Στην ολομέλεια η δεύτερη πράξη για ΦΠΑ ακινήτων

Σε δύο εβδομάδες οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου που προσπαθεί να ρυθμίσει στρεβλώσεις στην επιβολή ΦΠΑ σε ακίνητα και στη γη που αφορούν περιπτώσεις ενοικιαγοράς, ύστερα από πρόταση νόμου το Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου η Βουλή προσπαθεί να ρυθμίσει κάποιες στρεβλώσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πρόσφατο νόμο για τα ΦΠΑ στα οικόπεδα, αλλά είναι ζητήματα στα οποία υπήρχαν από πριν στρεβλώσεις.

Όπως ανέφερε, με νόμο που ψηφίστηκε για την αγορά ακινήτων δεν καταβάλλονται ταυτόχρονα ΦΠΑ και τέλη μεταβίβασης, ενώ σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ενοικιαγοράς γης,  καταβάλλονται ταυτόχρονα και ΦΠΑ και τέλη μεταβίβασης. Η πρόταση νόμου, ανέφερε προνοεί και στην περίπτωση ενοικιαγοράς να μην πληρώνονται ταυτόχρονα ΦΠΑ και τέλη μεταβίβασης, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί στρέβλωση.

Κατά την πορεία της συζήτησης, είπε, διαφάνηκε επίσης μια άλλη στρέβλωση υπέρ της ενοικιαγοράς, αφού αν αποκτηθεί ένα ακίνητο με συμβόλαιο ενοικιαγοράς δεν έχει κάποιος υποχρέωση να πληρώσει ΦΠΑ κάτι που επίσης πρέπει να αλλάξει, να μπει ΦΠΑ και στην μακροχρόνια μίσθωση ώστε να υπάρχει ισοτιμία και ισονομία.

Είπε επίσης ότι η προσπάθεια είναι να διορθωθούν διαχρονικές στρεβλώσεις, ενώ πολλές φορές μέσα από δημοσιεύματα τους καταλογίζονται συμφέροντα.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να εξετάζονται όλα μαζί ώστε να μην δίνονται αποσπασματικές λύσεις ή διευθετήσεις με αποτέλεσμα να συντηρούνται προβλήματα ή να προκαλούνται καινούρια.

Το ΑΚΕΛ είπε, θα μελετήσει το θέμα όπως διαμορφώνεται και θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου επιδιώκεται να επιλυθεί το πρόβλημα των περιπτώσεων ενοικιαγοράς που πληρώνουν και ΦΠΑ και μεταβιβαστικά και η τοποθέτηση θα γίνει στην επόμενη Ολομέλεια.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται ακόμα  από τον Πρόεδρό της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου να ασκήσει πίεση προς την Κυβέρνηση ώστε να θέσει ενώπιον της Επιτροπής νομοθεσία που να επιστρέφεται το 14% του ΦΠΑ που πληρώνει κάποιος για αγορά οικοπέδου για να κτίσει μέσα την κατοικία του. Όπως είπε, έγινε ένα άτυπο νομοσχέδιο και εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί σύντομα ενώπιόν τους.

ΠΗΓΗ: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας