«Κόκκινο» εικοσαετίας χτύπησε το κατασκευαστικό κόστος το 2019

Κόκκινο χτύπησε το κατασκευαστικό κόστος μέσα στο 2019, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από το 2001. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις Κατασκευές κατέγραψε άνοδο 11,1% στη διάρκεια του ενιαμήνου του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε ισάριθμη αύξηση του ολικού κόστους ενός έργου από τη μεριά του πελάτη, συγκριτικά με το 2015, το οποίο είναι και το έτος βάσης, στην έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας.  
 
Η άνοδος του Δείκτη Τιμών Παραγωγού είναι έντονη κατά την τελευταία διετία (2018: +5.1, ενιάμηνο 2019: +11.1), με την αύξηση του κόστους ενός έργου να ξεπερνά τον διπλασιασμό μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα μέσο όρο ο οποίος ξεπερνά ακόμα και εκείνον του 2008, έτος που κρατούσε τα πρωτεία την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο στο πρώτο μισό της δεκαετίας. 
 
 

H άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού είναι μεγαλύτερη αν αφαιρέσουμε από την εξίσωση τα έργα πολιτικού μηχανικού, καθώς το κατασκευαστικό κόστος για οικίες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια (2016-2019) αυξάνεται κατά 1,2%, 5,8%, 8,6% και 12,4% αντίστοιχα (έναντι 0,2%, 0,9%, 5,1% και 11,1% στο σύνολο των κατασκευών).
 
 
 
Να σημειωθεί ότι, ο τριμηνιαίος Δείκτης Τιμών Παραγωγού μετρά τις μεταβολές στις τιμές μονάδας που χρεώνονται σε πελάτες κατασκευαστικών έργων και περιλαμβάνει κόστος όπως αυτό των υλικών, των εργατικών, των καυσίμων, των μεταφορικών και άλλων, καθώς και το κέρδος των εργολάβων. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη του ύψους του πληθωρισμού στον τομέα, σε σχέση με μία συγκεκριμένη χρονιά αναφοράς, το έτος βάσης.

Για τον υπολογισμό του δείκτη συλλέγονται τιμές μονάδας για έναν ευρύ κατάλογο με βασικές κατασκευαστικές εργασίες έργων, όπως μονοκατοικίες, οικιστικές πολυκατοικίες, μη οικιστικά κτήρια και έργα πολιτικού μηχανικού (δηλαδή έργα που αφορούν ανοικτούς χώρους και γενικά οτιδήποτε δε θεωρείται κτήριο).

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας