546 ηλεκτρονικές αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες σε 3 μήνες

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της νέας διαδικασίας ταχείας πολεοδομικής αδειοδότησης για ανέγερση κατοικιών ή διπλοκατοικιών, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της. Η υποβολή των πλείστων αιτήσεων για χορήγηση πολεοδομικών αδειών από την 1η Οκτωβρίου και μετά, έγινε ηλεκτρονικά, ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων επιτεύχθηκε ο στόχος της επεξεργασίας/έγκρισης της αίτησης εντός 10 ημερών, μια διαδικασία που στο παρελθόν ήθελε τουλάχιστον 18 μήνες!

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020, η διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής άλλαξε, τουλάχιστον για κατοικίες και διπλοκατοικίες. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι αιτητές μπορούν να υποβάλουν σε όλες τις πολεοδομικές αρχές της χώρας (επαρχιακά γραφεία πολεοδομίας και στους 4 μεγάλους δήμους) πολεοδομικές αιτήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται και εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις  θα εκδίδονται πολεοδομικές άδειες εντός 10 ημερών εφόσον τα σχετικά έγγραφα κατατεθούν ηλεκτρονικά και εντός 20 ημερών εφόσον τα χαρτιά κατατεθούν σε έντυπη μορφή.    

Διαβάστε ακόμα: 12 χρόνια στον «πάγο» ο νόμος για ιδιωτικές πισίνες

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το InBusinessNews από το Υπουργείο Εσωτερικών, την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, υποβλήθηκαν συνολικά 812 αιτήσεις για εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας. Εξ αυτών οι 546 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και οι 266 σε έντυπη μορφή. Περαιτέρω, από το σύνολο των 812 αιτήσεων, 476 έχουν εγκριθεί, 89 απορρίφθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες 247 βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Διαβάστε ακόμα: 546 ηλεκτρονικές αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες σε 3 μήνες

Άκρως ενθαρρυντικά κρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα αυτά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μέσα σε ένα μόνο μήνα, καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των υποβληθέντων αιτήσεων κατά 118 % (σχεδόν διπλασιάζονται) αφού 108 αιτήσεις υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο και 235 τον Νοέμβριο, «γεγονός που καταδεικνύει ότι η νέα μεθοδολογία είχε απήχηση στον κόσμο και στους επαγγελματίες μελετητές».

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται πως κέρδισαν το στοίχημα των χρονοδιαγραμμάτων για επεξεργασία των αιτήσεων. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, η πλειοψηφία των μελετητών υπέβαλε ηλεκτρονικά αιτήσεις αυτό το διάστημα, ενώ κατά συντριπτική πλειοψηφία εκδόθηκαν, οι άδειες εκδόθηκαν στο διάστημα των 10 ημερών. «Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε και πολλοί αρχιτέκτονες υποβάλλουν πλέον ηλεκτρονικά τις αιτήσεις», υπέδειξε ο κ. Κωνσταντή.

Διαβάστε ακόμα: Διαμερίσματα από €40.000 πουλά η Altamira

Στόχος η μείωση χρονοβόρων δαδικασιών

Η νέα πολιτική αδειοδότησης έχει στόχο τη μείωση των χρονοβόρων διαδικασιών, αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Η νέα πολιτική αφορά σε έκδοση άδειας (πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής) μέχρι δύο μονάδων κατοικιών σε εγγεγραμμένο οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών με αποτελεσματικές και απλουστευμένες διαδικασίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα οικονομίες κλίμακας.

Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στο Υπουργείο Εσωτερικών την προώθηση με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς της επέκτασης εφαρμογής της ταχείας αδειοδότησης και σε άλλες κατηγορίες αναπτύξεων, όπως στις μικρές πολυκατοικίες και τα εμπορικά υποστατικά, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα του ΕΤΕΚ.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντή, το ΕΤΕΚ ζητεί όπως η επέκταση της νέας πολιτικής και σε άλλες κατηγορίες αναπτύξεων, εφαρμοστεί κατά τοβ τρίμηνο του έτους.

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου