Επενδύσεις και έργα που αλλάζουν την εικόνα της Πάφου (photos)

Μια σειρά από νέα έργα βρίσκονται στα σκαριά στην Πάφο, τα οποία έρχονται για να αναβαθμίσουν την πόλη, αλλά και ολόκληρη την επαρχία.

Πρόκειται για επενδύσεις εκατομμυρίων στον τομέα της εκπαίδευσης, της φιλοξενίας, καθώς και οικιστικά, οδικά και άλλα αναπτυξιακά έργα.

Το InBusinessNews παρουσιάζει κάποια από τα έργα που έρχονται να αναβαθμίσουν την πόλη και την επαρχία της Πάφου στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε εδώ: Σειρά έργων εγκαινίασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Πάφο

  • American University of Βeirut

Τον Μάρτιο του 2022 έγινε γνωστή η επένδυση «μαμούθ» ύψους 29 εκατ. ευρώ στην Πάφο που αφορά τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμα: 

Πρόκειται για τη δημιουργία πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων του American University of Βeirut(AUB), μετά από συμφωνία που προηγήθηκε με τον Δήμο Πάφου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2022. 

Διαβάστε εδώ: Παίρνει σάρκα και οστά το American University of Beirut-Mediterraneo

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε ότι «το νέο Πανεπιστήμιο θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την πόλη της Πάφου».

Το πανεπιστήμιο ουσιαστικά, θα δημιουργήσει το AUB με την ονομασία American University of Βeirut –Mediterraneo, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα.

  

Θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση τρεις Σχολές στους τομείς του Computer Science, του Economy and Business και της Σχολής Πολιτικής Μηχανικής, με στόχο τα επόμενα χρόνια να φιλοξενεί πέραν των δύο χιλιάδων φοιτητών.

  • Σχολή Διοίκησης, Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του κτηρίου της Σχολής Διοίκησης, Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ, στην Πάφο.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ του Δήμου Πάφου και ΤΕΠΑΚ υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2021. Τον Μάρτιο του 2022 εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια και μετέπειτα τον Απρίλιο προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων.

 

Η δαπάνη εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 10.729.085 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., ενώ το  Έργο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ» 2021-2027.

Ο στόχος είναι η λειτουργία του κτηρίου τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, χαρακτήρισε το έργο, ως το σημαντικότερο που θα γίνει τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στην πόλη, με τον στόχο δεκαετιών για ίδρυση ενός δημόσιου πανεπιστήμιου να καθίσταται εφικτός έπειτα από μεθοδική δουλειά αρκετών χρόνων.  

Επιπρόσθετα, σε παρακείμενο τεμάχιο γης θα ανεγερθούν και οι φοιτητικές εστίες, που σύμφωνα με τον Φαίδωνα Φαίδωνος, θα είναι προσιτού ενοικίου για τους φοιτητές της νέας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής που θα δημιουργηθεί στην Πάφο.

Το κτήριο των εστιών θα είναι 3.000 τ.μ. και θα χρειαστούν 14 μήνες για την υλοποίηση του έργου από την ημέρα που θα ξεκινήσει ο εργολάβος τις εργασίες. 

  • Νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων και δύο πύργοι-Επένδυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Στα άμεσα πλάνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου βρίσκεται η ανέγερση του πεντάστερου ξενοδοχείου Diamond Essence Hotel στη Γεροσκήπου, επένδυση που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε εδώ: Πεντάστερο ξενοδοχείο και δύο πύργοι της Αρχιεπισκοπής στην Πάφο

Η ανάπτυξη χωροθετείται στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Γεροσκήπου, σε απόσταση 2.5 χιλιομέτρων νότια από τον οικιστικό πυρήνα του Δήμου και το έργο πήρε το «πράσινο φως» από την Περιβαλλοντική Αρχή.

Σημειώνεται ότι το έργο χρονίζει εδώ και περίπου μία πενταετία, ενώ είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση. 

Μαζί με το ξενοδοχείο, θα υλοποιηθεί και η κατασκευή των δύο οικιστικών πύργων Amethyst & Aquamarine Residential Tower, δυναμικότητας 122 διαμερισμάτων, των οποίων η Πολεοδομική Άδεια έχει ήδη εκδοθεί.

Η ξενοδοχειακή μονάδα θα είναι δυναμικότητας 484 κλινών και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, κέντρο ευεξίας με γυμναστήριο, πισίνα, σάουνα μασάζ, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, κομμωτήριο, υποκατάστημα τράπεζας, αίθουσα δεξιώσεων και άλλα.

  • Προσθήκες στο πεντάστερο ξενοδοχείο Coral Beach

Σημαντικές προσθηκομετατροπές ετοιμάζει η Leptos Calypso Hotels Public Ltd στο ξενοδοχείο Coral Beach Hotel & Resort, στον Δήμο Πέγειας της επαρχίας Πάφου.

Πρόκειται για μια αναβάθμιση 45 εκατ. ευρώ που αφορά την προσθήκη νέων δωματίων στο ξενοδοχείο με την προσθήκη ορόφου σε δύο υφιστάμενα κτήρια του συγκροτήματος Coral Beach Hotel, την ανέγερση τριών νέων κτηρίων με συνολική δυναμικότητα 172 διαμερισμάτων.

Διαβάστε εδώ: Coral Beach: Έρχονται προσθήκες και αλλαγές στο πεντάστερο της Πάφου

Επιπλέον, τα πλάνα περιλαμβάνουν και την κατασκευή δύο υπογείων χώρων στάθμευσης (ένα με δύο επίπεδα), τα οποία θα κατασκευαστούν κάτω από υφιστάμενα γήπεδα αντισφαίρισης και κάτω από τα νέα κτήρια και τον χώρο που διατίθεται ως υπαίθριος χώρος που θα είναι προσβάσιμος στο κοινό, αντίστοιχα.

  • Οινοποιείο και εστιατόριο σε γη δεκάδων χιλιάδων τ.μ.

Η ανέγερση οινοποιείου, αποστακτήριου και χώρου εστίασης προγραμματίζεται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Άρμου, της επαρχίας Πάφου.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη, η οποία εξασφάλισε την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος και η επένδυση ακουμπά τα 400.000 ευρώ.

Διαβάστε εδώ: Οινοποιείο και εστιατόριο σε γη δεκάδων χιλιάδων τ.μ. στην Πάφο

Το οινοποιείο θα παράγει λευκό και ερυθρό ξηρό οίνο. Η μέση δυναμικότητα παραγωγής οίνου θα ανέρχεται στα 25.000 μπουκάλια με μέγιστη παραγωγή έως 50.000 μπουκάλια σε ετήσια βάση. Η μέση ετήσια παραλαβή σταφυλιών θα ανέρχεται σε 50 - 60 τόνους τον χρόνο.

Επίσης, στο έργο θα υπάρχουν χώροι για τη διεξαγωγή συνεδρίων, εκθεσιακός χώρος, καθώς και χώρος εστίασης.

  • Αλλάζει πρόσωπο η Πόλη Χρυσοχούς

Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το  έργο της «Ανάπλασης του ελεύθερου χώρου μπροστά από το Δημαρχείο και του ελεύθερου χώρου μπροστά από τον παλιό αστυνομικό σταθμό» έχει αξιολογηθεί θετικά από την Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων και θα εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διαβάστε εδώ: Πόλη Χρυσοχούς: Χρηματοδότηση από Μον. Ευρωπαϊκών Ταμείων για δύο έργα

Σύμφωνα με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, ο  προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα €1.416.156, με ποσοστό χρηματοδότησης κατά 2/3 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η υλοποίηση του θα αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 14 μήνες.

  • Αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικέ εργασίες για τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, αφού ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής εδώ και δεκαετίες.

Το έργο αφορά τη μελέτη και την κατασκευή (design & build) δρόμου δύο λωρίδων κυκλοφορίας αρχικά από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, με μήκος 15,5 χιλιομέτρων και κόστος €86.845,010,00 (περιλ. ΦΠΑ).

Μελλοντικά, ο δρόμος θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων. Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί.

Στο σύνολό του, ο αυτοκινητόδρομος θα είναι μήκους 31 χιλιομέτρων και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.

  • Αλλάζει και ο παραλιακός πεζόδρομος της Πέγειας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες για τον παραλιακό πεζοδρόμο της Πέγειας που θα εκτείνεται από την είσοδο του Δήμου, στην περιοχή Πότιμα, μέχρι και το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Γεωργίου.  

Στον παραλιακό πεζόδρομο θα δημιουργηθεί αμφιθέατρο, γήπεδα και γέφυρα πάνω από τον Ξερό ποταμό.   

Επιπρόσθετα σε μήκος 15 σχεδόν χιλιομέτρων, δίπλα από τη θάλασσα κατασκευάζονται πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, δημιουργούνται χώροι πλατείας και χώροι υγιεινής, παιδότοποι, γήπεδα, ενώ θα γίνει τοπιοτέχνηση χώρων πρασίνου, τα οποία θα συνθέσουν ένα ενιαίο γραμμικό παραθαλάσσιο, πολυλειτουργικό πάρκο.  

  • Η οικιστική ανάπτυξη Olea

Μεγάλη οικιστική ανάπτυξη σε τεμάχια συνολικού εμβαδού 20.068 τ.μ. και κόστους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζει η εταιρεία Olias Homes Ltd εντός των διοικητών ορίων του Δήμου Πέγειας.

Το έργο, που φέρνει την ονομασία Olea, εξασφάλισε την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Διαβάστε εδώ: Μεγάλη οικιστική ανάπτυξη έρχεται στην Πάφο

Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 18 διώροφες κατοικίες με πισίνες, χώρους στάθμευσης, χώρο πρασίνου, εσωτερικό οδικό δίκτυο με πεζοδρόμια για πρόσβαση στις κατοικίες και βιολογικό σταθμό για επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Το εμβαδόν του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου ανέρχεται στα 2.952 τ.μ.

 

Δειτε Επισης

Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι