Logicom: Κέρδος και αύξηση κύκλου εργασιών το πρώτο εξάμηνο

Κέρδος ύψους €17.370.498, σε σύγκριση με €12.500.468 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Logicom.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών είναι σημαντικά αυξημένος και η κερδοφορία του Συγκροτήματος από τις συνήθεις δραστηριότητες (μη συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων κέρδους από συνδεδεμένη εταιρεία και κοινοπραξίες) παρουσίασε σημαντική αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το κόστος δανεισμού παρουσιάζεται αυξημένο, ως αποτέλεσμα της σημαντικής και συνεχιζόμενης αύξησης των τραπεζικών επιτοκίων, αλλά και της περαιτέρω χρήσης των τραπεζικών διευκολύνσεων, για χρηματοδότηση του αυξημένου κύκλου εργασιών.

Παρά τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυτή έχει περιοριστεί λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, των αυξανόμενων πληθωριστικών τάσεων, της σημαντικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και των εναπομείναντων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού

(COVID-19), με τις επακόλουθες επιπτώσεις που έχουν στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την εν εξελίξει, από τον περασμένο Φεβρουάριο, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς επίσης, και την παρατηρούμενη αστάθεια σε περιοχές δραστηριότητας του Συγκροτήματος.

Τα αποτελέσματα, πάντως, βρίσκονται στα πλαίσια των εκτιμήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά:

O Κύκλος Εργασιών του τομέα Διανομής παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξης του 26,5%, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στις αγορές του Αραβικού Κόλπου και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και της πραγματοποίησης πωλήσεων στην αγορά του Μαρόκου, σε σχέση με το Α' εξάμηνο του 2021.

Ο Κύκλος Εργασιών του τομέα Παροχής Λύσεων Λογισμικού και Ολοκληρωμένων Λύσεων Πληροφορικής παρουσίασε μείωση της τάξης του 7,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση έργων στην κυπριακή αγορά.

Το ποσοστό του Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους παρουσίασε οριακή μείωση και βρίσκεται στο 7,6% σε σχέση με 7,8% την αντίστοιχη περσινή περίοδο (2022: Μεικτό κέρδος: €42.930.661 σε Πωλήσεις: €564.883.876, 2021: Μεικτό κέρδος: €35.359.939 σε Πωλήσεις: €455.367.265), κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων του τομέα Διανομής κατά το Α' εξάμηνο του 2022, όπου το μεικτό περιθώριο κέρδους είναι χαμηλότερο.

Τα Άλλα Εισοδήματα αφορούν κυρίως συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους.

Οι Αναμενόμενες Πιστωτικές Ζημιές για το Συγκρότημα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το Α' εξάμηνο του 2021 και ανήλθαν σε €130.110 από €85.050 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι Αναμενόμενες Πιστωτικές Ζημιές αναγνωρίστηκαν στα αποτελέσματα με βάση τις πρόνοιες του ΔΠΧΑ 9.

Tα Έξοδα Διοίκησης αυξήθηκαν κατά €3.997.143 και σε ποσοστό 18,9% σε σχέση με το Α' εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των εξόδων προσωπικού και υποδομών, ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού επέκτασης του Συγκροτήματος σε νέες αγορές και της διεύρυνσης της γκάμας των διαθέσιμων προϊόντων.

Τα Έξοδα διοίκησης περιλαμβάνουν ποσό ύψους €91.892 από δαπάνες σε μέτρα πρόληψης και υγιεινής που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία του Κορωνοϊού (COVID-19) (Α' εξάμηνο 2021: €136.177). Στην έννοια ‘Έξοδα Διοίκησης’ περιλαμβάνονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του Συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων Διοίκησης, Διανομής και Λειτουργίας.

Το Κέρδος από Λειτουργικές Δραστηριότητες αυξήθηκε σημαντικά κατά 24,0%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, και ανέρχεται σε €17.736.265 έναντι €14.306.194 το Α' εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης του Κύκλου Εργασιών, παρά την οριακή μείωση του ποσοστού Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους και την αύξηση των Εξόδων Διοίκησης. Στην έννοια ‘Λειτουργικές Δραστηριότητες’ περιλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες του Συγκροτήματος.

Το κόστος των τραπεζικών διευκολύνσεων, συμπεριλαμβανομένων των Τόκων Εισπρακτέων και Πληρωτέων και των συναφών Τραπεζικών Εξόδων, που χρησιμοποιήθηκαν για τις εργασίες του Συγκροτήματος αυξήθηκε σε €3.061.156 σε σύγκριση με €2.191.385 κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και σε ποσοστό αύξησης 39,7%, λόγω της αυξημένης χρήσης των τραπεζικών διευκολύνσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του αυξημένου κύκλου εργασιών, καθώς και λόγω της σημαντικής αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σε Δολάρια Αμερικής, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δειτε Επισης

Π. Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας