Λιανεμπόριο: Στα λόγια η απασχόληση από τρίτες χώρες και Ουκρανία

Καμία πρακτική εξέλιξη, τουλάχιστον για την ώρα, δεν φαίνεται να καταγράφεται όσον αφορά την επίσπευση διαδικασιών για εργοδότηση στο λιανεμπόριο προσωπικού από τρίτες χώρες.

Την ίδια ώρα, παρά την κάθοδο Ουκρανών προσφύγων, δεν προέκυψαν μέχρι στιγμής αιτήσεις ή ενδιαφέρον για απασχόληση στην αγορά.

Ενόψει μιας διαφαινόμενης καλής τουριστικής περιόδου, η έλλειψη προσωπικού στο λιανικό εμπόριο αποδεικνύεται ίσως ως το μεγαλύτερο αγκάθι, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις σε καθαρά τουριστικές περιοχές, όπως Αγία Νάπα και Πρωταράς, που άρχισαν σταδιακά να επαναλειτουργούν.

Διαβάστε εδώ: 

Λιανεμπόριο: Το safepass φεύγει, οι Ουκρανοί δεν ήρθαν 

Ο Νο. 3 ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ευρώπη «ψηφίζει» Κύπρο 

Οκτώ μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τη Λεμεσό

Μείναμε στις υποσχέσεις
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας για παραχώρηση αδειών απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες σε τομείς που προκύπτουν ανάγκες, εντούτοις δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε κινητικότητα από ενδιαφερόμενους πολίτες τρίτων χωρών.

«Μείναμε στις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, καθώς ούτε προσωπικό από τρίτες χώρες είδαμε ούτε ενδιαφερόμενους για εργασία Ουκρανούς», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου, τονίζοντας ότι ενδέχεται κάποιοι από τους χιλιάδες πρόσφυγες από Ουκρανία να αποτελούνται από γυναικόπαιδα που αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Τέλος το safepass, κώλυμα στην εστίαση
Στο μεταξύ, καταργείται από σήμερα Δευτέρα 18 Απριλίου η υποχρεωτική επίδειξη safepass στο λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, την ίδια ώρα που εντείνονται οι φωνές διαμαρτυρίας από παράγοντες της εστίασης, στην οποία παραμένει το μέτρο.

Οι λιανέμποροι προκρίνουν την κατάργηση του safepass και στην εστίαση, εξηγώντας ότι η άρση του εν λόγω περιορισμού θα λειτουργήσει ευεργετικά προς την κατανάλωση, κυρίως εντός των κλειστών εμπορικών κέντρων (malls).

«Χαιρετίσαμε την κατάργηση του safepass στο λιανεμπόριο και θεωρούμε ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για άρση του μέτρου και στην εστίαση, προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», σημείωσε ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ.

Το κόστος που επωμίζονταν οι καταστηματάρχες για υποχρεωτική παρουσία φρουρών επί της εισόδου για σκοπούς καταμέτρησης αρχικά και στη συνέχεια ελέγχου safepass, ήταν τεράστιο.

Παρόλο που η υποχρεωτική καταμέτρηση ανώτατου αριθμού ατόμων ανά τ.μ. παραμένει, ωστόσο τα αυτόματα καταγραφικά έλυσαν τα χέρια των επιχειρήσεων.

Πόλεμος και ακρίβεια
Μπορεί η χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας να προκαλεί ανακούφιση στο λιανικό εμπόριο, ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού αποτυπώνονται έντονα στην κατανάλωση και στην πραγματική αγορά.

Το μούδιασμα και η αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών είναι διάχυτα, καθώς το κύμα αυξήσεων κυρίως σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης προκαλούν αρνητική ψυχολογία στην αγορά.

Το μέγα ζήτημα είναι η διάρκεια της ρωσικής εισβολής και των επιπτώσεων, αλλά και το πότε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη εξομάλυνση της κατάστασης και η επιστροφή στην κανονικότητα.

Μοναδική εξαίρεση του λιανεμπορίου ο τομέας των τροφίμων, στον οποίο η κατανάλωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενδεχομένως και λόγω αβεβαιότητας και ενόψει πιθανών ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης.

Δειτε Επισης

Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ