East to Med data Corridor: Το μεγαλεπήβολο έργο με άρωμα Κύπρου

Σε τροχιά που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της υλοποίησής του εισήλθε με την χθεσινή μονογραφή των βασικών όρων της Συμφωνίας (Heads of Terms) που θα το διέπουν, ένα ιστορικό έργο για την παγκόσμια οικονομία με πρωταγωνίστριες χώρες την Ελλάδα και την Σαουδική Αραβία.

Πρόκειται για το «East to Med data Corridor», ένα φιλόδοξο έργο (EMC), που θα ενώνει ψηφιακά την Ελλάδα και την Μέση Ανατολή. Το έργο έχει έντονο κυπριακό άρωμα, καθότι του ηγείται από ελληνικής πλευράς η εταιρεία TTSA, που έχει ως θυγατρική στην Κύπρο την TTSA Cyprus Limited. Εκτελεστικός διευθυντής της TTSA είναι ο Αλέξανδρος Σίνκα. 

Διαβάστε εδώ: Ποια είναι η TTSA που ηγείται του «East to Med data Corridor»

Επίσης, και εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων, μέτοχος του έργου-όπως και η ΔΕΗ-, είναι η CyTA. 

Διαβάστε ακόμη: 

Το όραμα του νέου CEO της Cyprus Airways για την εταιρεία

Υπεραγορές: Επάρκεια προϊόντων, σταθεροποιούνται οι τιμές

Το «East to Med data Corridor» αφορά ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, και το οποίο θα καταστήσει αφενός την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων και αφετέρου τη Σαουδική Αραβία περιφερειακό ψηφιακό κόμβο.

 

Πρόκειται, όπως έχει προαναφερθεί, για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο της μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία.

Του έργου ηγούνται από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας το MENA HUB, που ανήκει στην stc, και από την ελληνική πλευρά η εταιρεία TTSA. Μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CyTA, εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων.

Η μεγάλη συμφωνία, ύψους περίπου ενός δισ. για την εγκατάσταση καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων από την Σαουδική Αραβία, επικυρώθηκε χθες στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών.

Τους βασικούς όρους της Συμφωνίας (Heads of Terms) όσον αφορά τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς στην υλοποίηση του Έργου EMC, υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του MENA HUB, Fahad Alhajeri, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CyTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα.

Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022 και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου. Η ολοκλήρωση του υπολογίζεται για το 4ο τρίμηνο του 2025. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη του σημαντικού και φιλόδοξου αυτού έργου.

Τα «θεμέλια» για το «East to Med data Corridor» είχαν τεθεί κατά το πρώτο Ελληνοσαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που είχε πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του περασμένου Μαρτίου στο Ριάντ. Ο εκτελεστικός διευθυντής της TTSA Αλέξανδρος Σίνκας έκανε λόγο τότε «για αποφασιστικό βήμα στο πρότζεκτ για την ένωση Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας μέσω του καλωδίου broadband που θα ξεκινάει από τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα, ανοίγοντας νέες ‘’λεωφόρους’’ στη διακίνηση data».

Δειτε Επισης

Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
Η Quadcode ενώνει δυνάμεις με την Capacitor Partners για το μεγαλύτερο Hackathon στην Κύπρο
Η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιεί κανείς τις επιχειρήσεις του
Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου