Το πρώτο Μουσείο της Ιστορίας των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Κύπρο κάνει... restart

Η δικηγορική εταιρεία Νικόλας Κτενάς & Σία ΔΕΠΕ ανακοινώνει την υποστήριξή της στο Κυπριακό Μουσείο Ιστορίας Υπολογιστών, που βρίσκεται στην Κυριάκου Μάτση 60, 1ος Όροφος, 2409, Έγκωμη, Λευκωσία.

Το Μουσείο ανοίγει ξανά στις αρχές Μαίου του 2022 με ειδικές εκδηλώσεις και προκαθορισμένες ξεναγήσεις. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, από τον Σεπτέμβριο του 2022 θα διατίθεται δωρεάν στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους χώρους του Μουσείου εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής, με 3ωρο εργαστήριο και πρακτικές δραστηριότητες.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή του είδους της στην Κύπρο, που περιλαμβάνει περισσότερα από 150 διαφορετικά μοντέλα οικιακών υπολογιστών, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και εκατοντάδες περιφερειακά και αυθεντικούς τίτλους λογισμικού από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές του 2000, τα περισσότερα από τα οποία είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση. Επιπλέον, μέσα από τις ξεναγήσεις του Μουσείου και το ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό Timeline που διακοσμεί τους τοίχους του, οι επισκέπτες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία των υπολογιστών.

Σχολιάζοντας αυτήν την ευκαιρία, ο Νικόλας Κτενάς, Διευθύνων Συνεταίρος της εταιρείας μας και ένας από τους ιδρυτές και διευθυντές της Retro Computing & Gaming, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κυπριακού Μουσείου Ιστορίας Υπολογιστών, εξηγά:

«Ως δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται στο δίκαιο της τεχνολογίας, είμαστε πολύ περήφανοι που αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα να μπορούμε να αφιερώνουμε πόρους σε έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που συμβάλλουν στην εκπαίδευση των παιδιών μας.

Σε προσωπικό επίπεδο, μαζί με τον συνιδρυτή και παιδικό φίλο, Αλέξανδρο Κοφτερό, μοιραζόμαστε ένα πάθος για τους υπολογιστές και την τεχνολογία που μας παρακίνησε από ένα πρώιμο στάδιο της ενήλικης ζωής μας να αρχίσουμε να συλλέγουμε τους παιδικούς μας υπολογιστές. Πριν από μερικά χρόνια, αναλογιζόμενοι την πρόοδο των συλλογών μας, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το κοινό μας χόμπι για καλό σκοπό.

Το όραμά μας έγινε να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου οι μεγάλοι θα μπορούσαν να ξαναζήσουν μερικές ξέγνοιαστες στιγμές από τα παιδικά τους χρόνια και τα παιδιά να βιώσουν τον συναρπαστικό κόσμο των υπολογιστών και των βιντεοπαιχνιδιών όταν οι γονείς τους ήταν στην ηλικία τους. Αλλά το πιο σημαντικό, να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου τόσο οι μεγάλοι όσο και τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν για την ιστορία των υπολογιστών και την αξιοσημείωτη εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας δια μέσου των δεκαετιών». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας της το 2018, περισσότεροι από 4.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Κύπρο παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Retro Computing & Gaming και συμμετείχαν στα εργαστήρια και τις δραστηριότητές της, δωρεάν.

Με την υποστήριξη διακεκριμένων χορηγών και υποστηρικτών, η Retro Computing & Gaming έλαβε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος, όπως το Cyprus Comic Con 2019, το 9ο Συνέδριο & Έκθεση Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας που διοργάνωσε η IMH, και η European Researcher's Night, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας.

Παρουσιάστηκε επίσης σε μια ζωντανή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ τον Ιανουάριο του 2019 και σε διαδικτυακό άρθρο στο InBusinessNews τον Ιούνιο του 2019.

Διαβάστε εδώ: Πρώτο Μουσείο Ιστορίας των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Κύπρο

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο και τις δραστηριότητές του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου και τη σελίδα του στο Facebook.

Πηγή άρθρου: https://www.cylegal.com/nicholas-ktenas-co-llc-supports-the-cyprus-computer-history-museum/

Δειτε Επισης

Δ. Σκουρίδης: Το οικοσύστημα Ε&Κ στην Κύπρο και οι στόχοι της Πολιτείας
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου