Ψήθηκε και κατοχυρώνεται το χαλλούμι

Ψήθηκε και κατοχυρώνεται το χαλλούμι

Ψήθηκε και κατοχυρώνεται το χαλλούμι

Μεγάλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή μέρα για την Κύπρο, αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα ακόμη σημαντικό επεισόδιο του πολυετούς σίριαλ της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ), με αίσια μάλιστα-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- κατάληξη για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, και όπως προ ημερών προανήγγειλε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίριαμ Γκαρσί Φερέρ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Επιτροπή της Πολιτικής Ποιότητας Γεωργικών Προϊόντων της Ε.Ε. η ψηφοφορία για την κατοχύρωση του χαλλουμιού, στη βάση σχετικής πρότασης της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη. Βήμα που θα απομένει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα είναι η σχετική επικύρωση από το Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Η προδιαγραφόμενη κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου αγώνα που δόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα-πρωτίστως πολιτικό- και κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία, δεδομένου ότι πρόκειται για το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν του νησιού και με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική.

Διαβάστε ακόμα:
Τα έργα που θα αναστήσουν τη λεωφόρο Μακαρίου
NAGA: Η πανδημία έφερε πιο κοντά το social trading


Ενδεικτικό τούτου, είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία, με την αξία των εξαγωγών το 2020 να ανέρχονται στα €267 εκατ. Το 2019 η αξία των εξαγωγών ήταν €224 εκατ., ενώ το 2018, €180 εκατ.

Αυτό που πρακτικά η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ σημαίνει, είναι πως για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για όσες χώρες διατηρούν διμερείς σχέσεις με την Ε.Ε., το χαλλούμι θα μπορεί να παράγεται μόνο στην Κύπρο και στη βάση των προδιαγραφών που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως εκτιμάται, η κατοχύρωση του χαλλουμιού θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για εξαγωγή του και σε νέες αγορές, με όλα τα οφέλη που μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπάγεται για την οικονομία.

Σημειώνεται πως χαλλούμι θα μπορεί να κατασκευάζεται και στα κατεχόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράγεται σε πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας της Ε.Ε. Η εμπορία του, θα γίνεται μέσω της πράσινης γραμμής.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας