Έργα που έγιναν, υλοποιούνται ή περιμένουν

Στα €38,47 εκατ. ανέρχεται το κόστος των έργων που προωθήθηκαν από το 2015 και ολοκληρώθηκαν, με φορέα υλοποίησης το Τμήμα Δημοσίων Έργων, εκ των οποίων τα €25,07 εκατ. δεν αφορούν εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται έργα €235,8 εκατ., ενώ €32,4 εκατ. αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 Διαβάστε ακόμα: Έργα €56 εκατ. στο …περίμενε

Σύμφωνα με τον κατάλογο έργων που διαβίβασε ο υπουργός Μεταφορών στη Βουλή, το κόστος των έργων που συμπεριλήφθηκαν στις κυβερνητικές εξαγγελίες ανέρχεται στα €13,4 εκατ. 

Στα έργα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ασφαλτικές επαλείψεις του κύριου οδικού δικτύου στην επαρχία Λευκωσίας αξίας €3,5 εκατ., περιοδική συντήρηση αυτοκινητοδρόμων και δρόμων εντός δημοτικών ορίων και Επαρχίας Λεμεσού συνολικού κόστους €2,6 εκατ. και βελτίωση του κύριου δρόμου εντός του χωριού Αναρίτας με δρόμο πρόσβασης προς το νέο KEN Πάφου ύψους €1,8 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 + 1 μεγάλοι δημόσιοι διαγωνισμοί

Παράλληλα, στο €1,6 εκατ. ανήλθε το κόστος για ανέγερση της πτέρυγας 3 στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ €0,9 εκατ. κόστισε η κατασκευή οχετών σε τμήμα του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού παρά το γεφύρι Αλυκού.

Στο €0,6 εκατ. εκτιμάται το κόστος τόσο του δικτύου ποδηλατοδρόμων (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας-Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο-Μετόχι Κύκκου) όσο και της διαμόρφωσης/ανακαίνισης της Πτέρυγας 10Α στις Κεντρικές Φυλακές.

Όσον αφορά τα ολοκληρωμένα έργα που δεν συμπεριλήφθηκαν στις εξαγγελίες του Προέδρου, €12,5 εκατ. δαπανήθηκαν για τη βελτίωση της λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων, €2,5 εκατ. για την περιοδική συντήρηση δρόμων της Επαρχίας Λάρνακας και €1,4 εκατ. για την περιοδική συντήρηση δρόμων και αυτοκινητοδρόμων της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Διαβάστε ακόμα: Ασανσέρ η αξία του Συνεργατισμού

Εξάλλου, €0,5 εκατ. ήταν το κόστος για κάθε ένα από τα έργα που σχετίζονται με τη μεταστέγαση του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο κτήριο Διοίκησης της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, τη μετατροπή της Στέγης Νέα Ελεούσα σε Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρίες, τις μετατροπές στο Συνεδριακό Κέντρο και Φιλοξένια για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και την περιοδική συντήρηση δρόμων που επηρεάστηκαν από ΣΑΠΑ στην περιοχή Πάφου-Χλώρακα. 

Το συνολικό κόστος των έργων που προκηρύχθηκαν το 2015 και έπειτα και βρίσκονται σε εξέλιξη φτάνει τα €235,8 εκατ. εκ των οποίων €50 εκατ. για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας, ο οποίος προκηρύχθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, υποβλήθηκαν προσφορές στις 20 Ιανουαρίου 2017 και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, χωρίς να έχουν καθοριστεί χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα ο κάθετος δρόμος και ο παράλληλος δρόμος προς το Λιμάνι Λεμεσού ύψους €17,4 εκατ., ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου 2019. 

Το κόστος για τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς και μέρος των λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου στην Αγλαντζιά ανέρχεται στα €15,8 εκατ., με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018.

Περίπου €10,3 εκατ. αναμένεται να κοστίσει η ανακαίνιση/αναστήλωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2019.

Το συνολικό κόστος των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά το 2015 ανέρχεται στα €52 εκατ., εκ των οποίων €24 εκατ. για επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2018 και €11,5 εκατ. για τον κάθετο δρόμο προς Λιμάνι Λεμεσού και τον κόμβο αυτοκινητοδρόμου, αλλά και προσβάσεις. Για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2018, συμπληρώθηκαν ήδη τα τμήματα από τον κόμβο στον δρόμο Λεμεσού-Πάφου μέχρι τη νέα είσοδο του λιμανιού συνολικής δαπάνης €62 εκατ.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα συν ένα μεγάλα έργα μέχρι το τέλος του 2017

Την ίδια ώρα, η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Αρχιγραμματείας, η επέκταση του κτηρίου της Βουλής, η αναβάθμιση συστημάτων ελέγχου φωτοελεγχομένων κόμβων και διαβάσεων πεζών/ποδηλάτων στη Λευκωσία, καθώς και η διεύρυνση της Λεωφόρου Μακαρίου στον Ύψωνα είναι μόνο μερικά από τα έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το συνολικό κόστος των εν λόγω έργων ανέρχεται στα €32,4 εκατ., εκ των οποίων τα έργα €19,8 εκατ. δεν περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας