Powered by

12 χρόνια στον «πάγο» ο νόμος για ιδιωτικές πισίνες

Αναγκαία όσο ποτέ καθίσταται η ψήφιση νόμου που να προβλέπει την αφαίρεση των ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών από τις δημόσιες, ένα θέμα το οποίο συνιστά υποχρέωση της Κύπρου έναντι της ΕΕ, ωστόσο παραμένει για χρόνια στον πάγο, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες επιχειρούν να ανακινήσουν το θέμα, με στόχο τη νομοθετική ρύθμιση ενός προβλήματος που δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις και παθογένειες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, καθώς η στασιμότητα που επικρατεί για χρόνια στο εν λόγω θέμα δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στον δικό τους κλάδο.

Διαβάστε ακόμα: 546 ηλεκτρονικές αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες σε 3 μήνες

Σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, ο νομικός σύμβουλος των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, Σταύρος Λεπτός, τονίζεται ότι η τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου συνιστά «άμεση και επιτακτική ανάγκη», καθώς, όπως σημειώνει, υπό τα σημερινά δεδομένα:

  • Επιβάλλεται αφόρητα υψηλό κόστος λειτουργίας στις ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές
  • Οι αγοραστές μονάδων σε κοινόκτητα έργα με κολυμβητικές δεξαμενές έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω των υπέρογκων κοινόχρηστων που προβλέπονται, ενώ αυτοί που ήδη αγόρασαν, πωλούν τα διαμερίσματα τους και αγοράζουν σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες συμμορφώθηκαν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Οι διαχειριστικές επιτροπές κοινόκτητων οικοδομών παραιτούνται και ουδείς θέλει να διοριστεί στις επιτροπές αυτές εφόσον φέρουν ποινική ευθύνη για τη μη συμμόρφωση στο νόμο.
  • Έχουμε καταγγελθεί από Ευρωβουλευτές και διασυρώμεθα στα ευρωπαϊκά σώματα και δικαστήρια
  • Οι Δήμοι και οι Επαρχιακές Διοικήσεις εφαρμόζοντας το νόμο διώκουν ποινικά τους ιδιοκτήτες και τις διαχειριστικές επιτροπές, τελευταία δε οι διώξεις είναι αλλεπάλληλες
  • Κολυμβητικές δεξαμενές κλείνουν, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται τα έργα ποιότητας και να πλήττεται άμεσα και ανεπανόρθωτα η κυπριακή οικονομία και το κύρος της Κύπρου σαν σύγχρονης πολιτείας εντός της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα: Διαμερίσματα από €40.000 πουλά η Altamira

Στον πάγο για 12 χρόνια!

Ο κ. Λεπτός κάνει λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση στην ψήφιση από τη Βουλή μιας πρότασης νόμου, η οποία εκκρεμεί εδώ και καιρό. Όπως τονίζει, η «τροποποιητική πρόταση νόμου αποτελεί μερική συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΕΝ15288-1 και ΕΝ15288-2, τα οποία έπρεπε να υιοθετηθούν αυτούσια μέχρι τον Μάρτιο του 2009 και να ενσωματωθούν  στους νόμους των κρατών μελών που εντάχθηκαν στο CEN, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος».

Το θέμα του εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης νομοθεσίας άρχισε να συζητείται από τον Ιούνιο του 2010. Τότε, είχε συσταθεί Ad/hoc επιτροπή για να χειριστεί το ζήτημα. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τους διάφορους εμπλεκόμενους και το 2013 ολοκληρώθηκε το τελικό κείμενο για κατηγοριοποίηση των δεξαμενών. Την ίδια χρονιά, το νομοθέτημα στάλθηκε για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Έκτοτε, δεν υπήρξε εξέλιξη και ενημέρωση, παρά τις επιστολές που είχαν στείλει κατά καιρούς οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, ζητώντας ενημέρωση για το που βρισκόταν η διαδικασία. Όπως αναφέρουν σε σημείωμα τους οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, «κατόπιν αρκετών τηλεφωνικών επικοινωνιών και αφού υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, μας ενημέρωσαν ότι το όλο θέμα είχε παραπεμφθεί σε κάποιο στάδιο από τη Νομική Υπηρεσία πίσω στο ΥΠΕΣ. Δυστυχώς, από ότι έχει φανεί, το όλο θέμα σταματά στο σημείο αυτό. Επίσης, μας έχει αναφερθεί ότι κάποιοι φάκελοι στο Υπουργείο Εσωτερικών, που αφορούν το θέμα έχουν χαθεί».   

 

Καμπανάκι από Υγειονομικές Υπηρεσίες

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες κρούουν καμπανάκι για εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης «αναχρονιστικής» νομοθεσίας και εισηγούνται προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, όπως προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες ώστε να προωθηθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο που εκκρεμεί. Επειδή έχουν περάσει κάποια χρόνια από την ετοιμασία του, επιβάλλεται σύμφωνα με την άποψη των Υγειονομικών Υπηρεσιών η επικαιροποίηση του.

 

Δειτε Επισης

ΕΚΥΣΥ: Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας-Τι ζητούν οι συνταξιούχοι
Σταύρος Σταύρου: Αδιανόητες επιδόσεις για την οικονομία μας το 2024-Η γραμμή πλεύσης για το 2025
Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»