Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μαρίνα Λάρνακας: Παρασκευή πέφτουν οι υπογραφές στο Προεδρικό

Στις 4 Δεκεμβρίου 2020, την προσεχή Παρασκευή, στο Προεδρικό Μέγαρο πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας  Kition Ocean Holdings της οποίας τα βασικά μέλη προέρχονται από το Ισραήλ και έχει αναλάβει την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ανάπτυξη €1 δισ. που θα συμπεριλαμβάνει τη μαρίνα, το εμπορικό λιμάνι, οικιστική, τουριστική και εμπορική ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη.

Σημειώνεται ότι η Κοινοπραξία αποτελείται από τους Ομίλους The Prosperity Group και REM International, ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται στα €1,2 δισ. Εκτιμάται από τους επενδυτές ότι η επένδυση θα αποδώσει έσοδα €19,6 δισ., θα δημιουργήσει περίπου τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ 600 περίπου εκατομμύρια ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τις υποδομές. 

Μετά τις υπογραφές, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετάβασης του καθεστώτος διαχείρισης του λιμανιού από την Αρχή Λιμένων Κύπρου στην κοινοπραξία Kition Ocean Holding Ltd. Οι διαδικασίες αυτές θα διαρκέσουν μέχρι και ένα χρόνο και περιλαμβάνουν την προσαρμογή των υφιστάμενων χρηστών στα νέα δεδομένα, κάτι που αποτελεί καυτό ζήτημα.
Με την πάροδο των 12 μηνών μεταβατικής περιόδου θα είναι εφικτή η έναρξη εργασιών που εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως η εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών από την κοινοπραξία. Η υπογραφή των συμβολαίων για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας φέρνει εις πέρας μια διαδικασία που διήρκεσε 15 ολόκληρα χρόνια αφού ξεκίνησε το 2005! Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν δημόσια τον περασμένο Φεβρουάριο, το έργο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις.
 
 
Η πρώτη φάση έχει ορίζοντα πέντε χρόνων και προβλέπει όλη την απαιτούμενη υποδομή, συμπεριλαμβανομένου νέου δρόμου που θα συνδέσει τη λεωφόρο Αθηνών στις Φοινικούδες με τη λεωφόρο Αμμοχώστου, δηλαδή την πρώτη φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας.
 
Προβλέπονται επίσης επέκταση της μαρίνας, ώστε να φτάσει η χωρητικότητα στα 650 σκάφη μήκους μέχρι 150 μέτρων και όλη η υποδομή για την επέκταση του λιμανιού, συμπεριλαμβανομένης νέας αίθουσας επιβατών εμβαδού 500 τ.μ. Επίσης στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται το Yaght Club, ένας χώρος 5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με τα γραφεία της μαρίνας, εστιατόρια, χώρο εκδηλώσεων, σχολές ιστιοπλοΐας, σχολές καταδύσεων και καταστήματα με είδη σκαφών αναψυχής.
 
 
Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν οι χερσαίες τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις στο χώρο της μαρίνας καθώς και μια παραδοσιακή αγορά τοπικών προϊόντων. Επίσης θα κατασκευαστούν εκπαιδευτικοί χώροι εμβαδού 10 χιλιάδων τ.μ. που περιλαμβάνουν πανεπιστημιακά αμφιθέατρα διαλέξεων και έρευνας, ιατρική σχολή και ιατρικό κέντρο, ξενοδοχείο, τουριστικό κολέγιο και πανεπιστήμιο περιβάλλοντος και ενέργειας. Στο χώρο του λιμανιού θα επεκταθούν οι αποθηκευτικοί χώροι και θα δημιουργηθεί χώρος επιδιόρθωσης σκαφών αναψυχής. Στην τρίτη φάση θα κατασκευαστούν 45 επαύλεις πολυτελείας σε καινούργιο κυματοθραύστη με ιδιωτικούς χώρους ελλιμενισμού σκαφών, καθώς και οικιστικός φάρος με διαμερίσματα με θέα 360 μοιρών.
 
Στο βόρειο μέρος της μαρίνας θα κατασκευαστεί οικιστικό συγκρότημα και ξενοδοχείο κλάσης business πέντε αστέρων, εμπορικό κέντρο και δύο επιπρόσθετα οικιστικά συγκροτήματα εξυπηρετούμενα από το ξενοδοχείο. Θα πρόκειται, σύμφωνα με τους επενδυτές, για το πρώτο ιδιωτικό νησί στην Κύπρο.
 
Η τέταρτη φάση αφορά στο δυτικό μέρος του έργου που περιλαμβάνει κτίρια γραφείων, χώρους στάθμευσης και διαμερίσματα μικρού μεγέθους για φοιτητές.
 

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης