Ελληνική: Επιστολή σε Κούσιο για την συλλογική σύμβαση και περιμένει

Στην αναμονή για τον καθορισμό συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο βρίσκονται στην Ελληνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης με την ΕΤΥΚ και υπό το πρίσμα της απόφασης της διοίκησης της τράπεζας να αναστείλει τους πλεονασμούς που είχε προαναγγείλει προ μερικών μηνών, ώστε να δοθεί χώρος στον διάλογο προς εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με την συντεχνία για μείωση του εργασιακού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι ένεκα της απροθυμίας της ΕΤΥΚ να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση κινείτο προς την κατεύθυνση μείωσης τους εργασιακού κόστους, η διοίκηση της Ελληνικής ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να προαναγγείλει πλεονασμούς για ένα αριθμό 300-350 υπαλλήλων κατά την τρέχουσα χρονιά.

Διαβάστε ακόμα: 

Οι νέες τάσεις στο κυπριακό real estate και πώς κινείται η αγορά 

Οι πρώτες εικόνες του Radisson Beach Resort 

Εξέχουσας σημασίας επίσκεψη-Στην Κύπρο ο πρίγκηπας της Σ.Α.

Η συντεχνία των τραπεζοϋπάλληλων απάντησε εν συνεχεία με απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο μπήκαν με την σειρά τους στο πάγο έπειτα από την αποδοχή και εκ μέρους της ΕΤΥΚ, πρωτοβουλίας που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου περί τα τέλη του περασμένου Μαϊου με στόχο να μπορέσουν να καθίσουν οι δύο πλευρές στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. 

Η πρωτοβουλία του πρόεδρου του ΔΗΣΥ αφορούσε στην αναστολή των πλεονασμών από την Ελληνική από την μια και την απόσυρση των απεργιακών μέτρων από την ΕΤΥΚ από την άλλη, προς εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. 

Διαβάστε εδώ: Aνακωχή Ελληνικής-ΕΤΥΚ με παρέμβαση Αβέρωφ

Παρ' όλα αυτά, η ασθένεια και ο αδόκητος θάνατος της τέως υπουργού Εργασίας, αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου, έβαλε αναπόφευκτα και πολύ φυσιολογικά τις όποιες συζητήσεις αναμένονταν να γίνουν στο περιθώριο. Ακολούθησε η μεταβατική περίοδος της άσκησης καθηκόντων υπουργού Εργασίας από τον Γιάννη Καρούσο, μέχρι να έρθει ο διορισμός του Κυριακού Κούσιου, ο οποίος και καλείται σήμερα να βγάλει τα... κάστανα από την φωτιά. 

Πάντως, το χρονικό ορόσημο του Αυγούστου, που ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Oliver Gatzke είχε περί τα μέσα του περασμένου Ιούνη προσδιορίσει ως στόχο για επίλυση του θέματος, φαίνεται εκ των πραγμάτων ανέφικτο, αφού ακόμη και να υπάρξει άμεσα συνάντηση-ουσιαστικά μεσολάβηση από τον υπουργό Εργασίας-, θεωρείται περίπου απίθανο να προκύψει συμφωνία από την… πρώτη.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Θέλει νέα συλλογική σύμβαση πριν τον Αύγουστο ο Ο. Gatzke

Με τα δεδομένα αυτά, όπως όλα δείχνουν, για το ανοικτό αυτό καίριας σημασίας θέμα για την τράπεζα, αλλά και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας ευρύτερα, το πιθανότερο είναι πως ουσιαστικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις προ μερικών εβδομάδων δηλώσεις του, και εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί κάποια λύση μέχρι τον Αύγουστο, ο Oliver Gatzke είχε υποδείξει με νόημα πως «η ατζέντα το Σεπτέμβριο έχει άλλα θέματα», αφήνοντας να νοηθεί ως παράγοντα που είναι πιθανό να λειτουργήσει όχι βοηθητικά στην όλη προσπάθεια την προεκλογική περίοδο στην οποία θα εισέλθουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Ενόψει τούτων, από την διοίκηση της Ελληνικής στάλθηκε περίπου δεκαπενθημέρου επιστολή στον υπουργό Εργασίας, ζητώντας ακριβώς τον καθορισμό συνάντησης και διευκρινήσεις ως προς της προθέσεις του σε ό,τι αφορά την εκδήλωση μεσολαβητικής πρωτοβουλίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μολονότι στην τράπεζα αντιλαμβάνονται πλήρως το γεγονός ότι ο προσφάτως διορισθέντας υπουργός Εργασίας κλήθηκε με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του να διαχειριστεί άλλα πρωτεύοντα για την Κυβέρνηση καυτά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα ο κατώτατος μισθός, δεν θα ήθελαν από την άλλη να δουν το θέμα της συλλογικής σύμβασης να παραμένει σε βάθος χρόνου ως εκκρεμότητα, μιας και η αναγκαιότητα μείωσης του εργασιακού κόστους κρίνεται ως κάτι περισσότερο από επείγουσα.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Η διασφάλιση βιώσιμης πορείας περνά από τους πλεονασμούς

Την ίδια ώρα, εξάλλου, στην Ελληνική Τράπεζα δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τα συχνά-πυκνά πυρά που δέχονται από την ηγεσία της ΕΤΥΚ, η οποία παρά την άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για διατήρηση χαμηλών τόνων, δεν χάνει ευκαιρία με κάθε αφορμή να...βάλλει κατά της διοίκησης της τράπεζας.

Τελευταίο παράδειγμα, η εγκύκλιος που η συντεχνία κυκλοφόρησε έπειτα από την ανακοίνωση του πρόσφατου σχεδίου εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας Κύπρου, στην οποία για μια ακόμη φορά η συνδικαλιστική πλευρά στοχοποιούσε την διοίκηση της Ελληνικής. 

Διαβάστε εδώ: Η αντίδραση της ΕΤΥΚ για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της Τρ. Κύπρου

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)