«Κόκκινο» εικοσαετίας χτύπησε το κατασκευαστικό κόστος το 2019  

«Κόκκινο» εικοσαετίας χτύπησε το κατασκευαστικό κόστος το 2019  

«Κόκκινο» εικοσαετίας χτύπησε το κατασκευαστικό κόστος το 2019  

Κόκκινο χτύπησε το κατασκευαστικό κόστος μέσα στο 2019, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από το 2001. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις Κατασκευές κατέγραψε άνοδο 11,1% στη διάρκεια του ενιαμήνου του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε ισάριθμη αύξηση του ολικού κόστους ενός έργου από τη μεριά του πελάτη, συγκριτικά με το 2015, το οποίο είναι και το έτος βάσης, στην έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας.

RELATED ARTICLES

 
 
Η άνοδος του Δείκτη Τιμών Παραγωγού είναι έντονη κατά την τελευταία διετία (2018: +5.1, ενιάμηνο 2019: +11.1), με την αύξηση του κόστους ενός έργου να ξεπερνά τον διπλασιασμό μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα μέσο όρο ο οποίος ξεπερνά ακόμα και εκείνον του 2008, έτος που κρατούσε τα πρωτεία την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο στο πρώτο μισό της δεκαετίας. 
 
1
 

H άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού είναι μεγαλύτερη αν αφαιρέσουμε από την εξίσωση τα έργα πολιτικού μηχανικού, καθώς το κατασκευαστικό κόστος για οικίες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια (2016-2019) αυξάνεται κατά 1,2%, 5,8%, 8,6% και 12,4% αντίστοιχα (έναντι 0,2%, 0,9%, 5,1% και 11,1% στο σύνολο των κατασκευών).
 
2
 
 
Να σημειωθεί ότι, ο τριμηνιαίος Δείκτης Τιμών Παραγωγού μετρά τις μεταβολές στις τιμές μονάδας που χρεώνονται σε πελάτες κατασκευαστικών έργων και περιλαμβάνει κόστος όπως αυτό των υλικών, των εργατικών, των καυσίμων, των μεταφορικών και άλλων, καθώς και το κέρδος των εργολάβων. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη του ύψους του πληθωρισμού στον τομέα, σε σχέση με μία συγκεκριμένη χρονιά αναφοράς, το έτος βάσης.

Για τον υπολογισμό του δείκτη συλλέγονται τιμές μονάδας για έναν ευρύ κατάλογο με βασικές κατασκευαστικές εργασίες έργων, όπως μονοκατοικίες, οικιστικές πολυκατοικίες, μη οικιστικά κτήρια και έργα πολιτικού μηχανικού (δηλαδή έργα που αφορούν ανοικτούς χώρους και γενικά οτιδήποτε δε θεωρείται κτήριο).
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας