Οικοδόμοι: Κατά μείωσης ενοικίων επαγγελματικών υποστατικών

Την διαφωνία του για την υιοθέτηση του νόμου μείωσης των ενοικίων των επαγγελματικών υποστατικών εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών μέσα από επιστολή του σε Προέδρους και Μέλη Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Εμπορίου.

Ο Σύνδεσμος δεν συμφωνεί για τους εξής λόγους:
1. Με καθολική μείωση των ενοικίων θα πληγεί καίρια η πώληση/εμπορία καταστημάτων και γραφείων εφόσον οι ντόπιοι αλλά και ξένοι αγοραστές πέραν του ότι δεν θα συμφέρει να αγοράσουν, θα ξέρουν ότι είναι δυνατή η δια νόμου μείωση του ενοικίου που θα συμφωνήσουν

2. Ήδη υπάρχει ρύθμιση στο νόμο περί Ενοικιοστασίου (άρθρο 8) που επιτρέπει στον ενοικιαστή να ζητήσει μείωση ενοικίου μέσω δικαστηρίου.

3. Είναι ενδεχόμενα αντισυνταγματική και αντίθετη με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες η διά νόμου αναγκαστική μείωση των ενοικίων και η ενδεχόμενη ψήφιση και κατόπιν ακύρωση της θα δημιουργήσει χάος και ανασφάλεια.

4. Λαμβάνεται υπόψη μόνο η οικονομική κατάσταση των ενοικιαστών και ουδόλως λαμβάνεται υπόψη αυτή των ιδιοκτητών η οποία μπορεί να είναι χειρότερη αυτής των ενοικιαστών. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μειωθούν δια νόμου και οι τιμές των προϊόντων στην Κύπρο διότι ο κόσμος δεν μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα.

5. Στα ενοίκια όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας εφαρμόζεται ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες υποστατικά ξενοίκιαστα με τους ιδιοκτήτες να είναι σε απόγνωση και αν ιδιοκτήτης και ενοικιαστής δε μπορέσουν να συμφωνήσουν στο μειωμένο ενοίκιο, ο ενοικιαστής μπορεί στην ανάγκη να βρει άλλο υποστατικό με χαμηλότερο ενοίκιο. Ήδη οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι υπάρχει πληθώρα κενών υποστατικών προς ενοικίαση και προ του κινδύνου να χάσουν τα ενοίκια χωρίς ελπίδα νέας ενοικίασης θα πάρουν την κατάλληλη απόφαση αφού σταθμίσουν οι ίδιοι τις δικές τους ανάγκες, όχι ο νόμος.

6. Ήδη πολλοί ιδιοκτήτες προχώρησαν αυτοβούλως σε σημαντικές μειώσεις ενοικίων προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένας συνεπής ενοικιαστής. Αυτοί με βάση την πρόταση νόμου θα υποχρεωθούν να παραχωρήσουν νέα μείωση 25%.

7. Θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων από ιδιοκτήτες που δε θα μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που συνήψαν υποθηκεύοντας τα υποστατικά τους και τα σπίτια τους που τώρα κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί και μάλιστα αναγκαστικά δια νόμου που καλείται τώρα να ψηφίσει η Βουλή.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας