Η γνώμη του «παζαρκώτη» Πέτρου Λαζάρου για τα ακίνητα

Ο Πέτρος Λαζάρου είναι ιδιοκτήτης της κτηματομεσιτικής εταιρίας G&P LAZAROU ESTATE AGENTS. Είναι εδώ και 27 χρόνια μάχιμος κτηματομεσίτης και πολλοί όπως ο ίδιος μας ανέφερε τον αποκαλούν και «παζαρκώτη».
 
Το InBusinessNews ρώτησε τον κ. Λαζάρου για το μέλλον της κτηματαγοράς μετά την πανδημία του κορωνοϊού και οι απαντήσεις του προκαλούν ενδιαφέρον.

Αναλυτικά:
Ως ειδικός στο παζάρι της κτηματαγοράς πως βλέπετε την κατάσταση στην αγορά των ακινήτων σήμερα;
Πιστεύω ότι για να γίνονται πράξεις πρέπει να υπάρχουν τέσσερα βασικά πράγματα. Το χρήμα, η ανάγκη, το συμφέρον και η ασφάλεια. Άρα για να μην σταματήσει το παζάρι πρέπει να δοθούν κίνητρα και όχι τιμωρίες.

Τι ακριβώς προτείνετε;
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, των τραπεζοϋπαλλήλων και άλλων μισθωτών που κινούν την οικονομία. Έχοντας ως παράδειγμα την κρίση του 2013 οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν και κατ΄ επέκταση το ενδιαφέρον και η ανασφάλεια της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας  που ήταν η μεγάλη μερίδα των Κυπρίων αγοραστών μας έβαλε σε ένα φαύλο κύκλο που  μόλις τώρα αρχίσαμε να ξεπερνούμε

Η κυβέρνηση όμως προβλέψει αύξηση της ανεργίας κ. Λαζάρου.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί η ανεργία. Η κυβέρνηση αντί να δώσει ανεργιακό επίδομα στους συμπολίτες μας που θα χάσουν τη δουλειά τους είναι καλύτερα να δώσει την ευκαιρία σε όσες επιχειρήσεις προσλάβουν προσωπικό από την λήξη της πανδημίας και μετά να μη πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις για τις νέες τους προσλήψεις. Παράλληλα η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού πρέπει να εξαγγείλει αμέσως σχέδια και χορηγίες για όλες τις ηλικίες και για όλα τα επαγγέλματα ανεξαιρέτως.

Τι κίνητρα προτείνετε πως πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για στήριξη της αγοράς ακινήτων.
Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και να απλοποιηθούν οι πολεοδομικές  διαδικασίες για αναχαίτιση μιας πιθανής κρίσης  και εξηγώ :

-Όσοι αιτηθούν οποιαδήποτε πολεοδομική άδεια η πολεοδομία να είναι υπόχρεα να την εξέταση και να την έκδοση το αργότερο σε ένα μήνα από την ημερομηνία υποβολής της. Ο ιδιώτης αρχιτέκτονας ή τοπογράφος θα πρέπει να δεσμεύετε ποινικά  για την ορθή τήρηση των κανονισμών.  Τον ίδιο χρόνο και με την ίδια διαδικασία θα πρέπει να λειτουργήσουν και οι δημοτικές αρχές. 

-Οσοι αναπτύξουν  από τις άδειες που αιτήθηκαν μετά την πανδημία του Κορωναιού  στην αποπεράτωση των οικοδομών να δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για επιστροφή του 50% του ΦΠΑ που εξόδεψαν, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα ξοδευτούν στην πραγματική οικονομία.

-Όσοι αναπτύξουν καινούργιες άδειες μετά την πανδημία του κορονωϊού να δικαιούνται να έχουν αύξηση συντελεστή 10% επί του δομήσιμου εμβαδού. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις οικοδομές ανεξαρτήτως και όχι μονό τα κέντρα των πόλεων για να έχουμε οριζόντια αύξηση.

-Επειδή ο τουρισμός θα μειωθεί καθώς και η προσέλευση ξένων επενδυτών για όσους κύπριους αγοράσουν οικία για εξοχικό να πληρώσουν μόνο 5% ΦΠΑ αντί για 19% για να βοηθήσουμε τις εταιρίες ανάπτυξης γης που δραστηριοποιούνται στα παράλια, για να κρατηθούν στη ζωή.

-Φορολογική αμνηστία όπως έγινε επί κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου

-Όσοι αγοράσουν ακίνητα μετά την πανδημία και για διάστημα 9 μηνών σε περίπτωση που τα πωλήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα να μην έχουν φορολογικό κόστος

-Όσοι έχουν κτήματα και τα αναπτύξουν  σε διαχωρισμό οικοπέδων  να επιβάλλουν στους προτιθέμενους αγοραστές  μόνο 5%ΦΠΑ αντί του 19% για το διάστημα των επόμενων 9 μηνών.

-Όσοι θέλουν να αγοράσουν  δεύτερο σπίτι ή διαμέρισμα για σκοπούς επένδυσης να έχουν την ευκαιρία για τους επόμενους 9 μήνες να πληρώσουν μόνο 5% αντί 19%.

-Το Yπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας να επιχορηγήσει τις εταιρίες ανάπτυξης γης το ποσό του ενοικίου του περιπτέρου στις διεθνής εκθέσεις ακινήτων.

Το στοίχημα για μένα είναι να μην έχουμε ανεργία, μείωση εισοδημάτων και ανωμαλία στην ανάπτυξη. Αυτό το πετυχαίνουμε όχι με περικοπές αλλά με κίνητρα, δύναμη, θέληση και εργατικότητα

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας