Οκτώ μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τη Λεμεσό

Συνολικά 64 έργα στην επαρχία Λεμεσού, τα οποία είτε είναι υπό εξέλιξη είτε βρίσκονται στο στάδιο μελέτης και θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, διαχειρίζεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Για την πορεία υλοποίησης των έργων που προωθούνται στην πόλη ενημερώθηκε, τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και η Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο Νο. 3 ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ευρώπη «ψηφίζει» Κύπρο 

Λιανεμπόριο: Στα λόγια η απασχόληση από τρίτες χώρες και Ουκρανία 

Ενδεικτικά, ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά, το νέο γήπεδο Λεμεσού, αλλά και αρκετά μεγάλα αναπτυξιακά έργα σε εξέλιξη αναμένεται να αναβαθμίσουν τις υποδομές και τη ζωή των κατοίκων της πόλης.

Διαβάστε ακόμη:

Τρέχει με...χίλια ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά (pics)

«Αλφαμέγα Stadium»: Όλες οι πληροφορίες για τη χορηγική συμφωνία

Δρόμος Λεμεσού - Σαϊττά (α’ φάση, Πολεμίδια - Παλώδια)
Ο νέος αυτοκινητόδρομος Λεμεσού - Σαϊττά, συνολικού μήκους 22,5 χλμ., εκτιμάται στα €198 εκατ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

  

Ο σχεδιασμός του μεγάλου έργου προωθείται σε τρεις φάσεις:

  • Φάση Α1: Πολεμίδια-Παλώδια, μήκους 3,7 χλμ. Οι εργασίες της πρώτης φάσης άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2023. Το κόστος για την εν λόγω φάση ανέρχεται στα €31,09 εκατ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το έργο αφορά, ανάμεσα σε άλλα, την κατασκευή τμήματος αυτοκινητόδρομου μήκους περίπου 3,7 χλμ. με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση στον άξονα Λεμεσού-Σαϊττά και δευτερεύοντος οδικού δικτύου συνολικού μήκους περίπου 5 χλμ. Το έργο διαλαμβάνει επίσης έναν τρισκελή ανισόπεδο κόμβο νότια της Παλώδιας, υπέργεια διάβαση, τέσσερις κυκλικούς κόμβους, κατασκευές αντιστήριξης και εργασίες προσαρμογής του αυτοκινητόδρομου με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.
  • Φάση Α2: Παλώδια-Άλασσα, μήκους 8 χλμ. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταφορών, το έργο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της μελέτης, θα περιλαμβάνει τρεις ανισόπεδους κόμβους, τέσσερις κοιλαδογέφυρες, υπέργειες και υπόγειες διαβάσεις και δευτερεύον οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, οι κατασκευαστικές εργασίες προβλέπεται να αρχίσουν το 2024 με διάρκεια τεσσάρων χρόνων, με εκτιμώμενο κόστος €77,35 εκατ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.
  • Φάση Β: Άλασσα-Σαϊττάς, 10,8 χλμ. Για τη δεύτερη φάση έχει υποβληθεί η προκαταρκτική τελική μελέτη και αναμένεται ότι περί τα τέλη του 2022 θα υποβληθεί η τελική έκθεση μελέτης. Περιλαμβάνει τέσσερις ανισόπεδους κόμβους, σήραγγα εκσκαφής και επικάλυψης μήκους 310μ. στην περιοχή Σαϊττά, δύο κοιλαδογέφυρες, υπέργειες και υπόγειες διαβάσεις και δευτερεύον οδικό δίκτυο. Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της φάσης Β θα οριστικοποιηθεί μετά την προώθηση της φάσης Α2 και το κόστος της εκτιμάται στα €89,25 εκατ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

 

Νέο γήπεδο Λεμεσού
Οι εργασίες ανέγερσης του νέου γηπέδου Λεμεσού άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Αύγουστο. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα €45,22 εκατ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.
 

Παράλληλα, το έργο διαλαμβάνει τη βελτίωση/ανακατασκευή της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και της οδού Τάσου Ισαάκ, τη δημιουργία τριών νέων κυκλικών κόμβων και την κατασκευή τεσσάρων νέων ραμπών από και προς τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου για εξυπηρέτηση του νέου γηπέδου.
 

 
Οι εργασίες άρχισαν τον Μάρτιο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2023 σε τρεις φάσεις με κόστος €9,09 εκατ.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του έργου θα παραδοθεί στον Δεκέμβριο του 2022 και μέρος της θα παραδοθεί με τη λειτουργία του σταδίου τον Σεπτέμβριο.

 

Τα έργα που προωθούνται στην επαρχία Λεμεσού

Στα 64 ανέρχονται τα έργα στην επαρχία Λεμεσού, τα οποία είτε είναι υπό εξέλιξη είτε βρίσκονται στο στάδιο μελέτης και θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, πρόκειται για:

  • Δρόμος Λεμεσού-Αγρού.
     
     
  • Αναβάθμιση δρόμου από την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού-Λευκωσίας μέχρι και την Κοινότητα Παρεκκλησιάς με νέα οδική ρύθμιση.
     
  • Κατασκευή φάσης Α του δρόμου Γερμασόγειας - Ακρούντας - Διερώνας - Αρακαπά.

     
     
  • Βελτίωση παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας (φάση Α).
     
  • Κατασκευή κυκλικού κόμβου για τη σύνδεση των οδών Χριστάκη Κράνου και Δαιδαλίδων στον Δήμο Γερμασόγειας
     
  • Έργα βελτίωσης οδικού δικτύου πόλης και επαρχίας Λεμεσού.

 

Όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, όλα τα Τμήματα του Υπουργείου παραμένουν προσηλωμένα και εργάζονται εντατικά για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων και των κυβερνητικών πολιτικών για την αναβάθμιση των υποδομών και, κατ’ επέκταση, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της επαρχίας Λεμεσού, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ