Προβληματισμός ΕΤΕΚ για ακυρώσεις των Τοπικών Σχεδίων

InBusinessNews  08/07/2019 11:10
Προβληματισμός ΕΤΕΚ για ακυρώσεις των Τοπικών Σχεδίων

Προβληματισμός ΕΤΕΚ για ακυρώσεις των Τοπικών Σχεδίων

InBusinessNews  08/07/2019 11:10

Το ΕΤΕΚ εκφράζει τον προβληματισμό του για τις συνεχείς ακυρώσεις Σχεδίων Ανάπτυξης ως συνέπεια αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου μετά από προσφυγές επηρεαζόμενων, εξηγώντας ότι η ακύρωση των Τοπικών Σχεδίων προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση αναπτύξεων με σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου. 

RELATED ARTICLES


«Το ανησυχητικό είναι ότι η ακύρωση των Σχεδίων δεν έγινε για ουσιαστικούς λόγους που αφορούν την πολεοδομία, την ανάπτυξη ή την περιβαλλοντική προστασία, αλλά για τυπικούς και μόνο λόγους που αφορούν την ορθή τήρηση των διαδικασιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο.

Το ΕΤΕΚ εκφράζει την προσήλωσή του στη νομοθεσία και τη χρηστή διοίκηση, αλλά σημειώνει πως θα πρέπει επιτέλους να προβληματίσει ευρύτερα την Πολιτεία η ευκολία και η συχνότητα ακύρωσης διοικητικών πράξεων κορυφαίας σημασίας για τον τόπο για επουσιώδεις διαδικαστικούς λόγους, οι οποίες λήφθηκαν μετά από εκτενείς μελέτες και εκατοντάδες ανθρωποώρες επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΤΕΚ απαιτεί πλέον να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση και πιο αποτελεσματική νομική θωράκιση των διαδικασιών που αφορούν τη δημοσίευση των Τοπικών Σχεδίων. «Ταυτόχρονα, όμως, είναι κρίσιμο να επιτευχθεί η ριζική αναθεώρηση του Νόμου περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας, με βάση την εμπειρία δεκαετιών εφαρμογής του, προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικού, συμμετοχικού και διαφανούς πολεοδομικού σχεδιασμού με απλές, ευέλικτες και αδιάβλητες διαδικασίες εκπόνησης και αναθεώρησης των Σχεδίων Ανάπτυξης», προσθέτει σχετικά.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο θεωρεί επιτακτική την αναδιάρθρωση του Πολεοδομικού Συμβουλίου και τη μετατροπή του σε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό όργανο, με πλήρη τεχνοκρατική, επιστημονική και νομική υποστήριξη. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας