Τα έργα που θα αναστήσουν τη λεωφόρο Μακαρίου

Μάριος Ιωάννου  26/03/2021 06:40
Τα έργα που θα αναστήσουν τη λεωφόρο Μακαρίου

Τα έργα που θα αναστήσουν τη λεωφόρο Μακαρίου

Μάριος Ιωάννου  26/03/2021 06:40

Σε αναμονή βρίσκονται καταστηματάρχες, επιχειρήσεις, Δήμος Λευκωσίας και πολίτες μέχρι την πολυπόθητη ολοκλήρωση των έργων για την ανάπλαση της άλλοτε κραταιής λεωφόρου Μακαρίου Γ’.

Η λεωφόρος, η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας και συνήθιζε να σφύζει από κόσμο, έχασε σημαντικό μέρος της αίγλης της, μετά το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

City Plaza, Le Café και Capital Center είναι μόνο μερικά από τα γνωστά σημεία που δέσποζαν ή εξακολουθούν να υπάρχουν στη λεωφόρο Μακαρίου, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Διαβάστε ακόμα:
NAGA: Η πανδημία έφερε πιο κοντά το social trading
Ψήθηκε και κατοχυρώνεται το χαλλούμι

Η όλη προσπάθεια ανάπλασης έχει ως στόχο την ανάκαμψη της περιοχής και την επιστροφή των Κυπρίων στο κέντρο της Λευκωσίας, μέσω δημόσιων και ιδιωτικών αναπτυξιακών έργων, καθώς και νέων αφίξεων από τον χώρο του λιανικού εμπορίου και της εστίασης.

Στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου έργου της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου (Φάση Β), οι κατασκευαστικές εργασίες στο δεύτερο τμήμα Β.2 επικεντρώνονται στο τμήμα της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ από τη φωτοελεγχόμενη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου μέχρι και την φωτοελεγχόμενη συμβολή της με την Αφροδίτης / Στασάνδρου, καθώς και σε τμήμα της οδού Στασάνδρου.

makarioucover

 
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκωσίας, η χρονική διάρκεια του τμήματος Β.2 θα είναι περίπου δέκα μήνες, με στόχο την παράδοση ολόκληρου του έργου στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 προκειμένου οι καταστηματάρχες να εκμεταλλευτούν την γιορτινή περίοδο.

Οι εργασίες ανάπλασης αφορούν την υπογειοποίηση υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΣΥΛ, ΣΑΛ, Τηλεπικοινωνίες, ΑΗΚ), νέο σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, πρόνοιες για εγκατάσταση έξυπνης πόλης, κατασκευή νέου οδοστρώματος από άσφαλτο και νέων πεζοδρομίων, καταργώντας τις υφιστάμενες υψομετρικές διαφορές, σύμφωνα με τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού (shared space), νέος οδικός φωτισμός νέα αστική επίπλωση και δεντροφύτευση.

makariouanapalsi

Τα οφέλη της ανάπλασης
Στόχος του έργου είναι να καταστήσει το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός του έργου επιδιώκει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό, τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας όλων, πεζών και ΑμεΑ και την αύξηση της επισκεψιμότητας με τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων και την εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου.

Παράλληλα, μικρές πλατείες θα δώσουν τη δυνατότητα για υπαίθριες δραστηριότητες και ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων, ενώ η σκίαση θα ενισχυθεί με φύτευση μεγάλου αριθμού ώριμων δέντρων και εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση.

360
Την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της Μακαρίου αναμένει το πολυώοροφο 360 Nicosia προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνίες για τα καταστήματα και τα εστιατόρια που θα στεγαστούν στο ψηλότερο κτήριο της Κύπρου.
 

360

Το στολίδι της Λεωφόρου Μακαρίου έχει ύψος 135 μέτρων και προσφέρει πανοραμική θέα 360 μοιρών στην πρωτεύουσα.
 

3602

Το high rise κτήριο βρίσκεται στον χώρο όπου στεγαζόταν το κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στην καρδιά της Λευκωσίας.

3603

Την ανέγερση του έργου 34.000 τ.μ. ανέλαβε η Cyfield για τις ανάγκες της 101 Developmets.

Όραμα του ιδρυτή του Ομίλου Εταιρειών Cyfield, Κυριάκου Χρυσοχού, ήταν η δημιουργία ενός κτηρίου που θα συμβάλει στην επιστροφή των Κυπρίων στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς και στην «ανάσταση» της λεωφόρου Μακαρίου.

3605

Το 360 διαθέτει 34 ορόφους, 120 διαμερίσματα, τρία καταστήματα, δύο εστιατόρια, πισίνα, γυμναστήριο, σαλόνι για εκδηλώσεις και τρία υπόγεια με 320 χώρους στάθμευσης και αποθήκες.

3604

Το κόστος του πολυώροφου έργου ανέρχεται στα €80 εκατ.

Κωτσόβολος
Στην καρδιά της Μακαρίου θα λειτουργήσει ένα από τα δύο της καταστήματα η ελληνική αλυσίδα ειδών τεχνολογίας, Κωτσόβολος, η οποία κατέρχεται στην κυπριακή αγορά.

Όπως έγραψε το InBusinessNews, η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία με ιδιοκτήτες τριώροφου κτηρίου, το οποίο βρίσκεται επί της γωνίας Λεωφόρου Μακαρίου Γ' και Μνασιάδου με στόχο να στεγάσει το κατάστημά της στη Λευκωσία.
 

kotsovolosavenue

Πρόκειται για τον χώρο που στεγαζόταν το πολυκατάστημα «Avenue» του Ομίλου CTC, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Debenhams» και έκλεισε οριστικά το 2013.

Η γνωστή ελληνική αλυσίδα καταστημάτων με είδη τεχνολογίας αναζητεί προσωπικό για τα δύο της καταστήματα, σε Λευκωσία και Λεμεσό, προκειμένου να λειτουργήσουν εντός του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς.

Media Markt;
Φημολογούμενη είναι η κάθοδος στην Κύπρο, με κατάστημα στη λεωφόρο Μακαρίου, της ελληνικής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Media Markt.

Μάλιστα, σε πρώιμο στάδιο φαίνεται να βρίσκονταν το περασμένο διάστημα οι συζητήσεις μεταξύ του ομίλου Olympia (στον οποίο ανήκουν και τα Public) και της Ελληνικής Τράπεζας για μακροχρόνια ενοικίαση του κτηρίου του πρώην Debenhams στη λεωφόρο Μακαρίου.

Coffee Berry στο πρώην Akakiko
Στη λεωφόρο Μακαρίου θα βρίσκεται ένα εκ των δύο νέων καταστημάτων της αλυσίδας Coffee Berry.

Το νέο κατάστημα θα στεγάζεται στο κτήριο όπου βρισκόταν παλαιότερα το εστιατόριο Akakiko.
 

coffeeberry


Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o χώρος πέρασε πρόσφατα στον όμιλο Ζορπά και στα πλάνα του είναι η λειτουργία Coffee Berry.

Τι συμβαίνει με το πρώην Le Café;
Την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες για το comeback του θρυλικού Le Café, το οποίο αποτέλεσε ορόσημο για τη λεωφόρο Μακαρίου από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και το καλοκαίρι του 2013, καμία τέτοια πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.
 

lecafe600

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, στον συγκεκριμένο χώρο αναμένεται να λειτουργήσει κατάστημα, το οποίο δεν σχετίζεται με τον τομέα της εστίασης. 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας