Οι επικίνδυνες οικοδομές στο προσκήνιο με νομοθεσία

Την ευθύνη της επιδιόρθωσης επικίνδυνων οικοδομών, που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, στους ιδιοκτήτες ή τις διαχειριστικές επιτροπές επιχειρεί να μεταθέσει πρόταση νόμου, η οποία συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Την πρόταση νόμου κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις ο Βουλευτής Χρίστος Μέσης. Στόχος είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο, οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστικές επιτροπές πολυκατοικιών να παραλείπουν ή να αρνούνται να προβούν στις αναγκαίες συντηρήσεις ή επιδιορθώσεις.

Η υφιστάμενη νομοθεσία, προνοεί ότι την ευθύνη φέρουν οι Δήμοι, οι οποίοι όμως κάτω από τα βά

Την ευθύνη της επιδιόρθωσης επικίνδυνων οικοδομών, που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, στους ιδιοκτήτες ή τις διαχειριστικές επιτροπές, επιχειρεί να μεταθέσει πρόταση νόμου, η οποία συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Την πρόταση νόμου κατέθεσε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Χρίστος Μέσης. Στόχος είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο, οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστικές επιτροπές πολυκατοικιών να παραλείπουν ή να αρνούνται να προβούν στις αναγκαίες συντηρήσεις ή επιδιορθώσεις.

Η υφιστάμενη νομοθεσία, προνοεί ότι την ευθύνη φέρουν οι Δήμοι, οι οποίοι, όμως, κάτω από τα βάρος της τεράστιας τεχνικής διαδικασίας και του κόστους, αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Αναφέρθηκε εξάλλου ότι είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση μπαλκονιών, όπως για παράδειγμα στην παλιά πόλη της Λεμεσού, σε οικοδομές που δεν έχουν τύχει της αναγκαίας συντήρησης, την ώρα που από κάτω λειτουργούν κέντρα και ο κόσμος κάθεται για να πιεί καφέ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από κατάρρευση ετοιμόρροπων οικοδομών σε διάφορες πόλεις, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Λεμεσό.

Η Πολιτεία, πρόσθεσε, έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες και πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για το πώς διασφαλίζεται η στατική επάρκεια των εν λόγω οικοδομών.

Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας άμεσος τρόπος για την ασφάλεια στις οικοδομές, όταν ο ιδιοκτήτης δεν λαμβάνει μέτρα. Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει με την παρέμβαση της Πολιτείας ή του Δήμου, οι οποίοι θα διεκδικούν από τον ιδιοκτήτη τα κονδύλια που θα διαθέσουν για την επιδιόρθωση, μέσω δικαστηρίου.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε πολλά ετοιμόρροπα μπαλκόνια στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, την ώρα που, όπως είπε, ο κόσμος κάθεται από κάτω και πίνει καφέ. «Μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου επιδιώκεται να αρθεί η ασάφεια για το ποιος έχει την ευθύνη για την άρση επικινδυνοτήτων και προβλημάτων συντήρησης σε πολυκατοικίες, μεταθέτοντάς την κατά κύριο λόγο στους ιδιοκτήτες και τις διαχειριστικές επιτροπές.

Συμπλήρωσε ότι προτείνεται οι τοπικές αρχές να επιβλέπουν και να επιτηρούν τη διαδικασία και να μπορούν να λαμβάνουν ακόμη και δικαστικά μέτρα εναντίον των ιδιοκτητών που δεν συμμορφώνονται.

Είπε, τέλος, ότι πρόκειται για ένα νομοτεχνικά πολύπλοκο θέμα και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Σε δηλώσεις του, ο Κωστάκης Ιωάννου, Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής Kanika Εναέριος Complex, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα του συγκεκριμένου 11όροφου συγκροτήματος στη Λεμεσό, και παρουσίασε φωτογραφίες, όπου είναι εμφανής η ελλιπής συντήρηση. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξαν θύματα».

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΡΑΓ)

ρος της τεράστιας τεχνικής διαδικασίας και του κόστους, αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Αναφέρθηκε εξάλλου ότι είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση μπαλκονιών, όπως για παράδειγμα στην παλιά πόλη της Λεμεσού, σε οικοδομές που δεν έχουν τύχει της αναγκαίας συντήρησης, την ώρα που από κάτω λειτουργούν κέντρα και ο κόσμος κάθεται για να πιεί καφέ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα από κατάρρευση ετοιμόρροπων οικοδομών σε διάφορες πόλεις, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Λεμεσό.

Η Πολιτεία, πρόσθεσε, έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες και πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για το πώς διασφαλίζεται η στατική επάρκεια των εν λόγω οικοδομών.

Παράλληλα είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας άμεσος τρόπος για την ασφάλεια στις οικοδομές, όταν ο ιδιοκτήτης δεν λαμβάνει μέτρα. Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει με την παρέμβαση της Πολιτείας ή του Δήμου, οι οποίοι θα διεκδικούν από τον ιδιοκτήτη τα κονδύλια που θα διαθέσουν για την επιδιόρθωση, μέσω δικαστηρίου.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε πολλά ετοιμόρροπα μπαλκόνια στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, την ώρα που, όπως είπε, ο κόσμος κάθεται από κάτω και πίνει καφέ. «Μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης ανέφερε από την πλευρά του ότι με την πρόταση νόμου επιδιώκεται να αρθεί η ασάφεια για το ποιος έχει την ευθύνη για την άρση επικινδυνοτήτων και προβλημάτων συντήρησης σε πολυκατοικίες, μεταθέτοντάς την κατά κύριο λόγο στους ιδιοκτήτες και τις διαχειριστικές επιτροπές.

Συμπλήρωσε ότι προτείνεται οι τοπικές αρχές να επιβλέπουν και επιτηρούν τη διαδικασία και να μπορούν να λαμβάνουν ακόμη και δικαστικά μέτρα εναντίον των ιδιοκτητών που δεν συμμορφώνονται.

Είπε τέλος ότι πρόκειται για ένα νομοτεχνικά πολύπλοκο θέμα και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Σε δηλώσεις του ο Κωστάκης Ιωάννου, Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής Kanika Εναέριος Complex, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα του συγκεκριμένου 11όροφου συγκροτήματος στη Λεμεσό, ενώ παρουσίασε και φωτογραφίες, όπου είναι εμφανής η ελλιπής συντήρηση. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξαν θύματα».
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας