Καμπανάκι ΕΤΕΚ για το γερασμένο κτηριακό απόθεμα της Κύπρου

Το ΕΤΕΚ, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα, επαναφέρει την ανησυχία του για την ασφάλεια των παλαιότερων, εγκαταλελειμμένων και όχι μόνο οικοδομών και συνεπώς την προστασία των πολιτών στην απευχόμενη περίπτωση μιας σεισμικής δράσης παρόμοιου μεγέθους στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι σημαντικός αριθμός των οικοδομών της Κύπρου αφορά κτήρια μεγάλης ηλικίας τα οποία έχουν σχεδιαστεί με λιγότερο απαιτητικούς ή καθόλου αντισεισμικούς κώδικες ή/και έχουν αναγερθεί κατά χρονικές περιόδους που δεν είχε καταστεί υποχρεωτική η επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών.  

Επιπρόσθετα σε αυτά, η έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης των οικοδομών και λήψης μέτρων προληπτικού χαρακτήρα για τη διασφάλιση της δομοστατικής τους επάρκειας, έχει εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα του γηρασμένου κτηριακού αποθέματος και έχει συμβάλει στη σεισμική τους τρωτότητα.

Το Επιμελητήριο, σε συνέχεια και της ανακοίνωσής του με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο και τη Σμύρνη, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη νομοθετική ρύθμιση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων. Η θεσμοθέτηση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων θα διασφαλίσει τη θωράκιση του κτηριακού μας αποθέματος και κατ΄ επέκταση την προστασία της δημόσιας ασφάλειας στην περίπτωση σεισμού.  

Επιπλέον, το ΕΤΕΚ καλεί την πολιτεία να προωθήσει άμεσα, με την παροχή κονδυλίων και κινήτρων, την αποτίμηση της δομοστατικής επάρκειας οικοδομών και την στατική/αντισεισμική τους αναβάθμιση, ως μέτρο πρόληψης έναντι ενός ισχυρού σεισμού.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας