. Λεπτός πρόσθεσε εξήγησε ότι “όταν δεν υπάρχει μια φυσιολογική κατάσταση σήμερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, δεν μπορεί να απαιτούμε όλοι οι υπόλοιποι να συμπεριφέρονται φυσιολογικά”.

“Στην Κύπρο σήμερα έχουμε τέσσερα διαφορετικά ευρώ. Έχουμε τα παλιά και τα φρέσκα. Έχουμε τα δεσμευμένα και τα αδέσμευτα. Αυτό δεν υπήρχε σε άλλες χώρες όπου παρενέβη η Τρόικα. Δεν υπήρχε στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία. Άρα κι εδώ πρέπει να υπάρχει πρώτα μια ομαλότητα για να έχουμε απαιτήσεις από την αγορά κι από τον κόσμο της Κύπρου να συμπεριφερθεί φυσιολογικά” ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι οι οδηγίες του Συνδέσμου προς τα μέλη του είναι να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Ο κ. Λεπτός ανέφερε ότι η Τρόικα έχει πειστεί ότι ο τομέας των ακινήτων “μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στα επόμενα τρία χρόνια”.

“Τα επόμενα τρία χρόνια είναι η περίοδος που έχουμε ανάγκη για νέες επενδύσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου απέδειξαν και παλαιότερα, αλλά και την περσινή χρονιά, που ήταν ίσως η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, ότι μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό και έφεραν επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στον τόπο. Αυτή τη δυναμική η Τρόικα θέλει να την αξιοποιήσει”, ανέφερε.

Ο κ. Λεπτός αναφέρθηκε σε μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την Κύπρο από ξένους αγοραστές. “Η αγορά χωρίζεται σε δύο. Υπάρχουν οι ντόπιοι αγοραστές οι οποίοι είναι σκεπτικοί ακόμα και υπάρχουν και οι ξένοι αγοραστές οι οποίοι αναγνωρίζουν την ελκυστικότητα της Κύπρου και επενδύουν. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο, τόσο για μεμονωμένες επενδύσεις, όσο και για μεγάλες επενδύσεις” είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι στην πράξη οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ ψηλότερες από εκείνες που θεωρούν τα στρες τεστς κι αυτό είναι κάτι θετικό.

“Ακόμα στην Κύπρο υπάρχει μια αρνητική ψυχολογία η οποία προέρχεται από το γεγονός ότι ακόμα έχουμε μπλοκαρισμένες καταθέσεις, αβεβαιότητα στην αγορά, τα μηνύματα που βγαίνουν έξω δεν είναι θετικά. Αυτό το πράγμα όμως πρέπει να αλλάξει. Εμείς ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα ακίνητα στην Κύπρο. Αυτό το συνδυασμό που έχει η Κύπρος, του καλού καιρού, της γεωγραφικής θέσης, της ποιότητας της ζωής, δεν τον έχουν πολλές άλλες χώρες και όσον η κατάσταση στις γειτονικές μας χώρες χειροτερεύει, τόσο αυξάνεται η ελκυστικότητα της Κύπρου” ανέφερε τέλος.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας