Λεμονάρης: Πτώση τιμών 50% και πράξεων 80% στην Πάφο

INBusinessNews  16/12/2013 11:46
Λεμονάρης: Πτώση τιμών 50% και πράξεων 80% στην Πάφο

Λεμονάρης: Πτώση τιμών 50% και πράξεων 80% στην Πάφο

INBusinessNews  16/12/2013 11:46

Μειωμένες κατά 50% είναι οι τιμές και κατά 80% οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην Πάφο, σύμφωνα με τον επίτιμο Πρόεδρο της FIABCI, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων Nικόλα Λεμονάρη.

Η σημερινή κατάσταση στην κτηματαγορά  μέρα με τη μέρα οδηγείται από το κακό στο χειρότερο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λεμονάρης και εκτίμησε πως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να απεγκλωβιστούν και να δουν καλύτερες μέρες.

“Τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος πληρώνουμε σήμερα όσον αφορά την κτηματαγορά”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι είχαμε χρέος και καθήκον να στηρίξουμε τις υγιείς κτηματικές συναλλαγές σαν κόρη οφθαλμού, αφού δεν μας είχε μείνει και τίποτε άλλο, καθώς “μόνο οι κτηματικές συναλλαγές και ο τουρισμός  τα τελευταία χρόνια, ήταν που δούλευαν και προχωρούσαν ανοδικά, στηρίζοντας  όλο τον κυπριακό λαό και το κράτος”.

Πρόσθεσε ακόμη, πως για να υπάρξει αλλαγή πρέπει η Κύπρος να αποκτήσει ξανά την  εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ανακτήσει την αξιοπιστία μας τόσο έναντι των ξένων όσο και των ντόπιων αγοραστών, να κυκλοφορήσει  χρήμα στην αγορά με χαμηλό επιτόκιο όχι  πάνω από 3%  και να υπάρξει και η τιμωρία των ενόχων.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά σήμερα, ο κ. Λεμονάρης είπε ότι  παρατηρείται μία πτώση των τιμών τηςτάξης του 50% περίπου σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, αναφέροντας πως πρώτη έχει επηρεασθεί η Πάφος και η Λάρνακα, στη συνέχεια, όμως αλυσιδωτά επηρεάστηκαν όλες οι πόλεις.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της FIABCI εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχουν σε πολλά σημεία, ιδιαίτερα στην Πάφο ατελείωτες οικοδομές αλλά και πολλές άλλες που είναι τελειωμένες, και όμως άδειες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η όλη εικόνα, παρατήρησε, δεν είναι καθόλου ευχάριστη, αφού πέραν και πάλι του οικονομικού έχουμε και την ακαταστασία και ασχήμια που εύκολα γίνεται αντιληπτή από μόνιμους κατοίκους τις περιοχής, αλλά και περαστικούς.
Όσον αφορά τις εκποιήσεις ακινήτων, ο κ. Λεμονάρης είπε «τις βλέπουμε ακριβώς σαν ένα κοιμώμενο γίγαντα, που όταν ξυπνήσει και ενεργοποιηθεί θα καταφέρει αλυσιδωτά τη χαριστική βολή στα χιλιάδες νοικοκυριά, στα τραπεζιτικά ιδρύματα, αλλά και στο ίδιο το κράτος».

Σε σχέση με τους παράνομους κτηματομεσίτες, ο κ Λεμονάρης είπε πως ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκής καταγωγής παράνομοι κτηματομεσίτες συνέβαλαν και αυτοί σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση . Μας βρήκαν, είπε « σαν ξέφραγο αμπέλι , μπήκαν αλώνισαν και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους μόνο τα κέρδη».
Σήμερα, συνέχισε, πολλοί παράνομοι έχουν κλείσει, όμως δυστυχώς αρκετοί συνεχίζουν να λειτουργούν.

Κάλεσε, τέλος, το αγοραστικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό , να προτιμά να συναλλάσσεται  με αδειούχους κτηματομεσίτες και να γνωρίζει ότι σήμερα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες τόσο για  επένδυση όσο και για ιδιοκατοίκηση.

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί κάποιος σήμερα να αγοράσει ακίνητο σε πιο χαμηλή τιμή από ό,τι είναι το πραγματικό κόστος. Πολλοί πωλούν απλώς για να κάνουν συντήρηση, επιβίωση της επιχείρησης τους ή να κλείσουν πληγές και όχι για να κάνουν οποιοδήποτε κέρδος, σημείωσε.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας