Τόσο κοστίζουν τα εμπορικά καταστήματα ανά επαρχία

Αντιμέτωπος με σημαντικές προσκλήσεις βρέθηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, καθώς η πανδημία επέφερε σημαντικές αλλαγές, όπως είναι οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών αλλά και η ραγδαία άνοδος του e-commerce. 

Γενικότερα, τα lockdowns, οι περιορισμοί στις διακινήσεις, οι απαγορεύσεις πτήσεων επηρέασαν αρνητικά το λιανικό εμπόριο και σήμερα, βρίσκεται σε διαδικασία σταθεροποίησης και προσαρμογής στα νέα πρότυπα, με πολλές από τις δραστηριότητές του να μετατρέπονται πλέον σε ηλεκτρονικές.

Ως συνέπεια των πιο πάνω, μέσα στο 2021 πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους, αφού δημιουργήθηκαν προβλήματα στους λιανοπωλητές στο να συμβαδίσουν με τις υποχρεώσεις τους για ενοικίαση.

Πόσο, όμως, είναι το κόστος για ενοικίαση και αγορά εμπορικών καταστημάτων σήμερα στην Κύπρο;

Αναλυτικά το κόστος ανά επαρχία:

Σύμφωνα με σχετικά συμπεράσματα έκθεσης της Danos Estates, η Λεμεσός είναι με διαφορά η πιο ακριβή επαρχία, τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά εμπορικών καταστημάτων, ενώ δεύτερη στη σειρά ακολουθεί η Λευκωσία. 

 

 

Το κόστος αγοράς εμπορικού καταστήματος στη Λεμεσό κυμαίνεται από €5,000-€6,000 ανά τ.μ., ενώ για ενοικίαση €20 - €45 ανά τ.μ.

Οι τιμές για αγορά εμπορικού καταστήματος στη Λευκωσία ξεκινούν από €4,000 και ανέρχονται μέχρι €5,000 ανά τ.μ., ενώ για ενοικίαση είναι €15 - €45 ανά τ.μ.

Οι τιμές αγοράς στην Αμμόχωστο, Πάφο και Λάρνακα είναι οι ίδιες, καθώς κυμαίνονται στα €2,000-€2,500 ανά τ.μ. Ωστόσο, όσον αφορά την ενοικίαση καταστημάτων, η Πάφος είναι πιο ακριβή, καθώς οι τιμές ξεκινούν από €10 και φτάνουν μέχρι €25 ανά τ.μ., ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου είναι μεταξύ €8 - €20 ανά τ.μ.

Τέλος, η Λάρνακα είναι η πιο φθηνή επαρχία όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης εμπορικών καταστημάτων, καθώς ξεκινούν από €6 και ανέρχονται μέχρι €20 ανά τ.μ.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Νέα εποχή στην οικοδομική βιομηχανία με θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας
Τι αλλάζει στο πλαίσιο αδειοδότησης των ξενοδοχείων-Οι δυσλειτουργίες και η πρόταση νόμου που πάει Ολομέλεια
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Κ. Κουμής-Προϋποθέσεις για πολύ καλή τουριστική χρονιά
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών
Η Celestyal υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Άμπου Ντάμπι και τον Όμιλο AD Ports
O John Malkovich συζητά με τον Alexander Weinstein και το κοινό-«Η Κύπρος μπορεί να γίνει η επόμενη Αvignon»(vid)
Great Sea Interconnector: Τρέχει η μελέτη κόστους-οφέλους, προειδοποιεί για τις εκκρεμότητες ο ΑΔΜΗΕ