Τα έργα που θα αναστήσουν τη λεωφόρο Μακαρίου

Σε αναμονή βρίσκονται καταστηματάρχες, επιχειρήσεις, Δήμος Λευκωσίας και πολίτες μέχρι την πολυπόθητη ολοκλήρωση των έργων για την ανάπλαση της άλλοτε κραταιής λεωφόρου Μακαρίου Γ’.

Η λεωφόρος, η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας και συνήθιζε να σφύζει από κόσμο, έχασε σημαντικό μέρος της αίγλης της, μετά το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

City Plaza, Le Café και Capital Center είναι μόνο μερικά από τα γνωστά σημεία που δέσποζαν ή εξακολουθούν να υπάρχουν στη λεωφόρο Μακαρίου, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Διαβάστε ακόμα:
NAGA: Η πανδημία έφερε πιο κοντά το social trading
Ψήθηκε και κατοχυρώνεται το χαλλούμι

Η όλη προσπάθεια ανάπλασης έχει ως στόχο την ανάκαμψη της περιοχής και την επιστροφή των Κυπρίων στο κέντρο της Λευκωσίας, μέσω δημόσιων και ιδιωτικών αναπτυξιακών έργων, καθώς και νέων αφίξεων από τον χώρο του λιανικού εμπορίου και της εστίασης.

Στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου έργου της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου (Φάση Β), οι κατασκευαστικές εργασίες στο δεύτερο τμήμα Β.2 επικεντρώνονται στο τμήμα της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ από τη φωτοελεγχόμενη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου μέχρι και την φωτοελεγχόμενη συμβολή της με την Αφροδίτης / Στασάνδρου, καθώς και σε τμήμα της οδού Στασάνδρου.

 

 
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκωσίας, η χρονική διάρκεια του τμήματος Β.2 θα είναι περίπου δέκα μήνες, με στόχο την παράδοση ολόκληρου του έργου στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 προκειμένου οι καταστηματάρχες να εκμεταλλευτούν την γιορτινή περίοδο.

 

Οι εργασίες ανάπλασης αφορούν την υπογειοποίηση υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΣΥΛ, ΣΑΛ, Τηλεπικοινωνίες, ΑΗΚ), νέο σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, πρόνοιες για εγκατάσταση έξυπνης πόλης, κατασκευή νέου οδοστρώματος από άσφαλτο και νέων πεζοδρομίων, καταργώντας τις υφιστάμενες υψομετρικές διαφορές, σύμφωνα με τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού (shared space), νέος οδικός φωτισμός νέα αστική επίπλωση και δεντροφύτευση.

 

Τα οφέλη της ανάπλασης
Στόχος του έργου είναι να καταστήσει το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός του έργου επιδιώκει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό, τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας όλων, πεζών και ΑμεΑ και την αύξηση της επισκεψιμότητας με τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων και την εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου.

Παράλληλα, μικρές πλατείες θα δώσουν τη δυνατότητα για υπαίθριες δραστηριότητες και ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων, ενώ η σκίαση θα ενισχυθεί με φύτευση μεγάλου αριθμού ώριμων δέντρων και εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση.

360
Την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της Μακαρίου αναμένει το πολυώοροφο 360 Nicosia προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνίες για τα καταστήματα και τα εστιατόρια που θα στεγαστούν στο ψηλότερο κτήριο της Κύπρου.
 

Το στολίδι της Λεωφόρου Μακαρίου έχει ύψος 135 μέτρων και προσφέρει πανοραμική θέα 360 μοιρών στην πρωτεύουσα.
 

Το high rise κτήριο βρίσκεται στον χώρο όπου στεγαζόταν το κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στην καρδιά της Λευκωσίας.

 

Την ανέγερση του έργου 34.000 τ.μ. ανέλαβε η Cyfield για τις ανάγκες της 101 Developmets.

Όραμα του ιδρυτή του Ομίλου Εταιρειών Cyfield, Κυριάκου Χρυσοχού, ήταν η δημιουργία ενός κτηρίου που θα συμβάλει στην επιστροφή των Κυπρίων στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς και στην «ανάσταση» της λεωφόρου Μακαρίου.

 

Το 360 διαθέτει 34 ορόφους, 120 διαμερίσματα, τρία καταστήματα, δύο εστιατόρια, πισίνα, γυμναστήριο, σαλόνι για εκδηλώσεις και τρία υπόγεια με 320 χώρους στάθμευσης και αποθήκες.

 

Το κόστος του πολυώροφου έργου ανέρχεται στα €80 εκατ.

Κωτσόβολος
Στην καρδιά της Μακαρίου θα λειτουργήσει ένα από τα δύο της καταστήματα η ελληνική αλυσίδα ειδών τεχνολογίας, Κωτσόβολος, η οποία κατέρχεται στην κυπριακή αγορά.

Όπως έγραψε το InBusinessNews, η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία με ιδιοκτήτες τριώροφου κτηρίου, το οποίο βρίσκεται επί της γωνίας Λεωφόρου Μακαρίου Γ' και Μνασιάδου με στόχο να στεγάσει το κατάστημά της στη Λευκωσία.
 

Πρόκειται για τον χώρο που στεγαζόταν το πολυκατάστημα «Avenue» του Ομίλου CTC, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Debenhams» και έκλεισε οριστικά το 2013.

Η γνωστή ελληνική αλυσίδα καταστημάτων με είδη τεχνολογίας αναζητεί προσωπικό για τα δύο της καταστήματα, σε Λευκωσία και Λεμεσό, προκειμένου να λειτουργήσουν εντός του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς.

Media Markt;
Φημολογούμενη είναι η κάθοδος στην Κύπρο, με κατάστημα στη λεωφόρο Μακαρίου, της ελληνικής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Media Markt.

Μάλιστα, σε πρώιμο στάδιο φαίνεται να βρίσκονταν το περασμένο διάστημα οι συζητήσεις μεταξύ του ομίλου Olympia (στον οποίο ανήκουν και τα Public) και της Ελληνικής Τράπεζας για μακροχρόνια ενοικίαση του κτηρίου του πρώην Debenhams στη λεωφόρο Μακαρίου.

Coffee Berry στο πρώην Akakiko
Στη λεωφόρο Μακαρίου θα βρίσκεται ένα εκ των δύο νέων καταστημάτων της αλυσίδας Coffee Berry.

Το νέο κατάστημα θα στεγάζεται στο κτήριο όπου βρισκόταν παλαιότερα το εστιατόριο Akakiko.
 


Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o χώρος πέρασε πρόσφατα στον όμιλο Ζορπά και στα πλάνα του είναι η λειτουργία Coffee Berry.

Τι συμβαίνει με το πρώην Le Café;
Την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες για το comeback του θρυλικού Le Café, το οποίο αποτέλεσε ορόσημο για τη λεωφόρο Μακαρίου από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και το καλοκαίρι του 2013, καμία τέτοια πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.
 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, στον συγκεκριμένο χώρο αναμένεται να λειτουργήσει κατάστημα, το οποίο δεν σχετίζεται με τον τομέα της εστίασης. 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας