Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Τα 5+1 μεγάλα έργα που αναμένει η Λευκωσία

Μεγάλα αναπτυξιακά έργα αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν την εικόνα της Λευκωσίας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς ανάπτυξης.

Αρκετά από τα έργα έχουν προκηρυχθεί πρόσφατα, ενώ άλλα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, καθώς είτε έχουν πέσει οι υπογραφές για την έναρξη των εργασιών τους είτε οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δείτε πιο κάτω ορισμένα από τα μεγάλα έργα που αναμένει η Λευκωσία, τα οποία εκτιμάται ότι θα αλλάξουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας:

Διαβάστε εδώ: Τα τρία έργα που αλλάζουν την εικόνα της Λευκωσίας

Κυπριακό Μουσείο
Το νέο Κυπριακό Μουσείο μπαίνει σε πορεία υλοποίησης, μετά την πρόσφατη προκήρυξη του διαγωνισμού για τη σύμβαση κατασκευής του έργου.

Η περίοδος υποβολής των προσφορών θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί περί τα τέλη του 2022.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αποπερατωθούν εντός 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών προνοείται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων.
 

Η συνολική διάρκεια για την παράδοση του έργου είναι 60 μήνες. Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα ανεγερθεί σε επιφάνεια 40.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα €121,380 εκατομμύρια, ποσό που είναι το υψηλότερο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών για το 2022.

Διαβάστε ακόμα: 

Λ. Ζουρίδης: Αυξήσεις τιμών και ελλείψεις στο λιανεμπόριο το 2022 

Βροχή ακυρώσεων στα κέντρα αναψυχής παγκύπρια 

Νέες αφίξεις στο Mall of Engomi 

Sophia Flower Studio: Υπηρεσίες διακόσμησης και ανθοσυνθέσεων 

F. Shammas: Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορώ να ανεχτώ

 

Το Μουσείο θα ανεγερθεί στον χώρο του Παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιοτήτων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία και εκτενή τοπιοτέχνιση.

Παράλληλα, το έργο του νέου Κυπριακού Μουσείου περιλαμβάνει δημιουργία δημόσιας πλατείας.


Αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη - Ευρύχου
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του υπεραστικού αυτοκινητοδρόμου Αστρομερίτη – Ευρύχου προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Το έργο αφορά την κατασκευή υπεραστικού αυτοκινητόδρομου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας μήκους περίπου 11 χλμ. Ο αυτοκινητόδρομος ξεκινά σε σημείο του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη – Ευρύχου νοτίως της κοινότητας Αστρομερίτη μετά τη διασταύρωση προς την κοινότητα της Βυζακιάς και τερματίζει στη συμβολή του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη – Ευρύχου με τον δρόμο προς τον Κύκκο στην περιοχή Ατσά.
 

 Η εκτίμηση κόστους του έργου ανέρχεται στα €89.250.000 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η περίοδος υποβολής των προσφορών αρχίζει στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου 2022.

Το έργο είναι πρώτης τάξης και συμπεριλαμβάνει έναν ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή Κουτραφά, καθώς και δύο υπέργειες και δύο υπόγειες οχηματικές διαβάσεις για σύνδεση των εκατέρωθεν περιοχών και του υφιστάμενου δρόμου. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλη κοιλαδογέφυρα περίπου 700 μ., στον ποταμό της Ελιάς (Βυζακιάς). Στην αρχή του έργου προβλέπεται ισόπεδη συμβολή, η οποία θα αντικατασταθεί με ανισόπεδη μελλοντικά, στο πλαίσιο κατασκευής του τμήματος Δένειας – Αστρομερίτη. Στο τέλος του έργου προβλέπεται τερματικός ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση προς Καλοπαναγιώτη – Κύκκο.


Ιατρική Σχολή
Στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» στην Πανεπιστημιούπολη, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παρουσία του μεγάλου ευεργέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νίκου Κ. Σιακόλα υπογράφηκαν στις 10 Δεκεμβρίου 2021, τα συμβόλαια της ανάθεσης στον εργολάβο των εργασιών για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Ιατρικής Σχολής.

 

Το νέο κτήριο, το οποίο θα στεγάσει την Ιατρική Σχολή, με συνολικό μικτό εμβαδόν της τάξης των 8.500 τετραγωνικών μέτρων, θα φέρει το όνομα «Κτήριο της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» και θα ανεγερθεί με δαπάνες του «Ιδρύματος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα», στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» αναμένονται να ξεκινήσουν στις 10 Ιανουαρίου 2022 με προγραμματισμό το έργο να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια, δηλαδή το 2025.

 

Το έργο αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πυρήνα εδραίωσης της  Ιατρικής Σχολής ως κέντρου αριστείας στην ιατρική εκπαίδευση και έρευνα, εκπαιδεύοντας φοιτητές/τριες που θα συμβάλουν στο μέγιστο ως γιατροί, κλινικοί ερευνητές, μελετητές και καθηγητές και να βελτιώσει το επίπεδο της ιατρικής περίθαλψης στην Κύπρο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την έρευνα στον τομέα της ιατρικής επιστήμης.


Περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί του 2023, αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πρωτεύουσας.

Η πρώτη φάση του έργου ανέρχεται στα €60 εκατ.

 

Ο προγραμματισμένος χρόνος αποπεράτωσης του έργου είναι μέχρι το τέλος του 2023.

Η πρώτη φάση αφορά το τμήμα από την συμβολή του με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λεμεσού, παρά την Βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου μέχρι την συμβολή του με την Λεωφόρο Στροβόλου/Τσερίου, παρά τη Βιοτεχνική Ζώνη Λακατάμειας.

Ανάπλαση παλιού ΓΣΠ
Προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ, οι οποίες άρχισαν τον Νοέμβριο του 2021 και θα διαρκέσουν 24 μήνες.
 

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 570 αυτοκινήτων, ενώ θα δημιουργηθεί αστική πλατεία, χώροι πρασίνου και χώροι αναψυχής.

 

Η αξία του έργου ανέρχεται στα €19,7 εκατ., πλέον ΦΠΑ, που περιλαμβάνει την κατασκευή του έργου και 10 χρόνια συντήρηση.

Αστικοί λεωφόροι στη Λευκωσία
Ένα έργο, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην ουσιαστική άμβλυνση του κυκλοφοριακού χάους στην είσοδο της Λευκωσίας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κυκλοφοριακή σύνδεση των δυτικών με τις ανατολικές περιοχές της Λευκωσίας, πήρε το πράσινο φως της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Το έργο, όπως αναφέρεται στη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, αφορά στην κατασκευή αστικών λεωφόρων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο δίκτυο των Δρόμων Πρωταρχικής Σημασίας (ΔΠΣ) του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας και του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας.

 

Εκτιμάται ότι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του θα είναι το 2023 και σε συνδυασμό με τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, το συγκεκριμένο έργο-το οποίο αποτελείται από τέσσερις φάσεις-, πρόκειται να διευκολύνει τη διακίνηση μεταξύ των νότιων και βόρειων περιοχών στα δυτικά της πόλης.

Το έργο διαχωρίζεται σε τέσσερα βασικά τμήματα ως ακολούθως:

ΤΜΗΜΑ Α: Λεωφόρος Αργυρουπόλεως από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Τσερίου, μέχρι την προέκταση της Λεωφόρου Βικέλα (σήμερα δεν υφίσταται σύνδεση).

Το συνολικό μήκος ανέρχεται περίπου στα 2 χλμ. και το προτεινόμενο πλάτος στα 24,50 μ. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των οχημάτων που θα χρησιμοποιούν το τμήμα αυτό του δρόμου κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Λεωφόρου (2023), θα ανέρχεται σε 23.000 οχήματα ανά ημέρα.

ΤΜΗΜΑ Β: Λεωφόρος Ιπποκράτους: από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ορφέως, μέχρι τη Λεωφόρο Τσερίου.

Το συνολικό μήκος θα ανέρχεται περίπου 1,6 χλμ. και προτεινόμενο πλάτος 24,50 μ. Πρόκειται για υφιστάμενο δρόμο δύο λωρίδων κυκλοφορίας. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των οχημάτων που χρησιμοποιούν το τμήμα αυτό του δρόμου καθημερινά, ανέρχεται στα 16.000 οχήματα ανά ημέρα.

ΤΜΗΜΑ Γ: Νότια επέκταση Λεωφόρου Τσερίου (από τη Λεωφόρο Σπ. Κυπριανού μέχρι τη Λεωφόρο Αργυρουπόλεως.  

To συνολικό μήκος θα είναι 900 μ. και το πλάτος 24,50 μ. Σήμερα, υπάρχει υφιστάμενος δρόμος δύο λωρίδων κυκλοφορίας, χωρίς πεζοδρόμια και οδικό φωτισμό. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των οχημάτων που χρησιμοποιούν το τμήμα αυτό του δρόμου καθημερινά, ανέρχεται στα 25.000 οχήματα ανά ημέρα.

ΤΜΗΜΑ Δ: Νότια επέκταση Λεωφόρου Τσερίου (από τη Λεωφόρο Αργυρουπόλεως μέχρι τον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας).

Το συνολικό μήκος θα ανέρχεται στα 1.700 μ. και πλάτος 24,50 μ. Σήμερα, υπάρχει υφιστάμενος δρόμος δύο λωρίδων κυκλοφορίας, χωρίς πεζοδρόμια και οδικό φωτισμό. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των οχημάτων που χρησιμοποιούν το τμήμα αυτό του δρόμου καθημερινά θα είναι 13.000 οχήματα ανά ημέρα.

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024
Γ. Μισιρλής: Eκ των βασικών πυλώνων της κυπριακής οικονομίας ο τομέας ανάπτυξης γης