Digital Cyprus: Πώς η Κύπρος θα αναπτυχθεί ψηφιακά

Χαμηλές είναι οι επιδόσεις της Κύπρου σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφορά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο διεθνής συμβουλευτικός οίκος Accenture και τα οποία παρουσιάστηκαν από τον Δρ. Κυριάκο Σαμπατακάκη, Country Managing Director, Accenture Greece, ενώπιον του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου στα πλαίσια του συνεδρίου Digital Cyprus Conference που διοργανώνεται σήμερα 5 Νοεμβρίου. Η εν λόγω μελέτη εντάσσεται μέσα στα πλαίσια δυναμικής πρωτοβουλίας από εμπλεκόμενους φορείς του κράτους για υιοθέτηση στρατηγικής για ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στην Κύπρο και την οποίαν ανέλαβαν η Cyta, η Τράπεζα Κύπρου και η Logicom Public Ltd, στηρίζοντας πρόταση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Η ψηφιακή επανάσταση συντελείται καθημερινά με τις νέες τεχνολογίες να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών συναλλαγών τόσο του Κράτους όσο και των επιχειρήσεων. Χώρες οι οποίες υιοθέτησαν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες κατάφεραν να καταγράψουν υψηλές οικονομικές επιδόσεις.

Η μελέτη της Accenture σκιαγραφεί την ψηφιακή κατάσταση της Κύπρου και την συγκρίνει με υπόλοιπες χώρες, ενώ καταγράφει τα καθοριστικά βήματα και ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί στο άμεσο μέλλον η Κύπρος ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη νέα ψηφιακή εποχή. Υπογραμμίζεται πως πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιείται για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και η υιοθέτηση των προτάσεων αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2022 κατά €1 με €1,4 δις.

Η ψηφιακή τεχνολογία στην καθημερινότητα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή μας ζωή και έχει αλλάξει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Από τον τρόπο που ψωνίζουμε, τον τρόπου που ταξιδεύουμε, τον τρόπο που ψυχαγωγούμαστε όπως επίσης και την εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά των πιο πάνω αποτελούν οι πλατφόρμες Airbnb και Kayak οι οποίες έχουν αλλάξει άρδην το πώς κάνουμε κρατήσεις για τα ταξίδια μας, ενώ η λήψη οδηγιών μέσω on-line video και τα on-line προγράμματα που προσφέρουν μεγάλοι πανεπιστημιακοί οργανισμοί έχουν καταργήσει το χώρο, τον χρόνο της εκπαίδευσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι υπηρεσίες cloud έχουν μεταμορφώσει τον χώρο εργασίας όπως επίσης και τις δραστηριότητες και την οργάνωση εταιρειών, ενώ τα διάφορα fitness applications καταγράφουν την πορεία της φυσικής κατάστασης, την κατανάλωση θερμίδων και προτείνουν ανάλογα προγράμματα εκγύμνασης. Τα e-wallets, τα καταστήματα Amazon go, όπως επίσης και το Netflix, έχουν διαμορφώσει τον τρόπο ψωνίσματος, πλήρωσης λογαριασμών και ψυχαγωγίας.

Τι κατέδειξε η μελέτη της Accenture
Η μελέτη αποτυπώνει που βρίσκεται ψηφιακά η Κύπρος σε συγκεκριμένους τομείς βάσει ενός μοντέλου που έχει αναπτύξει η Accenture και έχει χρησιμοποιήσει σε πάρα πολλές χώρες, ενώ στην μελέτη γίνεται σύγκριση της Κύπρου με τις χώρες στις οποίες η εταιρεία έχει χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά και με τις χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε ο “Digital Economic Opportunity Index” o οποίος αποτελείται από επιμέρους δείκτες και καταμετρούν τις ψηφιακές δεξιότητες που υπάρχουν στην Κύπρο, την ύπαρξη ψηφιακών τεχνολογιών στην Κύπρο καθώς και τον βαθμό που οι ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις υποδομές και την ποιότητα του διαδικτύου, όπως επίσης και τον βαθμό που έχει αναπτυχθεί το ψηφιακό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Με βάση τον πιο πάνω δείκτη η μελέτη της Accenture κατέδειξε ότι η Κύπρος έχει μεν «σαλπάρει» για το ψηφιακό της ταξίδι αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να αξιοποιήσει τις δεξιότητες που παρέχουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, η Κύπρος συγκεντρώνει βαθμολογία 25,9 από τα 100 πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι η χώρα μας είναι σε πιο αδύναμη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.
 

Παράλληλα, η μελέτη της Accenture καταδεικνύει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι 32 άλλων χωρών με τις οποίες γίνεται σύγκριση, ενώ συγκεντρώνει βαθμολογίες χαμηλότερες του μέσου όρου της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων όπως επίσης και στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και εκφάνσεις της καθημερινής δραστηριότητας των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας η σύγκριση της Accenture με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καταδεικνύει ότι όλες οι κυπριακές βιομηχανίες βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις ψηφιακής ωριμότητας.

Αναφορικά με το μέγεθος της ψηφιακής οικονομίας στην Κύπρο, η μελέτη της Accenture σημειώνει ότι το 2017 η συνεισφορά της ψηφιακής οικονομίας προς το ΑΕΠ της χώρας ανερχόταν στο 18%, καταλαμβάνοντας την 10η θέση ή την δεύτερη θέση πριν από το τέλος από το σύνολο των χωρών με τις οποίες γίνεται σύγκριση.

Τι πρέπει να πράξει η Κύπρος
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, η Accenture υπογραμμίζει ότι η δυσμενή θέση της Κύπρου σε όλους τους μοχλούς της ψηφιακής ωριμότητάς θα πρέπει να δημιουργήσει προβληματισμό και έναυσμα για το κράτος ώστε να καταρτίσει ψηφιακό όραμα που θα μπορεί να υλοποιηθεί και το οποίο θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της οικονομίας.

Προς το σκοπό αυτό η μελέτη προκαθορίζει το ψηφιακό όραμα που θα πρέπει να υιοθετήσει η Κύπρος, τοποθετώντας την στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας, οδηγώντας τη μαζική υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργώντας νέες σχέσεις μεταξύ των βιομηχανιών και την Δημόσια Διοίκηση να λειτουργεί ως ψηφιακός καταλύτης για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Για την επιτυχή υλοποίηση του ψηφιακού οράματος, η Accenture εισηγείται τον καταρτισμό και επίτευξη τριών στόχων:
  1. Δόμηση νέων σχέσεων για την αποκατάσταση των ψηφιακών δυνατοτήτων
  2. Προώθηση της μαζικής υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας
  3. Αποτελεσματικότητα από την υιοθέτηση των βάσεων
Για την υλοποίηση κάθε στόχου προτείνεται μια δέσμη πρωτοβουλιών. Αυτές οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης προσδιορίζουν τον τρόπο επίτευξης των στόχων και την επιλογή των καταλληλότερων πόρων για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το άθροισμα των προτεινόμενων ψηφιακών πρωτοβουλιών και για τους τρεις στόχους αποτελεί το σχέδιο ψηφιακών πρωτοβουλιών.

Για να τεθεί σε πλήρη ταχύτητα η ψηφιακή μεταμόρφωση της Κύπρου, η μελέτη εισηγείται μεταξύ άλλων όπως διασφαλιστεί η ψηφιακή συνδεσιμότητα, ενισχυθεί το cybersecurity και e-privacy και η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κατάλληλων δράσεων.

Παράλληλα, για την μαζική ψηφικοποίηση επισημαίνει ότι θα πρέπει να εισαχθούν ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση, εισαγωγή ψηφιακών δεξιοτήτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως και την ψηφικοποίηση ολόκληρων των υπηρεσιών της Δημόσια Διοίκησης.

Εθνική Ψηφιακή Πλατφόρμα
Κύριο συστατικό για την επιτυχή ψηφικοποίηση της Κύπρου, η Accenture εισηγείται την δημιουργία εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας η οποία θα ικανοποιεί τους τομείς των ειδικών οργανισμών και θα καθορίζει κοινά πρότυπα διαλειτουργικότητας μέσω κεντρικής πλατφόρμας.

Η Κεντρική Πλατφόρμα θα πρέπει να παρέχει υποδομές σε εθνικό επίπεδο, να παρέχει ανοικτά δεδομένα και να προσφέρει υπηρεσίες για την ενεργοποίηση υφιστάμενων και νέων τομεακών και επιχειρηματικών πλατφόρμων.

Τα αποτελέσματα
Με την υλοποίηση του ψηφιακού οράματος η Accenture προβλέπει ότι η βαθμολογία της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ωριμότητα αναμένεται να ανέβει από το 23,8 για να κυμανθεί μεταξύ 31,6 – 34,2. Παράλληλα, εκτιμά ότι η συνεισφορά της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2022 κατά €1 με €1,4 δις.

Ωστόσο, η Accenture προειδοποιεί πως θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις για την επιτυχή ψηφικοποίηση της Κύπρου. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση του ψηφιακού οράματος στην εθνική οικονομική πολιτική, όπως επίσης και η στενή παρακολούθηση της ψηφιακής μεταμόρφωσης από δομημένη κυβερνητικό μηχανισμό.

Μάλιστα η Accenture εισηγείται την υιοθέτηση συγκεκριμένου μοντέλου.

 
Διαβάστε τα συμπεράσματα των εκθέσεων

Accenture Digital Cyprus – Catalyst for Change 2018

Accenture Digital Cyprus – Industry Digital Potential 2018

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας