Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μαρίνα Λάρνακας: Φέρνει νέο μεγάλο brand από το εξωτερικό για το ξενοδοχείο

Τρία χρόνια μετά τις πρώτες υπογραφές, στις 20 Νοεμβρίου 2017, όταν είχαν εκδοθεί τα πρώτα έγγραφα στην κοινοπραξία Kition Ocean Holdings για αξιοποίηση και ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, αύριο πέφτουν οι υπογραφές με την κυβέρνηση για την ανάληψη των έργων και το έργο μαμούθ του €1 δισ. μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. 


Μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια καταφέραμε αυτό το επίτευγμα, είπε στο InBusinessNews o CEO της Kition Ocean Holdings, Πάνος Αλεξάνδρου, καθώς ο δρόμος μέχρι τις υπογραφές δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η εμφάνιση της πανδημίας αλλά και το ζήτημα με τις πολιτογραφήσεις προβλημάτισε τους ιθύνοντες. Όσον αφορά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος ωστόσο και επειδή το όλο εγχείρημα δεν σχεδιάστηκε για να βασιστεί στο πρόγραμμα δεν επηρεάστηκαν οι αποφάσεις της κοινοπραξίας.

Διαβάστε ακόμα:
Prime: Σχεδιάζει τη δημιουργία του νέου Βερεγγάρια
Τρεις millennials σκιαγραφούν το μέλλον του λιανικού εμπορίου


Πέραν των πιο πάνω, η απειρία των αρμοδίων σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και άλλες αργοπορίες που προέκυψαν από πλευράς κυβέρνησης λόγω αλλαγών στους συμβούλους της έφεραν επιπρόσθετες καθυστερήσεις, όπως μας αναφέρθηκε ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων η κοινοπραξία είχε να αντιμετωπίσει και τις αλλαγές που υπήρξαν στο Υπουργείο Μεταφορών και Έργων.

Ο κ. Αλεξάνδρου ευχαρίστησε πάντως τον νυν υπουργό, Γιάννη Καρούσο, που όπως μας είπε, έβαλε το μεγαλεπήβολο έργο σε προτεραιότητα.
 
 
Έργο μαμούθ για τα διεθνή δεδομένα
Το έργο που αναλαμβάνει η Kition Ocean Holdings, της οποίας τα βασικά μέλη προέρχονται από το Ισραήλ, είναι ένα έργο μαμούθ για τα διεθνή δεδομένα.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή πέραν των 500.000 τ.μ., η οποία θα περιλαμβάνει διαμερίσματα, σπίτια και τρία πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, πανεπιστήμιο για ξενοδοχειακές σπουδές, ιατρική σχολή που θα λειτουργεί παράλληλα με νοσοκομειακή μονάδα για επεμβάσεις υψηλού επιπέδου και πανεπιστήμιο περιβάλλοντος και ενέργειας- με σκοπό σε μια δεκαετία ένα μεγάλο μέρος της Κύπρου να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης.
 

Παράλληλα, θα ανεγερθούν δύο ξενοδοχεία, ένα lifestyle παραλιακό ξενοδοχείο, για διακοπές και events και ένα ξενοδοχείο 5* το οποίο θα διαχειρίζεται και δύο κτήρια από διαμερίσματα.
Θα πρόκειται για branded ξενοδοχείο, με την κοινοπραξία, όπως μας ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, να βρίσκεται σε συζητήσεις με κάποια μεγάλα διεθνή brands που δεν έχουν παρουσία στην Κύπρο.

Πέραν των πιο πάνω το έργο θα περιλαμβάνει καφετέριες, εστιατόρια και παραδοσιακή αγορά ενώ θα προσφέρει πολλά και από πλευράς υποδομών καθώς θα κατασκευαστούν δρόμοι, αποχετευτικά συστήματα, υποσταθμοί ηλεκτρισμού, φωτισμός στους δρόμους, κοινόχρηστοι χώροι κ.α.  
 
Μετά το συμβόλαιο έρχονται οι συμφωνίες
«Μέχρι να υπογραφεί το συμβόλαιο με την κυβέρνηση δεν μπορούμε να υπογράψουμε οτιδήποτε άλλο που να αφορά το συμβόλαιο, οπόταν με το που θα δώσουμε τα χέρια με την κυβέρνηση θα αρχίσουμε και εμείς να υπογράφουμε τις συμφωνίες μας, για τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και τα ξενοδοχεία», μας είπε ο κ. Αλεξάνδρου.

Για το τουριστικό πανεπιστήμιο  υπάρχουν δύο υποψηφιότητες από ελβετικές σχολές, για το νοσοκομείο υπάρχουν δύο υποψήφια ισραηλινά νοσοκομεία για συνεργασία ενώ για το πανεπιστήμιο ενεργειακών θεμάτων υποψήφια για συνεργασία είναι αμερικανική σχολή.
 
 

Με το που θα πέσουν οι υπογραφές αναμένεται και αύξηση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, μας επισημάνθηκε.   
 
Η κατασκευή του έργου
Ήδη, πολλές εταιρείες από Κύπρο και εξωτερικό έχουν προσεγγίσει την κοινοπραξία και για την κατασκευή του έργου, ωστόσο οι συζητήσεις θα αρχίσουν μετά τις υπογραφές με την κυβέρνηση.
 
 
 
Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του 2021 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία προγραμματίζεται να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και αμέσως μετά να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, που θα ολοκληρωθεί πλήρως σε 12 χρόνια, αφού θα προηγηθούν συνολικά τέσσερεις φάσεις.    
 
 

Δειτε Επισης

Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Στην τελική ευθεία για το Πάρκο Χρωμάτων στην Πάφο (pics)