Στασιμότητα, αναμονή και ανησυχία στα ακίνητα

INBusinessNews  15/10/2012 15:53
Στασιμότητα, αναμονή και ανησυχία στα ακίνητα

Στασιμότητα, αναμονή και ανησυχία στα ακίνητα

INBusinessNews  15/10/2012 15:53

Έως και πριν δύο με τρία χρόνια οι τιμές των ακινήτων, τόσο εμπορικής όσο και οικιστικής φύσης, ήταν στα ύψη αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης που απόρρεε από την εύκολη πρόσβαση στη ρευστότητα που προσέφεραν οι τράπεζες.

Το σκηνικό σήμερα έχει διαμετρικά αντίθετη εικόνα, αφού οι τιμές καταγράφουν κάθε μήνα πτώση και οι πωλήσεις παρουσιάζονται απογοητευτικές. Την ίδια και το κομμάτι των κατασκευών έχει επηρεαστεί.

Κυρίως η αγορά των επαγγελματικών χώρων καταγράφει μεγάλη υστέρηση με τους δυνητικούς επενδυτές να παρουσιάζονται συγκρατημένοι για αγορές και τους κατασκευαστές να τηρούν στάση αναμονής. Η αναμονή έγκειται τόσο σε κάποιο καλό νέο που μπορεί να προκύψει από κάποιον νόμο που να προωθεί την αγορά ακινήτου όσο και από το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων αγοραστών.

Πιο ειδικά αναφέρεται πως στη Λευκωσία υπάρχουν ορισμένα μεγάλα, επαγγελματικά κτήρια οι ιδιοκτήτες των οποίων βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλους επενδυτές από το εξωτερικό, με στόχο την πώληση των κτισμάτων που ολοκληρώνουν ή που ήδη έχουν αποπερατώσει.

Θετική εξέλιξη στα ανοικτά μέτωπα διαλόγου Κύπριων κατασκευαστών με ξένους επενδυτές θα δώσει βαθιές ανάσες στην κυπριακή αγορά ακινήτων, η οποία εδώ και πολλούς μήνες ασθμαίνει.

Την ίδια ώρα στη Λεμεσό ο παράγων «Ρώσοι επενδυτές» φαίνεται να σώζει την κατάσταση, αφού τόσο όσον αφορά νεόδμητα κτήρια όσο και παλαιά πωλούνται σε ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις από τη Ρωσία ή σε εταιρείες που εξυπηρετούν ξένες επιχειρήσεις. Τράπεζες, εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών αλλά και λογιστές-δικηγόροι αποτελούν τους καλούς πελάτες του real estate της συμπρωτεύουσας.

Χαμηλές πτήσεις καταγράφει η «τουριστική» περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, ενώ Λάρνακα και Πάφος ευελπιστούν ότι η κινεζική αγορά θα δώσει οικονομικές ενέσεις στην λαβωμένη αγορά ακινήτων των πόλεών τους.

Καταγγέλλουν την Κύπρο στην Κίνα
Αίσθηση προκαλούν πάντως πληροφορίες που λαμβάνει το INBusinessNews και αφορούν σχετικές οδηγίες στην Κίνα, οι οποίες επισείουν την προσοχή σε αγοραστές που ενδιαφέρονται για εξασφάλιση ακινήτου στην Κύπρο, λόγω ενδείξεων ότι πωλούνται διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε υπερτιμημένες αξίες.

Θα πρέπει πάντως να υπενθυμιστεί ότι για παρόμοιους λόγους εγκατέλειψαν την Κύπρο «παραδοσιακοί» επενδυτές στη χώρα όπως οι Βρετανοί.
 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας