Γ. Καμπανέλλας: Στα €1,7 δις η συνεισφορά του τομέα ICT στην κυπριακή οικονομία

Η Κύπρος δεν αποτελεί μόνο τουριστικό προορισμό καθώς έχει αναδειχθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, ενώ τα τελευταία χρόνια προσελκύει το ενδιαφέρον τεχνολογικών εταιρειών προλειαίνοντας το έδαφος για επίτευξη του οράματος η χώρα μας να καταστεί tech hub και να συμπεριλαμβάνεται στους top destinations για την εγκατάσταση τεχνολογικών εταιρειών.

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Γιώργος Καμπανέλλας στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, με επίκεντρο την αγορά των ΗΠΑ και με τίτλο «Cyprus: An Ideal Business Location for ICT Companies», για το οποίο επέδειξαν ενδιαφέρον πέραν των 100 συνέδρων κυρίως από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης, Ιλινόις και Καλιφόρνια.

Ο κ. Καμπανέλλας αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα της EY η οποία κατέδειξε πως η συνεισφορά στην κυπριακή Οικονομία του τομέα ICT ανήλθε στο €1,5 δις τον περασμένο έτος που αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Καμπανέλλας προέβη σε σημαντική συζήτηση με τον Κυριάκο Κυριάκου, Πρόεδρο του Cyprus Tech Association και Γενικού Διευθυντή - Director Government LoB Central East Europe της NCR και με τον Avi Sela, COO της eToro Group Limited μέσω της οποίας και οι δύο ανέδειξαν τα θετικά στοιχεία της Κύπρου που οδήγησαν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται να επιλέξουν την Κύπρο για να δημιουργήσουν περιφερειακά γραφεία.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας την NCR ο κ. Καμπανέλλας σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1955, ως θυγατρική της μητρικής εταιρείας NCR Corporation. Πρόσθεσε πως από το 1985 η NCR διατηρεί την έδρα της περιοχής για τις δραστηριότητές της στη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη Λευκωσία. Από τα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, διαχειρίζονται τα υποκαταστήματα NCR σε διάφορες χώρες, που εκτείνονται από την αφρικανική ήπειρο στην Ανατολική Μεσόγειο, Εγγύς Ανατολή, Μέση Ανατολή μέχρι και το Πακιστάν.

Στο ερώτημα του κ. Καμπανέλλα ως προς τους λόγους που η NCR επέλεξε να εγκατασταθεί στην Κύπρο, ο Κυριάκος Κυριάκου σημείωσε πως αρχικά το 1955 η εταιρεία άνοιξε γραφεία για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς αλλά στη συνέχεια κατέστη το περιφερειακό γραφείο για την Μέση Ανατολή και Αφρική. Πρόσθεσε πως οι λόγοι που ήρθε στην Κύπρο το 1955 η εταιρεία είναι διαφορετικοί σε σχέση με την απόφαση για δημιουργία βάσης. Επικεντρώθηκε σε τρείς λόγους για τους επένδυσε η NCR στην Κύπρο. Πρώτον για την πολιτική ουδετερότητα της Κύπρου δίδοντας την ευχέρεια στα στελέχη της εταιρείας να επισκέπτονται χωρίς προβλήματα τόσο τις χώρες της Μέσης Ανατολής όσο και τις χώρες της Αφρικής. Δεύτερον, η Κύπρος βρίσκεται σε γεωστρατηγική θέση με εγγύτητα στις αγορές που στοχεύει η εταιρεία. Τρίτον η Κύπρος διαθέτει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Παράλληλα, ο κ. Κυριάκου αναφέρθηκε στις καλές υποδομές που διαθέτει η Κύπρος, το ταλέντο, την ποιότητα ζωής καθώς και στο αίσθημα ασφάλειας που παρέχει σε όσους διαβιούν στην χώρα μας.

Η eToro Group Limited, ανέφερε ο κ. Καμπανέλλας, είναι μια ισραηλινή επιχείρηση fintech και σήμερα είναι το κορυφαίο δίκτυο κοινωνικών συναλλαγών στον κόσμο και μεσιτική εταιρεία πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων με εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, η οποία τα τελευταία 11 χρόνια εδρεύει στη Λεμεσό.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Avi Sela σημείωσε πως η εταιρεία αναπτύχθηκε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε μια αγορά που ήταν εκτός ΕΕ. Θέλοντας να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταστήσει περιφερειακά γραφεία στην Κύπρο, αποκτώντας παράλληλα το πλεονέκτημα τα προϊόντα και υπηρεσίες που αναπτύσσει να διέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να τυγχάνουν τον ανάλογο ευρωπαϊκό έλεγχο-πιστοποίηση. Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ο Avi Sela συμπεριέλαβε επίσης, το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, την καινοτόμα προσέγγιση της Κύπρου, την ασφάλεια, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ταλέντου που διαθέτει η χώρα μας.

Δειτε Επισης

Κομισιόν: Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την αστική καινοτομία
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Technology FAST 50 2024: Η Capital.com με έδρα την Κύπρο στην πρώτη θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Ευκαιρίες καλοκαιρινής πρακτικής άσκησης για φοιτητές/τριες προσφέρει το ΙδΕΚ
Cyta: Σε εξέλιξη περιστατικό απάτης μέσω γραπτών μηνυμάτων sms-Συστήνει προσοχή
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Γιατί έρχονται στην Κύπρο οι Google, Amazon, SalesForce & Binance;
NEDECO: Σχεδιάστε σήμερα τη μελλοντική σας ανάπτυξη και βιωσιμότητα
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Η AWS ανακοινώνει νέες καινοτόμες λειτουργίες για το Amazon Bedrock