Το κόστος αγοράς ή ενοικίασης γραφειακών χώρων στην Κύπρο

Σε σημαντικό πυλώνα της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο εξελίσσονται οι γραφειακοί χώροι, για την αγορά ή ενοικίαση των οποίων καταγράφεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους επενδυτές.

Σύμφωνα με τις σχετικές διαπιστώσεις  πρόσφατης έκθεσης της Danos Estates, κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια η αγορά γραφειακών χώρων στο νησί μας έχει εδραιωθεί, με πολυτελή κτήρια, καθώς και ποιοτικές αναπτύξεις και εγκαταστάσεις που προορίζονται κυρίως για πολυεθνικές εταιρείες, να ανεγείρονται στη χώρα. 

Βάσει της έκθεσης, το 2021 η αγορά γραφείων στην Κύπρο γνώρισε μια περίοδο σταθερότητας, η οποία, όπως αναφέρεται, αντανακλά σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, όπως προκύπτει από την έκθεση της Danos Estates, η Λεμεσός είναι με διαφορά η πιο ακριβή επαρχία όσον αφορά το ενοίκιο, αλλά και την αγορά γραφειακού χώρου, με δεύτερη ακριβότερη τη Λευκωσία. Πιο φθηνή επαρχία είναι η Αμμόχωστος.

Πού κυμαίνονται οι τιμές 

Αναλυτικά, οι προτιμήσεις των αγοραστών εστιάζουν σε κεντρικές επαγγελματικές τοποθεσίες, ωστόσο, αρκετά σύγχρονα κτήρια αναπτύχθηκαν και σε πιο αποκεντρωμένες περιοχές.

Διαβάστε ακόμα:

Άνοιξε το νέο showroom της E-Cars (photos)

Στο νέο τεύχος του IΝ Business: In business with Influencers(video)

Altamira: Οι καλύτερες προτάσεις για οικιστικά οικόπεδα στη Λευκωσία

Στη Λεμεσό το κόστος αγοράς ενός γραφειακού χώρου κυμαίνεται στα €5,500 – €6,000 ανά τ.μ., ενώ το κόστος ενοικίασης στα €20,000-€40,000 ανά τ.μ.

Δεύτερη πιο ακριβή επαρχία είναι η Λευκωσία, με το κόστος αγοράς να ανέρχεται στα €3,000-€4,000 ανά τ.μ., ενώ για ενοικίαση στα €12,000-20,000.

Στην Λάρνακα, το κόστος αγοράς ξεκινά από €1,500 και φτάνει τα €2,000 ανά τ.μ. ενώ το κόστος ενοικίασης ξεκινά από €6,000 και ανέρχεται μέχρι €10,000 ανά τ.μ..

Όσον αφορά την Πάφο, το κόστος αγοράς γραφειακού χώρου κυμαίνεται στα €1,400-€2,000 ανά τ.μ. και ενοικίασης στα €7,000-10,000 ανά τ.μ.

Η πιο φθηνή επαρχία είναι η Αμμόχωστος, αφού το κόστος αγοράς ανά τ.μ.βρίσκεται στα €1,300-€1,500 και ενοικίασης €500-€1000 ανά τ.μ..

Στο 5% η απόδοση

Όπως επισημαίνει η έκθεση της Danos Estates, αν και η αγορά είναι σχετικά μικρή, παρόλα αυτά έχουν αναπτυχθεί αρκετοί ποιοτικοί γραφειακοί χώροι, οι περισσότεροι πολυτελείας, και οι αποδόσεις τους κυμαίνονται γύρω στο 5%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται, τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους.

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο