«Χτίσε» το μέλλον σου στην κατασκευαστική/οικοδομική βιομηχανία!

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

Εάν είσαι έφηβος/η με δημιουργική φαντασία, καλλιτεχνική καλαισθησία, οργανωτικές ικανότητες, παρατηρητικότητα και κλίση στο σχέδιο, έχεις τη δυνατότητα να ακολουθήσεις την ειδικότητα «Αρχιτεκτονική και Πολιτική Μηχανική» του ομώνυμου κλάδου ή μία από τις ειδικότητες «Σχεδιαστής Δομικών Έργων», «Τεχνίτης Δομικών Έργων» και «Τεχνικός Συντήρησης και Αποκατάστασης Κτηρίων»  του κλάδου Δομικών Έργων και Κατασκευών, που προσφέρονται στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΜΤΕΕ).

Φοιτώντας σε μία από τις τέσσερις αυτές ειδικότητες, σου παρέχεται η δυνατότητα να μετουσιώσεις το ταλέντο σου για καλλιτεχνική δημιουργία σε προσόντα και γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις το μέλλον σου, ακολουθώντας επαγγέλματα με ζήτηση στην κυπριακή αγορά!

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ

Tην ειδικότητα «Αρχιτεκτονική και Πολιτική Μηχανική» του ομώνυμου κλάδου της ΜΤΕΕ μπορούν να επιλέξουν μαθητές/μαθήτριες που θέλουν να σταδιοδρομήσουν ως αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες τοπίου, αρχιτέκτονες ανακαίνισης και αποκατάστασης κτηρίων, επιμετρητές ποσοτήτων και σε άλλα συναφή επαγγέλματα. 

Πέρα από την ισορροπημένη γενική μόρφωση, ο/η μαθητής/μαθήτρια της ειδικότητας «Αρχιτεκτονική και Πολιτική Μηχανική» θα αποκτήσει και το απαραίτητο τεχνολογικό υπόβαθρο, για την ομαλή και δημιουργική ένταξή του/της στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, καθώς και την ικανότητα να απολαμβάνει τη διά βίου μάθηση και να προσαρμόζεται στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμπερίληψη μαθημάτων στο αναλυτικό πρόγραμμα του κλάδου Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής όπως: Δομικά Υλικά -Τεχνολογία και Εργαστηριακές Εφαρμογές, Τεχνικό Σχέδιο, Αρχιτεκτονικό και Στατικό Σχέδιο, Μηχανική και Κατασκευές, Τοπογραφία και Μετρήσεις Ποσοτήτων, τα οποία διεξάγονται σε πλήρως εξοπλισμένα και σύγχρονα εργαστήρια, από άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η οικοδομική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας και συνεπώς, οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και στη διαφύλαξη και ορθολογιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Ο/Η απόφοιτος/η της ειδικότητας «Αρχιτεκτονική και Πολιτική Μηχανική» μπορεί να εργαστεί σε γραφεία ή εργοληπτικές εταιρείες, στη Δημόσια Υπηρεσία, σε Ημικρατικούς Οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε εταιρείες ανάπτυξης γης και οικοδομικών υλικών. Επιπρόσθετα, διανοίγονται προοπτικές για απασχόληση σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλού.

Παράλληλα, οι τελειόφοιτοι/ες μαθητές/μαθήτριες της ειδικότητας «Αρχιτεκτονική και Πολιτική Μηχανική» έχουν την δυνατότητα, να διεκδικήσουν με επιτυχία θέσεις στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και να φοιτήσουν σε κλάδους Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής ή να ακολουθήσουν εξειδικεύσεις ανάλογα με τις επιλογές τους.

ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ και ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Η ανοδική πορεία της οικοδομικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας, καθιστά απαραίτητο τον εμπλουτισμό του εργατικού δυναμικού του κλάδου με εξειδικευμένα άτομα. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης μαζί και με την συνειδητοποίηση της ενεργειακής κρίσης έχουν οδηγήσει τον άνθρωπο να στραφεί πιο πολύ προς τη συντήρηση υφιστάμενων έργων και την αναβάθμισή τους, ώστε να τον/την εξυπηρετούν.

Ο κλάδος Δομικών Έργων και Κατασκευών της ΜΤΕΕ προσφέρει μαθήματα σπουδών στις ειδικότητες «Τεχνίτης Δομικών Έργων», «Τεχνικός Συντήρησης και Αποκατάστασης Κτηρίων» και «Σχεδιαστής Δομικών Έργων», οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές/μαθήτριες με πρακτικές και οργανωτικές ικανότητες, παρατηρητικότητα και κλίση στο σχέδιο, οι οποίοι/ες επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν σε ένα από τα επαγγέλματα της οικοδομικής βιομηχανίας. 

Στους/στις μαθητές/μαθήτριες, που φοιτούν στον κλάδο Δομικών Έργων και Κατασκευών παρέχεται ισορροπημένη γενική μόρφωση, καθώς και η δυνατότητα να αποκτήσουν το τεχνολογικό υπόβαθρο και τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στο επάγγελμα του/της Τεχνίτη/τριας Δομικών Έργων, του/της Τεχνικού Συντήρησης και Αποκατάστασης Κτηρίων ή του/της Σχεδιαστή/Σχεδιάστριας Δομικών Έργων, μέσω της διδασκαλίας αυξημένων περιόδων εργαστηριακών εφαρμογών, στα σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του κλάδου.

Οι απόφοιτοι/ες των ειδικοτήτων «Τεχνίτης Δομικών Έργων» και «Τεχνικός Συντήρησης και Αποκατάστασης Κτηρίων» μπορούν να εργαστούν σε κάθε είδους οικοδομή ή τεχνικό έργο, ή/και να απασχοληθούν σε βιομηχανίες επεξεργασίας, πώλησης και προώθησης οικοδομικών υλικών. Μπορούν, επίσης να εξελιχθούν σε εργολήπτες/τριες, αφού αποκτήσουν την απαραίτητη από τον νόμο πείρα. Οι απόφοιτοι/ες της ειδικότητας «Σχεδιαστής Δομικών Έργων» έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν ως Βοηθοί Τεχνικού Γραφείου – Σχεδιαστές/Σχεδιάστριες και να εργαστούν στον τομέα μελέτης και εκτέλεσης οικοδομικών και τεχνικών έργων, βοηθώντας τους/τις μελετητές, τους/τις αρχιτέκτονες και μηχανικούς,  στη  δημιουργία  νέων  έργων,  πρωτότυπων και φιλικών στο περιβάλλον, ακολουθώντας τις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής. Επιπρόσθετα, μπορούν να εργαστούν σε όλα τα τεχνικά γραφεία, σχεδιάζοντας αρχιτεκτονικά, στατικά, μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά και τοπογραφικά σχέδια, καθώς και σχέδια διακόσμησης χώρων.

Τέλος, οι απόφοιτοι/ες της πρακτικής κατεύθυνσης του κλάδου Δομικών Έργων και Κατασκευών μπορούν να διεκδικήσουν θέση σε κάποια ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τις κατάλληλες επιλογές μαθημάτων.

Είναι φανερό πως η ανάγκη του ανθρώπου για ποιότητα, άνεση και υγιείς συνθήκες διαβίωσης σε ένα σωστά δομημένο περιβάλλον καθιστά τις σπουδές στις ειδικότητες «Αρχιτεκτονική και Πολιτική Μηχανική», «Τεχνίτης Δομικών Έργων», «Τεχνικός Συντήρησης και Αποκατάστασης Κτηρίων» και «Σχεδιαστής Δομικών Έργων» σημαντικές και, ταυτόχρονα, διασφαλίζει την απασχόληση των αποφοίτων της ΜΤΕΕ σε τομείς της οικοδομικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας, με μισθούς αντάξιους των προσόντων τους.

Εάν, λοιπόν, είσαι τελειόφοιτος/η μαθητής/μαθήτρια γυμνασίου, κάνε τη σωστή επιλογή και «χτίσε» το μέλλον σου σε στέρεες βάσεις, φοιτώντας σε μία από τις τέσσερις πιο πάνω ειδικότητες!

 

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΜΤΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_kladoi_eidikotites_genikes_plirofories.html

 

*Η Ισαβέλλα Αραούζου είναι Επιθεωρήτρια ΜΤΕΕ

 

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας