Ντίνος Λευκαρίτης: H Λάρνακα δεν αποτελεί πια τον φτωχό συγγενή

Η πόλη που ισορροπεί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και πατά στο άκρο της Ευρώπης, ετοιμάζεται να αγκαλιάσει, πέρα από το παλιό, το νέο και να βρει λίγη ή και περισσότερη από την παλιά της δόξα.

Την τουριστική ανάπτυξη της πόλης του Ζήνωνα, της Λάρνακας, σκιαγραφεί σε συνέντευξή του στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού IN Business ο Ντίνος Λευκαρίτης, πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ), τονίζοντας πως δεν είναι προορισμός μαζικού τουρισμού και δεν επιδιώκεται να καθιερωθεί ως τέτοιος.

Διαβάστε ακόμα:

Παίρνει μπρος για τα καλά η ξενοδοχειακή βιομηχανία

Αναλυτικά τα έργα που θα αλλάξουν την εντός των τειχών Λευκωσία


Tον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένας πυρετός ανάπτυξης και επενδύσεων στη Λάρνακα με έργα μεγάλα και μικρότερα. Ποια είναι η συμβολή της ΕΤΑΠ στη μεταμόρφωση της πόλης;

Πράγματι, η πόλη αναπτύσσεται ραγδαία και χαιρόμαστε που η ΕΤΑΠ Λάρνακας αποτελεί μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Η δική μας συμβολή επεκτείνεται στην ανάπτυξη και προβολή του ευρύτερου τουριστικού τομέα ολόκληρης της περιφέρειας. Η πρόοδος, ασφαλώς, δεν επέρχεται εν μια νυκτί και γι’ αυτό, από τη μέρα ίδρυσής μας, επιδίωξη ήταν να βελτιώσουμε τη γενική εικόνα που επικρατούσε για τη Λάρνακα, μεθοδικά και στοχευμένα, μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού και όλους τους εμπλεκομένους στον τουρισμό φορείς, τοπικές Αρχές αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Εστιαζόμαστε κυρίως στην αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, σε τοπιοτεχνήσεις περιοχών, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης και επαρχίας, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής πληροφόρησης. Αποδείχτηκε ότι όλα αυτά επιτυγχάνουν, σωρευτικά, τα επιδιωκόμενα θετικά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.

Κυρίαρχος παίχτης 

Με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τα νέα έργα θα πάψει η Λάρνακα να θεωρείται ο… φτωχός συγγενής ανάμεσα στις άλλες πόλεις;

Μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι η Λάρνακα δεν αποτελεί πια τον φτωχό συγγενή, αλλά τον κυρίαρχο παίκτη σε νέα έργα, τουριστική ανάπτυξη, καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες. 

Υπάρχουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα σε τροχιά υλοποίησης, όπως το ενιαίο project λιμανιού-μαρίνας και η εφαρμογή του νέου σχεδίου περιοχής των πρώην διυλιστηρίων, που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα του παραλιακού μετώπου, θα προσθέσουν στο τουριστικό και ξενοδοχειακό δυναμικό της Λάρνακας και ασφαλώς θα αλλάξουν άρδην τις οικονομικές της παραμέτρους.

Παράλληλα, πληθώρα άλλων έργων σε πόλη και επαρχία, όπως η δημιουργία παραλιακών πεζόδρομων, κυματοθραυστών και μουσείων, η ανάδειξη ιστορικών χώρων καθώς και η προώθηση αθλητικών υποδομών, θα προσφέρουν ένα ποιοτικό και ποικιλόμορφο τουριστικό προϊόν με αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Τι είδους νέα τουριστικά και οικιστικά ακίνητα θα δούμε στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας;

Στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, που εκτείνεται από την Πύλα μέχρι το Ζύγι, τροχοδρομούνται, κυρίως, ακίνητα στον τομέα των ξενοδοχείων και των οικιστικών μονάδων, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να εστιάζεται ασφαλώς στο νέο έργο του λιμανιού-μαρίνας και στη νέα περιοχή των πρώην διυλιστηρίων.

Για το τελευταίο, οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα αναπτύξεων στους τομείς του τουρισμού, της οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και άλλων δραστηριοτήτων.

Εκφράζονται ανησυχίες για τεράστια κτίρια και πολυώροφους πύργους, στα πρότυπα της Λεμεσού, που ίσως αποκόψουν την υπόλοιπη Λάρνακα από το παραλιακό μέτωπο…

Eίναι πολύ σημαντικό, πιστεύω, να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ της ανάπτυξης του μέλλοντος και της σωστής εναρμόνισης με τον περιβάλλοντα χώρο. Η ανάπτυξη, δηλαδή, θα πρέπει να είναι συμβατή με το μέγεθος της κάθε πόλης, ορθά χωροθετημένη, ελκυστική για τον ξένο επισκέπτη, να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και να μην αλλοιώνει τον χαρακτήρα της.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα τουριστικά η πόλη; Ποιους τουρίστες θέλετε για τη Λάρνακα και πώς θα τους προσελκύσετε;

Αν εξαιρέσουμε την πανδημική κρίση, η Λάρνακα αποτελεί μια περιοχή που μπαίνει δυναμικά στο τουριστικό γίγνεσθαι. Δεν είμαστε η επιλογή του μαζικού τουρισμού και δεν επιδιώκουμε να καθιερωθούμε ως τέτοιος, χωρίς ασφαλώς να παραγνωρίζουμε ότι ένας υγιής προορισμός πρέπει να έχει ισορροπία αφίξεων από διάφορα segments με τη σωστή ιεράρχηση.

Προσπαθούμε να λειτουργούμε πιο στοχευμένα, δίνοντας προτεραιότητα στις γεωγραφικές αγορές και στις ειδικές μορφές τουρισμού, που μπορούν να βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, και στην απάμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας.

Το στοίχημα και το όραμα

Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για την τουριστική ανάπτυξη της Λάρνακας στον ορίζοντα της επόμενης 20ετίας;

Η ανάπτυξη είναι δεδομένη. Το στοίχημα, όμως, είναι πώς σχεδιάζεται και πώς υλοποιείται. Πεποίθηση του ΕΤΑΠ είναι ότι η αυθεντικότητα αποτελεί την πεμπτουσία ενός επιτυχημένου τουριστικού προορισμού. Όχι μόνο γιατί την αναζητά ο σύγχρονος τουρίστας αλλά αν αυτό το στοιχείο απουσιάζει, τότε ο κάθε προορισμός είναι καταδικασμένος να υποβαθμιστεί και η κάθε τοπική κοινωνία να φθαρεί.

Ποιο είναι το όραμά σας και με ποιους άλλους φορείς της πόλης συνεργάζεστε για την υλοποίησή του;

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας συνεργάζεται στενά και άριστα με τους φορείς που την απαρτίζουν και όχι μόνο. Δηλαδή, με το ΕΒΕ Λάρνακας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Δήμο Λάρνακας και άλλες τοπικές Αρχές της περιφέρειας, τους συνδέσμους ξενοδόχων και ταξιδιωτικών πρακτόρων και άλλα οργανωμένα σύνολα.

Το συλλογικό όραμά μας είναι να καταστήσουμε τη Λάρνακα ένα ποιοτικό τουριστικό προορισμό, ο οποίος θα προσφέρει αξιόλογες εμπειρίες στον σύγχρονο τουρίστα και θα βασίζεται στα πλαίσια και τις αρχές του μοντέλου της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και υλοποιούμε με επιτυχία τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τουρισμού της Λάρνακας και τα ετήσια σχέδια δράσης.

Το έργο της ΕΤΑΠ

Ποιο είναι το έργο της ΕΤΑΠ;

Ως πρόεδρος της ΕΤΑΠ διαβεβαιώνω ότι η εταιρεία πραγματοποιεί ένα πολύ αξιόλογο έργο, που έχει ως αποτέλεσμα τη συμβολή στην αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας, στη στοχευμένη προβολή της περιοχής μας και στην υιοθέτηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, αρκετές εκ των οποίων έχουν βραβευθεί και αναγνωρισθεί διεθνώς.

Αυτό, όμως, που με ικανοποιεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι υπό την ΕΤΑΠ - λόγω και της σύνθεσης του ΔΣ - οι αποφάσεις για θέματα που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τον τουρισμό, λαμβάνονται ομόφωνα και συντονισμένα κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας της εταιρείας.

Γιατί στη Λάρνακα…

Γιατί να έλθει κάποιος στη Λάρνακα για επενδύσεις ή για τουρισμό; Ποια πλεονεκτήματα θα του προσφέρει η πόλη και ποιες αδυναμίες εντοπίζετε που χρήζουν άμεσης βελτίωσης;

Η Λάρνακα διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που την κάνουν να υπερτερεί σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως είναι η βολική της τοποθεσία σε σχέση με τα σημεία εισόδου του νησιού αλλά και ως προς τις αποστάσεις της με τις άλλες πόλεις της Κύπρου.

Είναι, επίσης, ένας προορισμός που συνδυάζει την ήσυχη παραθαλάσσια πόλη με τα πλούσια πολιτιστικά στοιχεία, μακρύ παραλιακό μέτωπο και χωριά με μοναδικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Σαφώς και εντοπίζουμε αδυναμίες, τις οποίες συνεχώς προσπαθούμε μέσω διαβημάτων να διορθώσουμε.

Μια εκ των κυριότερων αδυναμιών, που επηρεάζει σοβαρά την εικόνα όχι μόνο της δικής μας περιοχής αλλά και ολόκληρου του νησιού, είναι η οπτική ρύπανση που προκύπτει από την υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, την πολεοδομική ακαταστασία, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τη ταμπελορύπανση και την έλλειψη πρασίνου.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας