Οι νέες τάσεις στο κυπριακό real estate και πώς κινείται η αγορά

Με νέα δεδομένα και νέες τάσεις έρχεται αντιμέτωπο το κυπριακό real estate, καθώς η πανδημία και μετέπειτα ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις συνέπειές τους, επέφεραν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στις συνήθειες τους.

Η νέα τάξη πραγμάτων έσπρωξε τα νοικοκυριά να επανεξετάσουν τους στόχους και τις προτεραιότητές τους, αλλά και να προχωρήσουν σε αποφάσεις που προηγουμένως δεν ήταν στον προγραμματισμό τους, όπως είναι η εύρεση μιας νέας ιδιοκτησίας που πληροί τα αναβαθμισμένα κριτήρια ή ακόμη και η μόνιμη εγκατάσταση σε άλλη χώρα.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Danos (σ.σ. μέλος του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS REAL ESTATE), αναλύει το κυπριακό real estate και καταγράφει τις σημαντικές αλλαγές που δέχθηκε. Τα δεδομένα και αποτελέσματα της έκθεσης, αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Διαβάστε ακόμα: 

Ελληνική: Επιστολή σε Κούσιο για την συλλογική σύμβαση και περιμένει 

Οι πρώτες εικόνες του Radisson Beach Resort 

Εξέχουσας σημασίας επίσκεψη-Στην Κύπρο ο πρίγκηπας της Σ.Α.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει πλέον μια αυξημένη ζήτηση σε ενοίκια που είναι σε πιο προσιτές τιμές. Παράλληλα, η Κύπρος, με όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την χαρακτηρίζουν, καθώς και τις ευκαιρίες, έχει πλέον γίνει ελκυστικός προορισμός για άτομα από το εξωτερικό που αναζητούν μια νέα εμπειρία.

Η τεχνολογία είναι πλέον ένας σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία επιλογής ακινήτου και οι δυνητικοί αγοραστές αναζητούν 2D /3D εικονικές φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και ηλεκτρονικές ξεναγήσεις. Οι εικονικές περιηγήσεις τις οποίες οι αγοραστές μπορούν να κάνουν κοινή χρήση με φίλους και οικογένεια, αλλά και οι zoom συναντήσεις, αποτελούν πλέον τη νέα τάση στην αγορά ακινήτων.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνει η έκθεση της Danos, έως το 2025, οι millennials (Gen Y) και η Gen Z, θα αντιπροσωπεύουν το 70% των πελατών της αγοράς ακινήτων.

Την ίδια ώρα, η παροχή υπηρεσιών και σημαντικών ανέσεων, κρίνονται πλέον απαραίτητες στην αγορά ακινήτων. Αναλυτικότερα, οι δυνητικοί αγοραστές τείνουν προς μια ολιστική προσέγγιση στην αναζήτηση στέγης. Οι έμπειροι αγοραστές/επενδυτές, έχουν γίνει πολύ πιο απαιτητικοί στην αναζήτησή τους και δίνουν εξαιρετική έμφαση στη λεπτομέρεια, προτιμώντας ακίνητα φιλικά προς το περιβάλλον, τα ζώα και πιο προσιτά για οικογένειες.

Όσον αφορά τους αγοραστές υψηλής ποιότητας (high end buyers), είναι αρκετά πιο απαιτητικοί και αναζητούν έμπειρες μάρκες ακινήτων που θα τους προσφέρουν αυθεντικότητα, εμπιστοσύνη αλλά και εξατομικευμένες υπηρεσίες, διαδικτυακές εμπειρίες κατά την αναζήτηση καθώς και άκρως επαγγελματική εξυπηρέτηση.

Πώς κινήθηκε η αγορά τους πρώτους μήνες του 2022

Όπως αποδεικνύεται στην έκθεση της Danos, το real estate στην Κύπρο κινήθηκε με θετικό πρόσημο, αλλά οριακή άνοδο το πρώτο πεντάμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 27 χιλιάδες συναλλαγές, οι οποίες αφορούσαν πωλήσεις, δωρεές, υποθήκες και πωλητήρια έγγραφα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, οι πωλήσεις ακινήτων τον Απρίλιο του 2022 ανήλθαν στις 938, έναντι 832 από τον Απρίλιο του 2021, σημειώνοντας άνοδο 13%. 

Παράλληλα, πωλήσεις ακινήτων στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκε κατά 40%, φθάνοντας στις 3.947 από 2.817 την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Αύξηση 13% κατέγραψε και η Λεμεσός, αφού οι πωλήσεις έφθασαν τις 329  τον Απρίλιο του 2022 σε σύγκριση με 292 τον Απρίλιο του 2021. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2022, οι πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό ανήλθαν σε 1.348 από 851 την ίδια περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 58%.

Η Λευκωσία σημείωσε αμελητέες απώλειες 3%, με 222 πωλήσεις τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με 229 πέρυσι τον Απρίλιο. Για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι πωλήσεις στην πρωτεύουσα αυξήθηκε οριακά κατά 2% (σε 895 το 2022 από 875 το 2021).

Η Πάφος μετρά 184 πωλήσεις ακινήτων τον Απρίλιο του 2022 έναντι 130 τον Απρίλιο του 2021, σημειώνοντας αύξηση του 42%. Για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 80%, καθώς εκτινάχθηκαν στις 837 (από 465 την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Αύξηση 16% καταγράφηκε στις πωλήσεις ακινήτων στην επαρχία Λάρνακας, που τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ήταν 157 έναντι 135 τον Απρίλιο πέρυσι.

Η αγορά κατοικίας

Οι τιμές σπιτιών και διαμερισμάτων κατέγραψαν μια ελαφρά επιταχυνόμενη αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ωστόσο, όπως υποδεικνύει η έκθεση της Danos, η αύξηση των τιμών των κατοικιών προέρχεται κυρίως από την αγορά διαμερισμάτων και σε μικρότερο βαθμό από την αγορά κατοικιών.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι τιμές των διαμερισμάτων κατά 6,3%.

Η αγορά ακινήτων συνέχισε να στηρίζεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση.

Οι συναλλαγές αφορούν κυρίως κατοικίες μεταξύ €100.000 - €300.000.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι αυξημένες τιμές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του κατασκευαστικού κόστους. Δεδομένου ότι τα περισσότερα υλικά στην Κύπρο εισάγονται από το εξωτερικό, η Danos προβλέπει ότι αυτό, σε κάποια στιγμή στο μέλλον, θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση.

Οι γραφειακοί χώροι

Την πάνω βόλτα πήραν μέσα στο 2022 οι τιμές πώλησης και ενοικίασης γραφειακών χώρων, αφού καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις. 

Διαβάστε εδώ: Πήραν την πάνω βόλτα οι τιμές των γραφειακών χώρων

Η ανοδική πορεία των τιμών αποτέλεσε αποτέλεσμα της αλλαγής των ισορροπιών που επέφερε, από την μια το κύμα προσφοράς που υπήρξε σε ό,τι αφορά σύγχρονους γραφειακούς χώρους-και το οποίο κατά το τέλος του πρώτου εξαμήνου ξεπέρασε για πρώτη φορά τα προηγούμενα επίπεδα-, και από την άλλη η αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε. 

Ειδικότερα, όπως αναλύει η έκθεση της Danos, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες ακινήτων, η αξία των γραφειακών χώρων κατέγραψε μια συνεχόμενη περίοδο ανόδου, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης, γεγονός που αναπόφευκτα έσπρωξε τις τιμές προς τα πάνω.

Οι τιμές ανά επαρχία:

Τα εμπορικά καταστήματα

Αντιμέτωπος με σημαντικές προσκλήσεις βρέθηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, καθώς η πανδημία επέφερε σημαντικές αλλαγές, όπως είναι οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών αλλά και η ραγδαία άνοδος του e-commerce. 

Διαβάστε εδώ: Τόσο κοστίζουν τα εμπορικά καταστήματα ανά επαρχία

Γενικότερα, τα lockdowns, οι περιορισμοί στις διακινήσεις, οι απαγορεύσεις πτήσεων επηρέασαν αρνητικά το λιανικό εμπόριο και σήμερα, βρίσκεται σε διαδικασία σταθεροποίησης και προσαρμογής στα νέα πρότυπα, με πολλές από τις δραστηριότητές του να μετατρέπονται πλέον σε ηλεκτρονικές.

Ως συνέπεια των πιο πάνω, μέσα στο 2021 πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους, αφού δημιουργήθηκαν προβλήματα στους λιανοπωλητές στο να συμβαδίσουν με τις υποχρεώσεις τους για ενοικίαση.

Στους πιο κάτω πίνακες οι τιμές ανά επαρχία:

 

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή