Στον χάρτη των επενδύσεων με νέες αναπτύξεις και αφίξεις η Πάφος

Εμπλουτίζεται με νέα έργα, αναπτύξεις εκατομμυρίων και νέες εμπορικές αφίξεις ολόκληρη η επαρχία της Πάφου, τα οποία έρχονται για να αλλάξουν το πρόσωπο της και να δώσουν περαιτέρω ώθηση, αλλά και να αποτελέσουν προσθήκες σε αυτά που ολοκληρώθηκαν εντός του 2022.

Πρόκειται για επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, του εμπορίου, της φιλοξενίας, καθώς και άλλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία βρίσκονται στα σκαριά, ενώ πολλά από αυτά αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Ανάμεσά τους, το νέο εμπορικό κέντρο, υπό την ονομασία «Neon Mall», το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και στεγάζει επώνυμα καταστήματα. 

Διαβάστε ακόμα: 

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 θα λειτουργήσουν δύο νέα πανεπιστήμια, το American University of Beirut και το ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, των οποίων η έλευσή τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Φαίδωνα Φαίδωνος, σφραγίζει τη μετάβαση της πόλης σε μια νέα εποχή και αποτελεί γεγονός με σπουδαίο όφελος για ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, η Πάφος βρίσκεται σε αντίστροφη μέτρηση για να αποκτήσει τους πρώτους της πύργους, ενώ μια σειρά από πεζόδρομους και αυτοκινητόδρομους βρίσκονται στα σκαριά.

Το InBusinessNews παρουσιάζει κάποια από τα έργα που έρχονται να αναβαθμίσουν την πόλη και την επαρχία της Πάφου στο εγγύς μέλλον.

  • Neon Mall

Με νέο εμπορικό κέντρο εμπλουτίστηκε η Πάφος. Το Neon Mall υποδέχθηκε τους πρώτους του επισκέπτες στις 26 Ιανουαρίου και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια νέα διαφορετική εμπορική πρόταση προς τους καταναλωτές της πόλης και επαρχίας της Πάφου, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

Στεγάζεται στο κτίριο της πάλαι ποτέ υπεραγοράς Ορφανίδη, το οποίο έπειτα από χρόνια αδράνειας και εγκατάλειψης, αγοράστηκε από επενδυτή, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε αναλόγως, μέσα από μια επένδυση ύψους περίπου 16-17 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Σε πρώτη φάση, και συγκεκριμένα στις 26 του μήνα, στο Neon Mall θα λειτουργήσει το καινούργιο κατάστημα της γνωστής DIY αλυσίδας Superhome Center, καθώς και το δεύτερο κατάστημα της KIABI στην Κύπρο.

Επίσης, στο Neon Mall, θα στεγάζεται κατάστημα αθλητικών ειδών, ένα νέο κατάστημα των υπεραγορών Lidl, όπως και κατάστημα Cyta, καθώς και καφεστιατόριο.

  • Κωτσόβολος

Με στόχο να ενδυναμωθεί το μερίδιο των καταστημάτων Κωτσόβολος στην αγορά της Κύπρου, τα καταστήματα προανάγγειλαν το άνοιγμα νέου καταστήματος στην Πάφο, το οποίο θα αποτελέσει το τρίτο κατά σειρά, μετά δηλαδή τη Λευκωσία και Λεμεσό.  

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα της Κωτσόβολος για το 2022 «η εταιρεία έχει λάβει την απόφαση για έναρξη και τρίτου υποκαταστήματος, στην Πάφο και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός της χρήσης 2022-2023».

Την εξέλιξη αυτή πρανήγγηλε και ο ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Κωτσόβολος-Dixons South East Europe, Γιάννης Βασιλάκος, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του αφιερώματος «IN Business Forecasting 2023» . 

Διαβάστε εδώ: Γ. Βασιλάκος: Ενισχύεται η Κωτσόβολος, προσεχώς κατάστημα στην Πάφο

  • American University of Beirut-Mediterraneo

Τον Μάρτιο του 2022 έγινε γνωστή η επένδυση «μαμούθ» ύψους 29 εκατ. ευρώ στην Πάφο που αφορά τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόκειται για τη δημιουργία πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων του American University of Βeirut(AUB), μετά από συμφωνία που προηγήθηκε με τον Δήμο Πάφου.

Το πανεπιστήμιο ουσιαστικά, θα δημιουργήσει το AUB με την ονομασία American University of Βeirut-Mediterraneo, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα.

Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 και αναμένεται ότι θα υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2023.

Θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση τρεις Σχολές στους τομείς του Computer Science, του Economy and Business και της Σχολής Πολιτικής Μηχανικής, με στόχο τα επόμενα χρόνια να φιλοξενεί πέραν των δύο χιλιάδων φοιτητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική εξέλιξη για την πόλη της Πάφου αποτελεί η πρόθεση του American University of Beirut να ιδρύσει Ιατρική Σχολή με αξιοποίηση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου ως Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

  • Σχολή Διοίκησης, Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ

Τον Νοέμβριο του 2021 υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ ΤΕΠΑΚ και Δήμου Πάφου για ανέγερση και λειτουργία της Σχολής Διοίκησης, Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ, στην Πάφο.

Η πολεοδομική άδεια εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2022 και μετέπειτα τον Απρίλιο προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Η δαπάνη εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 10.729.085 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., ενώ το  Έργο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ» 2021-2027.

Ο στόχος είναι η λειτουργία της νέας Σχολής τον Σεπτέμβριο του 2023.

Παράλληλα, σε παρακείμενο τεμάχιο γης θα ανεγερθούν και οι φοιτητικές εστίες, που σύμφωνα με προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, θα είναι προσιτού ενοικίου για τους φοιτητές της νέας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής που θα δημιουργηθεί στην Πάφο.

  • SOHO Resort

Το Soho Resort που φέρνει η Korantina Homes, αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2023.

Αποτελεί ένα μοναδικό έργο για τα δεδομένα της Πάφου, καθώς η πόλη θα αποκτήσει τους πρώτους πύργους.

 Ειδικότερα, το έργο θα βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος και θα περιλαμβάνει δύο υπερπολυτελείς πύργους.

  • Cap St George

Ετοιμάζει επέκταση τo πολυτελές θέρετρο 5 αστέρων Cap St Georges Hotel & Resort που βρίσκεται στην Πάφο στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου του Ακάμα.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβληματικό ξενοδοχείο άνοιξε επίσημα τις πύλες του τον Ιούνιο του 2022.

Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει επαύλεις, αθλητικό κέντρο, σπα, εστιατόρια και μπαρ καθώς και προσφέρει υπηρεσίες πολυτελείας.

Διαβάστε εδώ: Γ. Ιωάννου: Αποκτά σύντομα δύο υπερπολυτελείς πύργους η Πάφος

  • Επένδυση από Ολλανδικό όμιλο

Το εμβληματικό κτίριο στην είσοδο της Πάφου, όπου στεγάζονταν οι κινηματογράφοι RIO, γνωστό ως “Paphos Oasis Building”, αγοράστηκε πρόσφατα από κυπριακή εταιρεία στην οποία η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών ανήκουν σε μεγάλο ολλανδικό όμιλο.

Ο ολλανδικός όμιλος, δραστηριοποιείται στους τομείς που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα, τη συλλογή και επεξεργασία χημικών αποβλήτων, παροχή υπηρεσιών βιομηχανικής υποστήριξης, logistics, ενέργεια και ανάπτυξη λογισμικών και πληροφορικής.

  • Πλατείες, δρόμοι και άλλα αναπτυξιακά έργα

Αρχές Ιανουαρίου υπογράφηκε το συμβόλαιο ύψους €5 εκατ. που αφορά την ανάπλαση της Πλατείας Θεοσκεπάστης και των δρόμων που την περιβάλλουν. Αποτελεί σημαντικό έργο ανάπλασης και αναζωογόνησης της πόλης καθώς θα δώσει ώθηση στην τουριστική περιοχή της Κάτω Πάφου.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εργασιών αντικατάσταση οδοστρώματος, κατασκευή πλακοστρώτου, συντήρηση και αποκατάσταση τοίχων, υπογειοποίηση δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας κ.ά. και εκτείνεται συνολικά σε 17.500 τ.μ.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε ο πεζόδρομος/ποδηλατόδρομος από την Πόλη Χρυσοχούς προς το Λατσί, καθώς έγιναν τα εγκαίνια της β΄ φάσης του παραλιακού πεζόδρομου του κόλπου Χρυσοχούς.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες για τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, αφού ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου το 2022. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Στο σύνολό του, ο αυτοκινητόδρομος θα είναι μήκους 31 χιλιομέτρων και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες για τον παραλιακό πεζοδρόμο της Πέγειας που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Ο πεζόδρομος θα εκτείνεται από την είσοδο του Δήμου, στην περιοχή Πότιμα, μέχρι και το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Γεωργίου και θα περιλαμβάνει αμφιθέατρο, γήπεδα και γέφυρα πάνω από τον Ξερό ποταμό.

Επιπρόσθετα σε μήκος 15 σχεδόν χιλιομέτρων, δίπλα από τη θάλασσα κατασκευάζονται πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, δημιουργούνται χώροι πλατείας και χώροι υγιεινής, παιδότοποι, γήπεδα, ενώ θα γίνει τοπιοτέχνηση χώρων πρασίνου, τα οποία θα συνθέσουν ένα ενιαίο γραμμικό παραθαλάσσιο, πολυλειτουργικό πάρκο.  

Επιπρόσθετα, τον Ιανουάριο, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού Παραλιακού Πεζοδρόμου που εκτείνεται από το Λιμανάκι Πάφου μέχρι τα όρια Πάφου-Χλώρακας.

Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να επιφέρει πολλαπλό όφελος για την τουριστική περιοχή της Κάτω Πάφου. Πιο αναλυτικά, ο πεζόδρομος, μήκους 6,85 χιλιομέτρων, θα εκτείνεται από το λιμανάκι Κάτω Πάφου μέχρι τα όρια της Πάφου με τη Χλώρακα. Το ποσό της σύμβασης για την κατασκευή του έργου ανέρχεται σε €7,4 ε-κατ. ενώ ο προβλεπόμενος χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα» 2014 - 2020, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Πάφου. Μέσω ανοικτού διαγωνισμού, η σύμβαση ανατέθηκε στην εταιρεία A.N. Ioannou Construction Ltd.

 

  • Έργα που είδαμε εντός του 2022

Το 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Πάφο, αφού εγκαινιάστηκαν μια σειρά από νέα έργα που θεωρούνται ορόσημα.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάφου.

Επίσης, εντός του 2022 εγκαινιάστηκε, μετά την ολοκλήρωση του έργου ο εξωραϊσμός της Δημοτικής Αγοράς και της βελτίωσης της οδού Φελλάχογλου και των δύο παρακείμενων χώρων στάθμευσης.

Τέλος, το 2022 εγκαινιάστηκε και το έργο των ενοποιημένων Αρχαιολογικών Χώρων Κάτω Πάφου, έργο που εντάσσεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση