Μειώνονται οι εκκρεμότητες έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας

Στις περίπου 20.000 έχουν μειωθεί σήμερα οι αιτήσεις για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας που εκκρεμούν ενώπιον του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2014 να μην εκκρεμούν πέραν των 2.000 αιτήσεων για τις οποίες υφίσταται τελική έγκριση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής του του Τμήματος Βάσος Πετρίδης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι εκκρεμούν αιτήσεις αγοραστών για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας που αφορούν αναπτύξεις με συνολικό αριθμό πέρα των 4.000 μονάδων, διευκρινίζοντας ότι η μη έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας αυτών των μονάδων οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης ή ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν έχει προσκομίσει στο Κτηματολόγιο τα απαραίτητα έγγραφα για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία έκδοσης των τίτλων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το ίδιο το Κτηματολόγιο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας για αναπτύξεις για τις οποίες δεν ενδιαφέρθηκε κανένας είτε ιδιοκτήτης είτε αγοραστής και ανέρχονται, όπως σημείωσε, γύρω στις 30.000 μονάδες, καθ υπολογισμό.

Είναι προγραμματισμένο μέχρι το τέλος του 2014 και σύμφωνα με τις πρόνοιες του μνημονίου, “να μην εκκρεμούν πέρα των 2.000 αιτήσεων για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για τις οποίες υφίσταται τελική έγκριση”, επισήμανε ο κ. Πετρίδης. 

Αιτήσεις αγοραστών ακινήτων
Ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι στη νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2011 προβλέπεται πως οποιοσδήποτε αγοραστής, που κατέθεσε πωλητήριο έγγραφο, μπορεί να ζητήσει από το Κτηματολόγιο να ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο αγοραστής δεν είναι σε θέση να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία (άδειες οικοδομής, τελική έγκριση, άδεια διαχωρισμού), τα οποία κατέχει μόνο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως είπε, το Κτηματολόγιο θα πρέπει, μετά την κατάθεση της αίτησης από τον αγοραστή, να καλέσει τον ιδιοκτήτη ή τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης για να δώσει στοιχεία και να προσκομίσει τις σχετικές άδειες για να μπορέσει και το Κτηματολόγιο να τρέξει την όλη διαδικασία και παράλληλα να υπολογίσει πόσες μονάδες θα ανεγερθούν σε μια ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι εκκρεμεί, με αιτήματα αγοραστών, η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για 350 αναπτύξεις, οι οποίες αφορούν, συνολικά, πέρα των 4.000 μονάδων.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι για να διεκπεραιωθούν αυτές οι αιτήσεις το Κτηματολόγιο θέλει και έχει τη συνδρομή των συναρμοδίων αρχών που είναι οι αδειοδοτικές αρχές (Δημαρχεία, Έπαρχος) έτσι ώστε “να μας δώσουν τα τελικά πιστοποιητικά για να εγγράψουμε είτε την διαίρεση είτε την οικοδομή”.

“Προχωρούμε την υπόθεση μέχρι το τελικό στάδιο και αναμένουμε την τελική έγκριση για να εκδώσουμε τους τίτλους”, πρόσθεσε. 

Αγοραστές δεν ενδιαφέρθηκαν
Άλλο θέμα, που εκκρεμεί, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι οι υποθέσεις για τις οποίες δεν κινήθηκε κανένας για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας είτε ο αγοραστής ενός ακινήτου είτε ο ιδιοκτήτης είτε ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης.

Εξήγησε ότι με βάση τη νομοθεσία του 2011, “υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία τόσο ο Διευθυντής του Κτηματολογίου όσο και η αρμόδια δανειοδοτική αρχή για να δώσει το τελικό πιστοποιητικό έγκρισης”.

Επίσης, ανέφερε ότι αν ο ιδιοκτήτης ή ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν εξασφαλίσει από τις αρμόδιες αρχές τις άδειες οικοδομής, τελική έγκριση ή άδεια διαχωρισμού, για να τα προσκομίσει στο Κτηματολόγιο και να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης τίτλου, τότε θα πρέπει το ίδιο το Κτηματολόγιο να αναζητήσει αυτά τα έγγραφα από τις συναρμόδιες αρχές.

“Υπάρχει και ένας αριθμός άλλων αναπτύξεων για τις οποίες δεν κινήθηκε κανένας και εφαρμόζεται ήδη η διαδικασία των 60 ημερών, που προβλέπεται στη νομοθεσία, για να δικαιούμαι ως Κτηματολόγιο να ξεκινήσω την αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές με τελικό στόχο την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας”, σημείωσε.

Εξήγησε ότι στη νομοθεσία προβλέπεται όπως δοθεί στον ιδιοκτήτη χρονικό περιθώριο μέχρι 60 ημερών ώστε να καταθέσει την αίτηση και να πληρώσει δικαιώματα για μια συγκεκριμένη ανάπτυξη, προτού το ίδιο το Κτηματολόγιο ξεκινήσει τη διαδικασία και να αναζητήσει τα έγγραφα.

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αμελήσει να το πράξει το Κτηματολόγιο αλλά και η Πολεοδομική Αρχή δικαιούνται να επιβάλουν πρόστιμο, που μπορεί να ανέρχεται μέχρι κάποιες χιλιάδες, για κάθε περίπτωση.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στην περίπτωση που κάποιος είχε αντικειμενικό πρόβλημα (πτώχευση ή οικονομικό πρόβλημα) και δεν προσκόμισε τα έγγραφα για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

“Για να προχωρήσω τη διαδικασία θέλω τη συνδρομή αυτού που εξέδωσε την άδεια  οικοδομής είτε αυτός είναι Δήμος είτε Έπαρχος” για να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία, ανέφερε και σημείωσε ότι “πρέπει να δώσουν λεπτομερή στοιχεία για να ξεκινήσω τη χωρομέτρηση των κτιρίων και να ετοιμάσω την εγγραφή τους”.


Τέλος, ο κ. Πετρίδης είπε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων αρχών, ενώ στο Κτηματολόγιο υπάρχουν συναρμόδια τμήματα με την Πολεοδομία,  τους Δήμους και τους Έπαρχους.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας