Αντώνης Λοΐζου: Γιατί να επενδύσει κάποιος στην αγορά ακινήτων για ενοικίαση

Προτιμητέα επένδυση ιδιαίτερα για Κύπριους αποδεικνύεται η αγορά ενοικίασης, προσφέροντας αποδόσεις έως 5,7%, τόνισε ο Διευθυντής της Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες ΕΠΕ, Αντώνης Λοΐζου, σημειώνοντας ότι επενδύσεις γίνονται και εκτός Κύπρου, σε χώρες όπως Ελλάδα (κυρίως Αθήνα) και Βρετανία (κυρίως Λονδίνο). 
 
Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην αγορά ενοικίασης ακινήτων είναι οι πανεπιστημιουπόλεις και η προσέλκυση φοιτητών, ανέφερε μιλώντας στο 14ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης.

Οι λόγοι επένδυσης 
Αναλύοντας τους παράγοντες για τους οποίους πολλοί προτιμούν αυτού του είδους την επένδυση ο κ. Λοΐζου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο αρνητικό επιτόκιο στους τόκους κατάθεσης, την σχεδόν αβέβαιη επικερδότητα των τραπεζών, την αναμενόμενη αύξηση στις τιμές ορισμένων ειδών ακινήτων, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί «απτή» επένδυση σε αντίθεση με την επένδυση σε μετοχές. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, η διαχείριση της επένδυσης γίνεται από τον ίδιο τον επενδυτή και όχι για παράδειγμα από επενδυτικά ταμεία, ενώ προκύπτει μικρό ρίσκο στην απόδοση των καταθέσεων (μέχρι €100.000). 

Παράλληλα, τα ακίνητα αποτελούν μακροχρόνια επένδυση για σκοπούς προίκας, στέγασης παιδιών, αλλά και σε περίπτωση υποθήκευσης για εξασφάλιση χρημάτων. 
 
Σημειώνεται ακόμα ότι οι επενδύσεις στις λεγόμενες ασφαλείς διεθνείς εταιρείες, όπως αερογραμμές και βιομηχανίες, φαίνεται να φθίνουν. 

Οι αποδόσεις και τα «κρυφά» έξοδα
Όσον αφορά τις αποδόσεις που προσφέρει αναλυτικά κάθε κατηγορία ακινήτων, ο Αντώνης Λοΐζου επεσήμανε ότι οι αποδόσεις των κατοικιών υπολογίζονται στο 2,6%, των διαμερισμάτων στο 5%, των καταστημάτων και των γραφείων στο 5,7% και των αποθηκών στο 5,3%.

Διευκρίνισε, όμως, ότι σχετικά με τον υπολογισμό της απόδοσης ακινήτων, οι Κύπριοι δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως τα έξοδα διαχείρισης, τους δημοτικούς και κτηματικούς φόρους, τις κενές περιόδους ενοικίασης, αλλά και τα έξοδα συντήρησης.
 
Τι πρέπει να έχει ο υποψήφιος ενοικιαστής 
Όσον αφορά το επιθυμητό προφίλ ενός ενοικιαστή, ανέφερε ότι είναι σημαντική η δυνατότητα του ενοικιαστή να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, ενώ στόχος είναι η μακροχρόνια παραμονή του, καθώς σε κάθε αλλαγή ενοικιαστή υπάρχουν περισσότερα έξοδα, όπως επιπρόσθετη προμήθεια κτηματομεσίτη, επιδιορθώσεις/μπογιατίσματα, τυχόν άλλες απαιτήσεις του νέου ενοικιαστή. 
 
Ταυτόχρονα ο κ. Λοΐζου εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να αυξηθεί η τιμή του ενοικίου από το να βασιστεί κανείς στην πληρωμή των κοινοχρήστων από τον ενοικιαστή, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η ευθύνη βαραίνει τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση μη πληρωμής των κοινοχρήστων από τον ενοικιαστή. 

Τι ζητά ο ενοικιαστής 
Σχετικά με τις απαιτήσεις ή ανάγκες ενός ενοικιαστή, σημειώνεται ότι ο ενοικιαστής αποζητά τουλάχιστον έναν χώρο στάθμευσης σε διαμερίσματα, ενώ βάσει νόμου πρέπει να υπάρχουν ένα-δύο χώροι στάθμευσης σε μεγαλύτερες μονάδες εμπορικής χρήσεις, όπως σε καταστήματα. 

Ανάλογα με το μέγεθος των καταστημάτων καλό είναι να υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, ανάλογο πλατύ ιδιωτικό πεζοδρόμιο, στο οποίο ίσως να υπάρχει δυνατότητα χρήσης όπως café/bar κλπ.

Προκύπτουν, ωστόσο, μελλοντικά έξοδα, όπως συντήρηση ή αντικατάσταση του ανελκυστήρα, βαφή ή συντήρηση οικοδομής τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά των κοινόχρηστων χώρων

Αυτά τα έξοδα θα πρέπει να υπολογιστούν ως μέρος της αρχικής επένδυσης.

Οφέλη και «παγίδες» του Airbnb 
Πολύ ελκυστικές αποδόσεις κοντά στο 10% προσφέρουν οι επενδύσεις σε νέους τύπους ενοικιάσεως τύπου Airbnb.

Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ληφθεί από πλευράς ιδιοκτήτη, η έντονη παρουσία του οποίου με τα ανάλογα έξοδα είναι απαιτούμενη, όπως επίσης η καλή συμπεριφορά και διαχείρισή του.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει κάποιος επενδυτής να λάβει υπόψη την προμηθεία ±20% που συνήθως παρέχεται σε εξειδικευμένους κτηματομεσίτες, καθώς και η ενδεχόμενη οχληρία από τους περιστασιακούς ενοικιαστές. 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας